Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka z warzywami i serem


Gdy zobaczyłam któregoś przedpołudnia tą zapiekankę na blogu u Grażyny, wiedziałam już, co tego dnia będzie na obiad. Zapiekanka z warzywami i serem tak bardzo nam posmakowała, że zdecydowanie na stałe wchodzi do naszego domowego menu. Robiłam ją już dwukrotnie, a na jutro planuje znowu. Co prawda, moją wersję zrobiłam bez kiełbasy, ale z kiełbasą też jest pewnie pyszna. Szybko się robi a znika błyskawicznie. Polecam, a Grażynce dziękuję za przepis!


Zapiekanka z warzywami i serem

  • 1 kg ugotowanych w łupinkach ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 zielone papryki
  • 3 pomidory
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • laska podwędzonej kiełbasy
  • szklanka startego żółtego sera
  • posiekany koperek
  • sól, pieprz, majeranek, rozmaryn
  • olej

Ugotowane ziemniaki obieramy(nie obierałam, miałam młode) i kroimy w plastry. Na oleju podsmażmy pokrojoną w półplasterki cebulę razem z pokrojonym w paski boczkiem i plastrami kiełbasy. Studzimy. Paprykę kroimy w paski, pomidory w plastry. Układamy warstwami, ziemniaki, wędlinę z cebulą, paprykę i pomidory. Każdą warstwę solimy i posypujemy przyprawami. Warstwy powtarzamy. Posypujemy koperkiem i startym serem. Zapiekamy w temp. 170 st C ok 20 min.

Komentarze

  1. o takie ziemniaki zapieczone z innymi pysznościami bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubię wszystkie zapiekanki świata. :) Te zdjęcia są tak smaczne, że rzuciłabym się na jedzonko jak zgłodniały wilk (wilczyca? :D) Pyszności. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm... wygląda wspaniale! Musi pięknie pachniec i smakować :)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada przepysznie :) Uwielbiam zapiekanki a ta jest taka prosta ale efektowana :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiejko, u mnie właśnie czeka na włożenie do pieca kolejna, choć nieco inna zapiekanka:)

    Małgosiu, ja mam chyba podobne odczucia jeśli chodzi o zapiekanki a zwłaszcza gwałtownie reaguję na ich zapach...:D

    Majano, dziekuję, bardzo smaczna jest, pozdrawiam i ja:)

    Majko, takie proste są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie szukam czegoś na kolację i to wygląda całkiem ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam zapiekanki! I taka też chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie wymysle dzisiaj nic oryginalanego, za Malgosia powtorze ze uwielbiam wszelkie zapiekanki, nawet z samych ziemniakow, a tu jeszcze takie dodatki :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szarlotek, jest ciekawe, a na kolację w sam raz:)

    Atina, zapiekanki są pyszne! Ja tez uwielbiam:)

    Buruuberii, ja tak jak i Ty, mogę i z samych ziemniaków;))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)