Przejdź do głównej zawartości

Muffiny z morelami i sokiem pomarańczowym

Muffiny z morelami i sokiem pomarańczowym są idealne dla wielbicieli ciasteczek maślanych. Jedzone na ciepło, wilgotne, z odrobiną morelowych przerywników z wyraźną maślaną nutką smakują fantastycznie. Spokojnie da się je zjeść i na drugi dzień, kiedy już są zimne. Mięciutkie, rozpływające się w ustach, pyszne. Polecam!


Muffiny z morelami i sokiem pomarańczowym

  • 100 g suszonych moreli, pokrojonych
  • 80 ml soku z pomarańczy
  • 260 g maki self-raising (ze środkiem spulchniającym)
  • 125 g masła
  • 105 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 200 ml maślanki (dałam jogurt naturalny)

Morele zalewamy sokiem pomarańczowym i pozostawiamy na 30 min.
Przesianą mąkę łączymy z masłem za pomocą palców aż do momentu powstania kruszonki.
W innej misce mieszamy cukier, jajka, maślankę i dodajemy to wraz z morelami z sokiem do mąki. Niedbale mieszamy.
Wypełniamy natłuszczoną lub wyłożoną papilotkami foremkę przygotowaną miksturą.
Pieczemy w temp 180 st C ok 20-25 minut.
Przepis pochodzi z książki Heilie Pienaar "The complete book of home baking".

Komentarze

  1. ale małe cudeńka, uweilbiam muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie sliczne :) Bardzo lubie maslane ciasteczka. Maslane muffinki z morelami i sokiem pomaranczowym musza smakowac bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne!
    Widać,że są mokre,pyszne! Takie lubimy:)
    Pozdrówki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O :) Takich jeszcze nie próbowałam! Wyglądają tak optymistycznie i puszyście. Na pewno są wspaniałe

    OdpowiedzUsuń
  5. Więc ja bym najpierw wyjadła te przerywniki, a potem resztę. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja mam ten problem, że za suszonymi morelami przepadam i zazwyczaj pochłaniam całą paczkę, zanim zdążę cokolwiek z nich przygotować ;) jeśli tylko kiedyś uda mi się opanować, są duże szanse że zrobię te muffiny :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo kuszące , tym bardziej ,że dość dawno temu piekłam podobne i zgubiłam przepis
    Tez były morelowe i sok pomarańczowy ,ale reszta chyba trochę inaczej
    i jeszcze jak piszesz że one na drugi dzień tez smaczne , to kusi żeby je zrobić

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale kuszące ! Zaczynam się uzależniać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mięciutkie i rozpływające się w ustach? Takie muffiny właśnie uwielbiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  10. na pewno wypróbuje przepis! brzmi niesamowicie kusząco...:)

    OdpowiedzUsuń
  11. To pierwsze zdanie to do mnie, wiem ze ze wzgeldu na to maslo by mi poslmakowaly - fajowe!
    :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Miętówko...:)

    Majka, to jak lubisz maślane, to będą Ci smakować:)

    Majano, mokre, a raczej bardzo maślane, posmakują:)

    Dziwnograj, optymistyczne, hmm, cikawe spostrzeżenie, wspaniałe są:)

    Bea, a no kuszę:))

    Małgosiu, reszta też nie jest zła;) a poza tym w muffinkach się nie dłubie;)

    Aga, morele są dobre!...:)

    Mirabelka, miałam paczkę 200 g i dlatego zdążyłam upiec te muffiny, bo ja mam ten sam problem...:)

    Tilianaro, wpadnij, będę robić powtórkę:)

    Margot, polecam do zrobienia:)

    Szarlotek, ja bardzo polecam!:)

    Ania, dziękuję:)

    Olalala, i jeszcze szybko znikają:)

    MarTuś, polecam:)

    Buruberii, to masło do myślę, że duży atrybut...oprócz moreli oczywiście:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzieki Olciaky:)

    Pozdrawiam również

    OdpowiedzUsuń
  14. Smakowite, takie jakby serniczkowe w smaku :). Znikają faktycznie szybko :)
    Pozdrawiam!
    Justyna R.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och, jakie stare muffinki wygrzebałaś Justynko...;) Ale pamiętam ich smak:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…