Naszło mnie wczoraj na sałatkę a ponieważ trwa Orzechowy Tydzień a i Bar Sałatkowy II został otwarty, znalazłam przepis na sałatkę z tuńczykiem i orzechami włoskimi. Ale kiedy wczoraj wieczorem chciałam się zabrać do przyrządzania tejże sałatki, zniknęła mi książeczka, w której miałam przepis. Przepadła jak kamfora. Na nic zdały się poszukiwania dzisiaj z rana. Na szczęście bardzo podobny przepis znalazłam tutaj. Przyrządzenie sałatki z tuńczyka i orzechów włoskich to kwestia dosłownie minut. I choć niewiele w niej składników, to bardzo fajnie się komponują i smakują. Parę osób zdążyło ją już dzisiaj przetestować. Smakowało!
Przepis na sałatkę z tuńczyka i orzechów włoskich
- 200 g ryżu(szklanka suchego)
- puszka tuńczyka w oleju
- 50-100 g orzechów włoskich
- majonez(ok szklanki)
- szczypiorek
- sól i pieprz
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Studzimy. Dodajemy tuńczyka, posiekane orzechy włoskie, szczypiorek i majonez. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce
szkoda, że w lodówce mam niedobór tuńczyka, bo z chęcią zrobiłabym taką sałatkę na kolację. nawet ryż Mama ugotowała.. ale kiedyś spróbuję, z pewnością.
OdpowiedzUsuńa gdzieś widziałam podobną sałatkę, ale z orzeszkami ziemnymi :)
OdpowiedzUsuńobie brzmią kusząco :)
Asiejko, warto spróbować, tym bardziej, że szybko się robi:)
OdpowiedzUsuńAgo, skuś się, skuś;))
Świetny pomysł. Bardzo mi się podoba i z przyjemnością bym podskubała troszeczkę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Swoją sałatką narobiłaś mi dużo smaku. Tuńczyk i orzeszki. Pycha. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMam dużo orzechów do wykorzystania. Narobiłaś mi smaku, bo tuńczyk to moja ulubiona ryba. Na pewno się skuszę.
OdpowiedzUsuń