Przejdź do głównej zawartości

Mielone mięso po amerykańsku

Ta nieskomplikowana potrawa, to kolejna propozycja wykorzystania mielonego mięsa. Jest to rodzaj zapiekanki ziemniaczanej z mięsnym "wkładem". Dodatek fasolki w sosie pomidorowym sprawia, że mięso nabiera ciekawego, lekko słodkawego smaku. Wszystko przykryte kołderką z ziemniaczanego puree. Jeśli lubimy trochę ostrzejsze potrawy, to można odrobinę zwiększyć ilość sosu tabasco.



Mielone mięso po amerykańsku

  • 600 g mączystych ziemniaków
  • 80 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 400 g fasolki w sosie pomidorowym z puszki
  • sos tabasco

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miekkości we wrzątku okolo 15 minut. Odlewamy, krótko odparowujemy i wkładamy do miski. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło. Rozgniatamy ziemniaki, dodajemy mleko z masłem. Mieszamy, przyprawiamy sola i pieprzem.
Obieramy cebulę i drobno siekamy. Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy cebule około 5 minut. Dodajemy mięso mielone i smażymy mieszając, aż zbrązowieje. Dodajemy fasolę z puszki, przyprawiamy sola, pieprzem i kilkoma kroplami tabasco. Dusimy potrawę około 10 minut na małym ogniu. Można ewentualnie dodać trochę rosołu wołowego lub wody.
Włączamy opiekacz. Przekładamy usmażona wołowinę wraz z dodatkami do naczynia żaroodpornego. Układamy puree ziemniaczane na wierzchu. Zapiekamy ok 5 minut, aż wierzch potrawy się przyrumieni. Podajemy gorące.
 Przepis pochodzi z książki "Przepyszne ziemniaki"


Ziemniaczany Sezon 2009

Komentarze

  1. A mnie aż wstyd się przyznać, że z tej książki jeszcze żadnego przepisu nie wypróbowałam... A chyba fajne są, sądząc po wielu już wpisach na różnych blogach... Do nadrobienia. :) Eweno, pachnie... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie - musi tak samo smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fajny przepis:) te ksiazke rowniez mam i chyba ze 2 razy uzylam,a tyle w niej fajnych rzeczy....musze czesciej siegnac po nia...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja nie mam takiej książki... ale jakie to szczęście, że jakaś dobra dusza zamieszcza na blogu wypróbowane z niej przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo pysznie:) Myślę, że na pewno by mi smakowało :)
    Pozdrawiam ciepłO!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu, to też mój pierwszy przepis z tej książki, "przypomniałam" sobie o niej;)...ano pachniało:)

    Rain-drop...dziekuję:)

    Gosia, przepis jest fajny i ja też chyba będę częściej do tej książki zaglądała:)

    Mirabelko, hmm, to dopiero pierwszy...;)

    Majano, pewnie by Ci smakowało...pozdrawiam równiez:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie potrawy lubie najbardziej. Latwe do wykonania i jednoczesnie pyszne :) A ze lubie polaczenie mielonego miesa i fasoli wiec na pewno sie skusze i wyprobuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …