To było jedno z ulubionych dań mojego dzieciństwa. Serwowane przez babcię. Wielokrotnie, podczas corocznych wakacji. Jajka prosto "od kury", świeża "prawdziwa" śmietana. Przygotowane w specjalnym do tego celu małym rondelku. Mocno popieprzone. To chyba u babci polubiłam pieprz. Teraz kiedy robię sobie te jajka myślami wracam do tamtych chwil, do tamtych zapachów i smaków, do tamtej wioski wśród roztoczańskich wzgórz. Do mojej babci...
Przepis na jajka na śmietanie
- 2 jajka
- 1-2 łyżki śmietany
- sól i pieprz do smaku
Jajka wbijamy na patelnię, dodajemy śmietanę, mieszamy cały czas podczas smażenia. Dodajemy sól i pieprz. Podajemy natychmiast.
Przepis bierze udział w akcji Gotujemy po polsku, którego patronem jest serwis zPierwszegotłoczenia.pl
fajny pomysł, nigdy takich jajek nie jadlam
OdpowiedzUsuńMoja mama robila jajka sadzone na smietanie: na patelnie odrobina masla, na to kwasna smietana i ( fuj, obrzydlistwo) lyżka octu spirytusowego - wymieszac, zagrzac. Dopiero na te mieszanine wybijala ostrznie jajka, tak by sie zoltko nie rozlalo i skrecala gaz, na malym gazie powoli scinalo sie bialko...
OdpowiedzUsuńPotem ososlila, popieprzyla i smacznego.
Ja dzis robie tak samo, ale bez octu.
Nigdy nie jadłam takich jajek, a wyglada na to ,ze są smaczne :)
OdpowiedzUsuńNo i pełne wspomnień :))
Pozdrawiam CIę :)
Ja też lubię pieprz, ale (co ciekawe) nigdy nie pieprzę jajecznicy. Tylko sól i kropka!:)
OdpowiedzUsuńTeż lubię takie potrawy pełne wspomnień :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, widać, że pieprzu sypnęłaś tak od serca :)
Pozdrawiam
Aga
LilQa - polecam, zawsze to trochę inna jajecznica:)
OdpowiedzUsuńŚwiece i ogarki, a to ciekawe bardzo, muszę spróbować, takie proste stare przepisy coś w sobie mają:)
Majano, spróbuj, dla dzieciaczka fajne będą:) Pozdrawiam:)
Agatko, to koniecznie spróbuj trochę pieprzu i do jajek:)
Aga, a lubię pieprz, lubię, już od dziecka:)
też jadłem takie jajka od babci, smaki lubelszyzny i dzieciństwa
OdpowiedzUsuń