To prościutka i bardzo dobra zapiekanka z ziemniaków i porów. Przygotowanie nie jest pracochłonne, a smażone pory w połączeniu z ziemniakami, to naprawdę pyszna mieszanka. Bardzo polecam amatorom zapiekanek, szczególnie tych ziemniaczanych.
Zapiekanka z ziemniaków i porów
- 1 kilogram ziemniaków
- 4 pory
- 15 dkg kiełbasy
- 2 jajka
- kubeczek śmietany 200 g
- 2 łyżki oleju
- 100 g żółtego sera
- sól i pieprz
Ziemniaki gotujemy w łupinkach, w osolonej wodzie. Odcedzamy, obieramy ze skórki(jak lekko przestygną) kroimy na plastry. Białe części porów kroimy na plastry i smażymy do miękkości na oleju, razem z pokrojoną w kostki kiełbasą. Jajka bełtamy i mieszamy ze śmietaną. Solimy i pieprzymy do smaku. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy warstwami ziemniaki, połowę porów z kiełbasą polewamy mieszaniną jajeczno-śmietanową. Powtarzamy. Wierzch przykrywamy ziemniakami i posypujemy startym serem. Pieprzymy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st i zapiekamy ok 30 minut.
Brzmi i wygląda smakowicie! Apetycznie sfotografowałaś swoją zapiekankę, mnie to się nigdy nie udaje z zapiekankami , sałatkami hmmm... ;))
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy połączenia ziemniaków i pora w zapiekance, ale brzmi smacznie!:)
Pozdrawiam:))
po prostu pycha!!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Majano dziękuję, a ja byłam taka niezadowolona z tego zdjęcia, niestety przy sztucznym świetle. A zapiekankę polecam, bardzo prosta i smaczna. Pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńGosiu, tak jest;)) Pozdrawiam:))