W wypiekach chlebów jestem na etapie przedszkolnym. Mam za sobą zaledwie kilka mniej lub bardziej udanych chlebów i to drożdżowych. Cierpliwie jednak czekam i udoskonalam się w drożdzach a w przyszłości wcale nie wykluczam, że sięgnę po zakwas. Przygotowanie tego chleba nie sprawiło mi żadnych trudności. Z łatwością się zagniótł, pięknie rósł i zgrabnie dał się uformować, choć oczywiście zawsze mogło być lepiej. Chleb ładnie wyrósł i wyszedł bardzo smaczny.
Grumbera Kartoffelbrot, chleb z płatkami ziemniaczanym
- 450 g białej pszennej mąki chlebowej
- 50 g płatków ziemniaczanych
- 1 łyżeczka drożdzy instant
- 20 g masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- 10 g soli
- 120 g mleka
- 200 g wody
- 1 jajko
Mąkę mieszamy z płatkami ziemniaczanymi i drożdzami. Stopniowo dodajemy resztę składników i zagniatamy dość luźne ciasto(robił to za mnie hak). Zostawiamy na 1 godz do wyrośnięcia. Odgazowujemy i formujemy bochenek. Zostawiamy do wyrośnięcia w koszu na 40 min.
Pieczemy w piekarniku w temp 240 st C przez 10 min, zmniejszamy do 220 st C i pieczemy jeszcze 20 min po czym dopiekamy w 200 st C przez 5 min.
Ładnie Ci się upiekł i bardzo apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńŚliczności! Pięknie wyrośnięty :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Grumko:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Malto:)...jestem z niego dumna, zważywszy na to, że ostatni przeze mnie pieczony chleb, to był zakalec, jakiego w życiu nie widziałam...hihi
Prawdziwie świąteczny chleb
OdpowiedzUsuńb!
Prawda? Cieszę się, że mogłam w święto chlebowe zadebiutować z chlebem na blogu:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny wyszedł Eweno! :))
OdpowiedzUsuńEweno, chleb wygląda jak malowany! :) Nie wierzę, że miałaś wcześniej chlebowe zakalce...;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Majanko!:))
OdpowiedzUsuńMałgosiu, miałam, oj miałam,ale ćwi...pieczenie czyni mistrza, hihi;)
Chleb przepyszny, jednak następnym razem drożdże rozpuszczę w ciepłym mleku, ponieważ dodane na sucho bezpośrednio do mąki nie aktywowały się i ciasto w ogóle nie rosło.
OdpowiedzUsuń