Przejdź do głównej zawartości

Risotto z dynią


Niemalże w ostatniej chwili załapałam się na organizowany przez Beę Festiwal Dyni.
Niestety tym razem tylko jeden przepis, ale również smaczny jak moje poprzednie, ubiegłoroczne propozycje. Dzięki tej akcji, powoli poznaję i przekonuję się do tego coraz bardziej popularnego warzywa. Beo, to dzięki Tobie odważyłam się po raz pierwszy sięgnąć po dynię, wypróbować ją w kilku przepisach i przyznaję, że coraz bardziej ją lubię. Dziekuję:)
Dzisiejsze risotto, jest bardzo delikatne, lekko maślane, z wyczuwalną dynią i lekko ciągnącym się serem. Szybka i nieskomplikowana potrawa, z gwarancją, że nic nie zostanie na talerzach. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska" wydawnictwa Bellona

Risotto z dynią

  • 300 g dyni, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę
  • 1 duży, drobno posiekany ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła
  • 2 szklanki(450 g) ryżu arborio
  • 4 szklanki(1 litr) wywaru wołowego(dałam z kostek rosołowych)
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki świeżo startego parmezanu
  • sól i świeżo zmielony biały pieprz

Dynię wkładamy do dużego rondla o gruby dnie razem z czosnkiem, oliwą i połową ilości masła. Podsmażamy, mieszając, przez 8-10 minut na średnim ogniu. Dodajemy ryż i podsmażamy go przez 2 minuty, cały czas mieszając. Stopniowo dolewamy wrzący bulion, często mieszając. Dynia powinna zacząć się rozpadać. Ryż będzie ugotowany po około 15-18 minutach. Gotowy powinien mieć kremową konsystencją. Wkładamy resztę masła, natkę pietruszki, parmezan, sól i pieprz. Mieszamy. Podajemy natychmiast. Osobno możemy dodać porcję świeżo startego parmezanu.

Komentarze

  1. Uwielbiam dyniowe risotto, a Twoje ślicznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Skoro tak pięknie wygląda- musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Eweno, dla mnie rewelacja. :) W zeszłym roku też robiłam na festiwal risotto (trochę inne) i smakowało mi jak diabli. :) Dynia rulez! :)

    PS. A u mnie mała wzmianka o Twoim zeszłorocznym cieście dyniowym. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Eweno, piekne risotto! Ciesze sie, ze dynia Ci posmakowala :) I ze i w tym roku udalo Ci sie przylaczyc do naszego dyniowania ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym się przysiadła do tego risotta :)Pysznie wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności! bardzo mi sie podoba i chętnie spróbuję:)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślinianki pracują pełną parą - uwielbiam risotto, a tak dawno go nie robiłam - czas nadrobić :)
    Piękne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To jest pomysl Ewena, ryz+dynia, to jest pomysl ktory kupuje od Ciebie i place usmiechem :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem następny w kolejce za Burruberii do kupna przepisu. Płacę dwoma uśmiechami:))

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne jest to risotto!!! robiłam z dużą niepewnością bo nie potrafiłam sobie wyobrazic jak to będzie smakować ale muszę przyznac ze jestem zachwycona:D

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja coś nie skumałam w tym przepisie :) co się dzieje z bulionem? Rozumiem że wlewamy go gdy już podsmażymy ryż? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Io, dziękuję:)

    Agatko, tak, było pyszne:)

    Małgosiu, do dynii się bardzo, bardzo przekonuję.
    Ps. Zaglądałam Małgosiu, przepraszam że tak zwlekam z komentowaniem, ale mam trochę zawirowań;)...nadrobię:))

    Beo, to ja dziękuję za tą akcję i na pewno w przyszłym roku się przyłączę:)

    Majanko, chętnie bym Cię poczęstowała:)

    Atinko, polecam:)

    Tilianaro, dziękuję, a risotto polecam:)

    Buruuberii, zapałatę przyjęłam;), a risotto polecam gorąco;)

    Michu, sprzedane;)....zachęcam:)

    Anka, cieszę się bardzo, że smakowało:)

    Mirabelko, no umknęło mi, przepraszam, już poprawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Eweno, takie risotto to zdecydowanie cos dla mnie :) Wyglada przepysznie. Chetnie wprosilabym sie na taki obiadek :)

    P.S. Od momentu jak zobaczylam na Twoim blogu makaron z serem nie moglam sie od niego opedzic :) I wreszcie zdobylam ser (o co tutaj nielatwo) i zrobilam kilka dni temu. Mniam :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Majko, chętnie bym zaprosiła:)
    Ps. Cieszę się strasznie, że Cię zainspirowałam...tymi kluskami z serem...hihi:))

    OdpowiedzUsuń
  15. Melduje ze zrobilam bardzo podobnie :) Dziekuje za inspiracje i pozdrawiam! :*

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …