Przejdź do głównej zawartości

Kluski z serem

Co dzisiaj na obiad? Kluski z serem. I tu następował jęk i niezadowolona mina. Znowu kluski. Kolejna zmora mojej młodości. I kolejna potrawa, którą teraz bardzo lubię. A przez pewien okres czasu, kiedy nie miałam dostępu do twarogu, kluski z serem były wręcz obiektem moich marzeń. Teraz, kiedy najdzie mnie ochota, podsmażam boczek i cebulę, gotuje makaron i mam. Prosty, smaczny szybki obiad. Gusta się zmieniają. I smaki się zmieniają...


 Kluski z serem

  • 300 g makaronu
  • 100-200 g białego twarogu
  • 1 cebula
  • 100 g boczku
  • tłuszcz do smażenia
  • sól i pieprz

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanym tłuszczy przysmażamy pokrojone w kostkę boczek i cebulę. Przyprawiamy solą i pieprzem(dużo pieprzu).
Na każdy talerz nakładamy odpowiednią porcję makaronu, posypujemy pokruszonym serem, dodajemy cebulę z boczkiem. Lekko mieszamy.

Komentarze

  1. Oo, makaron z serem1 Pycha, ja też bardzo lubię i przynajmnije raz w tygodniu robię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam. kluski z serem kojarzą mi się ze szkołą...jak wracałam do domu - raz, dwa, trzy i gotowe...
    i jeszcze z takimi jednymi wakacjami, gdzie jadłam najlepsze :)

    Proste danie ślicznie sfotografowane.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja dawno nie jadłam makaronu z serem!:)) Mniam! :)
    Pyszniutkie zdjęcia Eweno!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak slicznie udalo Ci sie sfotografowac ten makaron. Wyglada tak apetycznie, ze nie moge oderwac od niego oczu. Taki makaron uwielbiam. Dawno juz nie jadlam bo tu gdzie mieszkam jest problem z dostaniem normalnego sera twarogowego (jest jedynie w slaskich sklepach). Jak tylko bede miala okazje to kupie ser i zrobie ten makaron bo narobilas mi nieziemskiej ochoty :))

    OdpowiedzUsuń
  5. smak dziecinstwa :) pyszny mialas obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne i proste!!! dzieki za prztypomnienie,bardzo lubilam taki makaron :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O rany...! Wiesz Eweno, taki makaron, a właściwie bardzo podobny, bo bez cebuli, za to z dodatkiem cukru - to wspomnienie mojego dzieciństwa. :) Mama taki robiła. Do dzisiaj się zastanawiam, jak mogło mi smakować połączenie boczku z cukrem, a jednak to było genialne w smaku! :) Twoja wersja może przez ten brak cukru mniej zakręcona, a równie fajna. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiosenka, u mnie trochę rzadziej(bo nie tylko po ser muszę do "specjalnego" sklepu jechać ale i po boczek)

    Co zerka, u mnie się kluski też ze szkołą kojarzyły, ale to nie było miłe skojarzenie. Takie domowe sa znacznie lepsze:)

    Majano, warto od czasu do czasu zjeść, szybka robota:)

    Majko, no ja tez mam problem, ale już mniejszy, bo "do dostania", rozumiem tą wielką ochotę:))

    Asiejko, ja chyba też coraz bardziej się sklaniam do tego "wszystkie"

    Kasia, zgadzam się, mały, ale pyszny:)

    Gosiu, nie ma za co:)

    Małgosiu, a toś mnie zaskoczyła tym boczkiem z cukrem, no bo jeszcze cukier z serem i z kluskami, ale boczek?...ciekawe, ciekawe...:)

    OdpowiedzUsuń
  9. strasznie ciekawy kadr - swietnie przepija sie ten widelec przez makaron! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kluski z serem i u nas się pojawiają, chyba z tych samych powodów :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystko po mojemu. Proponuję dodać łychę kwaśnej śmietany i (tylko nie spalcie mnie na stosie) kilka kropel przyprawy typu maggi (preferuję Winiary). Ogólnie nie toleruję, ale do kluchów z serem nie żałuję (de gustibus...:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe urozmaicenie :) Przy najbliższej okazji spróbuję :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …