Przejdź do głównej zawartości

Tradycyjny sernik bawarski


Tradycyjny sernik bawarski znaleziony na tej stronce to kolejna moja propozycja na Bawarski Tydzień. Nie przepadałam jak do tej pory za jabłecznikami, szarlotkami i innymi formami przetworzonego jabłka. Być może, to znowu smaki z przeszłości miały wpływ na to, że z wypiekami z jabłkiem byłam na dystans. Szarlotka była ostatnim ciastem do spróbowania, jeśli wogóle jej próbowałam. To ciasto mogłoby dla mnie nie istnieć. Ale zauważyłam, że ostatnio takie wypieki coraz bardziej mi smakują. Dobre proporcje, maślane spody czy odpowiednia słodycz sprawiają, że szarlotką potrafię się zachwycić jak każdym innym smacznym ciastem. W przypadku tego sernika a raczej tej sernikowej szarlotki, smak to poezja. Pyszny maślany spód, lekko podpieczone jabłka i warstwa migdałów i do tego skutecznie dająca znać o sobie, pyszna malina z dżemu. Wszystko to sprawia, że trudno poprzestać tylko na jednym kawałku. Chciałoby się delektować nim w nieskończoność. Pycha!

Tradycyjny sernik bawarski


Spód
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu wanilii
  • 140 g mąki
  • 3 łyżki dżemu malinowego

Warstwa serowa

  • 250 g serka kremowego
  • 50 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii

Wierzch

  • 80 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 jabłka średniej wielkości
  • 50 g migdałów

Masło z cukrem i wanilią ucieramy(robiłam to w misce tłuczkiem drewnianym) dodajemy mąkę i znowu ucieramy(robi się to bardzo szybko). Dno i boki posmarowanej masłem i wyłożonej papierem okrągłej blaszki o średnicy 23 cm wykładamy ciastem, lekko dociskając. Ciasto smarujemy cienką warstwą dżemu.
Wszystkie składniki na warstwę serową dobrze mieszamy i wykładamy na ciasto w blaszce.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki, posypujemy cukrem i cynamonem i mieszamy. Wykładamy jako ostatnią warstwę na ciasto w blaszce. Pozypujemy migdałami. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 220 st C przez 10 min, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 st C i pieczemy jeszcze 25 min



Komentarze

  1. Kolejny sernik w Twoim wykonaniu, który mi się podoba! Ja również pomału przekonuję się do jabłek. W ten weekend będzie i ciasto z nimi w roli głównej, no i podana przez Ciebie jakiś czas temu pasta kanapkowa;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przecudny sernik! :)) Muszę chyba niedługo jakiś upiec, bo już mi brakuje serniczka :) Pozdrawam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jabłka z serkiem...no no! takiego połączenia jeszcze nie widziałam... :) Który smak bardziej dominuje eweno?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też takiego nie jadłam ,tez mnie kusi...
    Bardzo gustowne te zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  5. Grumko, ja jabłka uwielbiałam całe życie, ale na surowo:), teraz się przekonuję do jabłek pieczonych...ciasto polecam...pastę też:D

    Majanko, to trochę niecodzienny sernik, ale warto go spróbować:)Pozdrawiam Cię również:))

    Małgosiu, przyznam szczerze, że nie umiem odpowiedzieć na to pytanie. To jest ten rodzaj ciast, w którym co chwila delektujesz się jakimś innym smakiem, a to maślanym spodem, a to maliną(te smaki są dla mnie najprzyjemniejsze, może dlatego, że najsłodsze...;DD) a w końcu natrafiasz i na jabłko i na ser...;)))

    Margot, śmiało się możesz skusić...dziękuję za komplement:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny on jest, też go wczoraj upiekłam, a i na cinie cieszy się wzięciem w tygodniu bawarskim :)

    pozdrówka

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj Zemfiroczko:)...jest tak dobry, że myślę, że wart rozpropagowania:))

    OdpowiedzUsuń
  8. sernik wygląda super, ciekawe-inne połączenie smaków

    chętnie zatem zrobię. Mam do Ciebie pytanie: jakiego serka używasz?

    OdpowiedzUsuń
  9. Nino, mieszkam w Anglii, gdzie niestety nie mam takiego wyboru pysznych serów jak w Polsce. Do tego akurat ciasta użyłam serka kremowego, z najmniejszą zawartością soli(0,5 g na 100g) jaką udało mi się tutaj znaleźć.
    W Polsce pewnie użyłabym jakiegoś wiaderkowego lub śmietankowego lub poszperałabym za jakimś najmniej słonym kremowym.
    Ciasto polecam, bo jest naprawdę fajne:))

    OdpowiedzUsuń
  10. dzięki za odpowiedź

    na pewno wypróbuję (właśnie natknęlam się na ciasto bajaderki
    Bawarskie ciasto serowe z jablkami - gdzie forumowicze także rozpływali się nad ciastem - proporcje składników byly podobne - kolejna zachęta)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…