Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowo-pomarańczowy placek z gruszkami

Ten czekoladowo-pomarańczowy placek z gruszkami, a właściwie wg oryginalnej nazwy kwadraty czekoladowo gruszkowe to kolejny po tym cieście, mój wypiek z gruszkami. I znowu muszę powiedzieć, że gruszki są bardzo dobre w cieście, szczególnie w czekoladowym. I choć to ciasto jest dość suche, bardziej murzynkowate, to obecność gruszek dodaje mu wilgotności. Idealne na co dzień do popołudniowej herbatki.


Czekoladowo-pomarańczowy placek z gruszkami

  • 175 g masła, w temp. pokojowej
  • 175 g drobnego cukru
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 125 g mąki self-raising(lub zwykła i 1 łyżeczka proszku do pieczenia ze szczyptą soli)
  • 75 g mąki pełnoziarnistej self-raising(dałam zwykłą self-raising)
  • 25 g kakao
  • starta skórka i 2 łyżki soku z 1 pomarańczy
  • 4 małe gruszki konferencyjne, obrane, przepołowione, z usuniętymi gniazdami nasiennymi
  • przesiany cukier puder do dekoracji
  • odrobina startej czekolady
  • odrobina startej skórki z pomarańczy

Masło z cukrem ubijamy do białości. Stopniowo dodajemy jajka i mąkę, i mieszamy aż do uzyskania gładkości. Mieszamy z kakao, skórką pomarańczową i sokiem. Wykładamy do foremki(18 x 28 cm) wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy wierzch ciasta.
Gruszki przepoławiamy i kroimy na plastry, zachowując je w ich oryginalnym kształcie. Wkładamy te plastrowane gruszki w ciasto, po 4 gruszki w dwóch rzędach.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 30-35 minut.
Wyjmujemy ciasto z papierem z foremki, kroimy na 8 kawałków. Posypujemy cukrem pudrem. Można również ozdobić startą czekoladą i startą skórką z pomarańczy.
Przepis pochodzi z książki Sary Lewis "200 cakes and bakes"

Komentarze

  1. Śliczne jest Twoje ciasto :) Choć wolę bardziej mokre ciasta, to podoba mi się połączenie czekolady i gruszki:) Gruszka jak napisałaś dodaje wilgotności, więc na pewno by mi smakowało :)
    Pozdrówki sobotnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. piekne fotki!!!! ciasto wyglada bardzo apetycznie!!!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale to ciasto musi pachnieć ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, Eweno, jakie apetyczne zdjęcia... :) A ja gruszki w wypiekach też uwielbiam... bardzo, bardzo... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. gruszkowo czekoladowe połaczenie jest pyszne
    chyba nie znam go z ciast
    ale uwielbiam czekoladowy budyń z gruszkami ze słoika :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. O kuuuurczę, ja chcę czekolady! Własnie w postaci takiego ciasta... Pięknie wygląda, zwłaszcza o tak później porze, kiedy NIC zjeść juz nie mozna...

    OdpowiedzUsuń
  7. Jej... jakie superowe! Jestem w stanie sobie wyobrazc smak....

    OdpowiedzUsuń
  8. Wypiek czekoladowo - pomarańczowy to coś co lubimy. Fajnie się te gruszki nazywają;-) Ciekawe czy jest też odmiana np. sympozjalna?;-)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Majanko, i jak się dobrze zastanowić, to nawet dobrze, że to ciasto jest bardziej suche, pasuje do gruszek:)

    Gosia, dzieki:)

    Margot, no, ładnie pachnie:)

    Małgosia, a ja w sumie dopiero niedawno odkryłam ten zestaw:)

    Asiejko, a ja budyniu jeszcze nie jadłam:)

    Aniu, o i mi się teraz zachciało, kiedy już ślad po cieście nie został:)

    Ewa, jak to dobrze, że oprócz wyobraźni mamy także wspomnienia;)

    Grumko, co do sympozjalnej to nie wiem, ale tak odmiana istnieje i jest bardzo dobra i słodka:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …