Przejdź do głównej zawartości

Brownies z pomarańczą i białą czekoladą


O tym, że lubię brownies, niektórzy wiedzą już od dawna. I z wielką ochotą wypróbowuję nowe przepisy, często bardzo podobne jeden do drugiego. Wcale mi to oczywiście nie przeszkadza, bo nie mam nic przeciwko takiemu kawałkowi przepysznego czekoladowego ciasta, no choćby nawet i raz w tygodniu. Przepis na brownies z pomarańczą i białą czekoladą bardzo mnie zaintrygował z uwagi na obecność całej, świeżej pomarańczy. Byłam bardzo ciekawa jak to "się zachowa" w cieście i jak będzie smakowało. Nie rozczarowałam się, o nie. Było bardzo ale to bardzo pyszne, a samo ciasto brownies, chyba najlepsze jakie do tej pory robiłam. Delektowałam się każdą łyżeczką z prawie półpłynnej, środkowej części ciasta. Dla mnie - pycha! Bardzo dziękuję Wiosence za podzielenie się tym przepisem.



 Brownies z pomarańczą i białą czekoladą

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 150 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 duża pomarańcza z cienką skórką
  • 100 g białej czekolady

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka łączymy z cukrami, mąką i kakao. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i masło. Orzechy siekamy i wrzucamy do ciasta. Sparzona pomarańczę kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną białą czekoladę. Ciasto przelewamy do foremki o wymiarach 25 na 25 cm( u mnie była 23 na 23) wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 40 min w temp. 180 st C. Można podawać z lodami


Komentarze

  1. Och, wspaniałe! Uwielbiam brownies i koniecznie musze wypróbowac to z pomarańczą!
    Pyszne zdjęcia Eweno!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Majanko, koniecznie wypróbuje, jedne z pyszniejszych, jakie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alez pikne! I jak cudownie popekany wierzch - to jest to co lubie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie te brownies sie zapowiadaja,bardzo apetyczne fotki,a dodatek pomaranczy na pewno nadal mu ciekawego smaczku :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twój blog otrzymał ode mnie wyróżnienie ;) zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak powinno wyglądać prawdziwe brownies:)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam wypieki z cytrusami. Brownies i pomarancza wydaje mi sie ciekawe ;)
    zapraszam na moj nowy adres bloga www.krainawypiekow.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapisalam do koniecznego zrobienia. Wyglada oblednie!

    OdpowiedzUsuń
  9. lubię połączenie czekolady z pomarańczą!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubie połączenie pomarańczy i czekolady :) U mnie dzisiaj takie w serniku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam! wygalada wspaniale! czy moze byc cos lepszego niz polaczenie brownies z pomarancza i biala czekolada! 3 ulubione skladniki w jednym:)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Biala czekolada - to idelany kompan brownie, taki kontrastowy - a pomaranczowa skorka - czuje ze idealna, brzmi swietnie!
    A czy nie masz Eweno tak, ze w ulubionym przepisie na brownies, zmieniasz tylko dodatki lub/i stopien upieczenia?
    Pozdrowienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Połączenie czekolady i pomaranczy.. po prostu mniam, a popekana skórka wyglada cudnie :))
    Miłego dnia!
    Aga

    OdpowiedzUsuń
  14. O tak, swietne polaczenie smakowe!

    OdpowiedzUsuń
  15. Tatter - ten egzemplarz był szczególnie "udany", nawet przepisowo popękał;)

    Gosia - polecam, bardzo niespotykana cała pomarańcza w środku:)

    Margo99 - :))

    Emma001 - jeśli lubisz cytrusy, to bardzo polecam:)

    Ewa - to chyba najlepsze brownies jakie piekłam, polecam zdecydowanie:)

    Aga - więc polecam bardzo:)

    Atina - sernik pewnie był równie dobry:))

    Ola - tak, zgadzam się świetne potrójne połączenie:)

    Buruuberii - to nie tylko pomarańczowa skórka, ale i pomarańcza, a soki z niej chyba miały jakiś wpływ na konsystencje ciasta bo było wyjątkowo pyszne.
    A co do eksperymentowania z dodatkami, to jeszcze tak nie mam, (na razie), ale mam już swoje typy;)

    Aga było takie mniam, że zbieram się za powtórzenie:)

    Beo, polecam ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglada przepysznie! Wlasnie spisuje sobie przepis :) Mam zamiar upiec to brownie na sobote (bede miala gosci). Mam tylko pytanie: czy pomaracze kroimy ze skorka? Pewnie tak, ale chce sie jeszcze upewnic :))

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  17. Majko, tak, pomarańczę kroimy ze skórką. Myślę, że i Tobie i gościom będzie smakować:))

    OdpowiedzUsuń
  18. Upieklam :) To brownie jest obledne!!!! Gdybym mogla zjadlabym sama cala blaszke :))

    Za jakis czas umieszcze zdjecia na swoim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Czekam więc na zdjęcia Majko:)a sama się przymierzam do powtórki;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wlasnie zamiescilam to brownie na swoim blogu :))

    Jeszcze na sama mysl o tym, jak smakowalo, wciaz sie oblizuje :))

    OdpowiedzUsuń
  21. Majko, byłam, widziałam i też się oblizywałam;))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …