Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka z warzywami i serem


Gdy zobaczyłam któregoś przedpołudnia tą zapiekankę na blogu u Grażyny, wiedziałam już, co tego dnia będzie na obiad. Zapiekanka z warzywami i serem tak bardzo nam posmakowała, że zdecydowanie na stałe wchodzi do naszego domowego menu. Robiłam ją już dwukrotnie, a na jutro planuje znowu. Co prawda, moją wersję zrobiłam bez kiełbasy, ale z kiełbasą też jest pewnie pyszna. Szybko się robi a znika błyskawicznie. Polecam, a Grażynce dziękuję za przepis!


Zapiekanka z warzywami i serem

  • 1 kg ugotowanych w łupinkach ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 zielone papryki
  • 3 pomidory
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • laska podwędzonej kiełbasy
  • szklanka startego żółtego sera
  • posiekany koperek
  • sól, pieprz, majeranek, rozmaryn
  • olej

Ugotowane ziemniaki obieramy(nie obierałam, miałam młode) i kroimy w plastry. Na oleju podsmażmy pokrojoną w półplasterki cebulę razem z pokrojonym w paski boczkiem i plastrami kiełbasy. Studzimy. Paprykę kroimy w paski, pomidory w plastry. Układamy warstwami, ziemniaki, wędlinę z cebulą, paprykę i pomidory. Każdą warstwę solimy i posypujemy przyprawami. Warstwy powtarzamy. Posypujemy koperkiem i startym serem. Zapiekamy w temp. 170 st C ok 20 min.

Komentarze

  1. o takie ziemniaki zapieczone z innymi pysznościami bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubię wszystkie zapiekanki świata. :) Te zdjęcia są tak smaczne, że rzuciłabym się na jedzonko jak zgłodniały wilk (wilczyca? :D) Pyszności. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm... wygląda wspaniale! Musi pięknie pachniec i smakować :)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada przepysznie :) Uwielbiam zapiekanki a ta jest taka prosta ale efektowana :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiejko, u mnie właśnie czeka na włożenie do pieca kolejna, choć nieco inna zapiekanka:)

    Małgosiu, ja mam chyba podobne odczucia jeśli chodzi o zapiekanki a zwłaszcza gwałtownie reaguję na ich zapach...:D

    Majano, dziekuję, bardzo smaczna jest, pozdrawiam i ja:)

    Majko, takie proste są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie szukam czegoś na kolację i to wygląda całkiem ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam zapiekanki! I taka też chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie wymysle dzisiaj nic oryginalanego, za Malgosia powtorze ze uwielbiam wszelkie zapiekanki, nawet z samych ziemniakow, a tu jeszcze takie dodatki :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szarlotek, jest ciekawe, a na kolację w sam raz:)

    Atina, zapiekanki są pyszne! Ja tez uwielbiam:)

    Buruuberii, ja tak jak i Ty, mogę i z samych ziemniaków;))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …