Przejdź do głównej zawartości

Brownies z pomarańczą i białą czekoladą


O tym, że lubię brownies, niektórzy wiedzą już od dawna. I z wielką ochotą wypróbowuję nowe przepisy, często bardzo podobne jeden do drugiego. Wcale mi to oczywiście nie przeszkadza, bo nie mam nic przeciwko takiemu kawałkowi przepysznego czekoladowego ciasta, no choćby nawet i raz w tygodniu. Przepis na brownies z pomarańczą i białą czekoladą bardzo mnie zaintrygował z uwagi na obecność całej, świeżej pomarańczy. Byłam bardzo ciekawa jak to "się zachowa" w cieście i jak będzie smakowało. Nie rozczarowałam się, o nie. Było bardzo ale to bardzo pyszne, a samo ciasto brownies, chyba najlepsze jakie do tej pory robiłam. Delektowałam się każdą łyżeczką z prawie półpłynnej, środkowej części ciasta. Dla mnie - pycha! Bardzo dziękuję Wiosence za podzielenie się tym przepisem.



 Brownies z pomarańczą i białą czekoladą

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 150 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 duża pomarańcza z cienką skórką
  • 100 g białej czekolady

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka łączymy z cukrami, mąką i kakao. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i masło. Orzechy siekamy i wrzucamy do ciasta. Sparzona pomarańczę kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną białą czekoladę. Ciasto przelewamy do foremki o wymiarach 25 na 25 cm( u mnie była 23 na 23) wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 40 min w temp. 180 st C. Można podawać z lodami


Komentarze

  1. Och, wspaniałe! Uwielbiam brownies i koniecznie musze wypróbowac to z pomarańczą!
    Pyszne zdjęcia Eweno!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Majanko, koniecznie wypróbuje, jedne z pyszniejszych, jakie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alez pikne! I jak cudownie popekany wierzch - to jest to co lubie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie te brownies sie zapowiadaja,bardzo apetyczne fotki,a dodatek pomaranczy na pewno nadal mu ciekawego smaczku :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twój blog otrzymał ode mnie wyróżnienie ;) zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak powinno wyglądać prawdziwe brownies:)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam wypieki z cytrusami. Brownies i pomarancza wydaje mi sie ciekawe ;)
    zapraszam na moj nowy adres bloga www.krainawypiekow.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapisalam do koniecznego zrobienia. Wyglada oblednie!

    OdpowiedzUsuń
  9. lubię połączenie czekolady z pomarańczą!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubie połączenie pomarańczy i czekolady :) U mnie dzisiaj takie w serniku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam! wygalada wspaniale! czy moze byc cos lepszego niz polaczenie brownies z pomarancza i biala czekolada! 3 ulubione skladniki w jednym:)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Biala czekolada - to idelany kompan brownie, taki kontrastowy - a pomaranczowa skorka - czuje ze idealna, brzmi swietnie!
    A czy nie masz Eweno tak, ze w ulubionym przepisie na brownies, zmieniasz tylko dodatki lub/i stopien upieczenia?
    Pozdrowienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Połączenie czekolady i pomaranczy.. po prostu mniam, a popekana skórka wyglada cudnie :))
    Miłego dnia!
    Aga

    OdpowiedzUsuń
  14. O tak, swietne polaczenie smakowe!

    OdpowiedzUsuń
  15. Tatter - ten egzemplarz był szczególnie "udany", nawet przepisowo popękał;)

    Gosia - polecam, bardzo niespotykana cała pomarańcza w środku:)

    Margo99 - :))

    Emma001 - jeśli lubisz cytrusy, to bardzo polecam:)

    Ewa - to chyba najlepsze brownies jakie piekłam, polecam zdecydowanie:)

    Aga - więc polecam bardzo:)

    Atina - sernik pewnie był równie dobry:))

    Ola - tak, zgadzam się świetne potrójne połączenie:)

    Buruuberii - to nie tylko pomarańczowa skórka, ale i pomarańcza, a soki z niej chyba miały jakiś wpływ na konsystencje ciasta bo było wyjątkowo pyszne.
    A co do eksperymentowania z dodatkami, to jeszcze tak nie mam, (na razie), ale mam już swoje typy;)

    Aga było takie mniam, że zbieram się za powtórzenie:)

    Beo, polecam ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglada przepysznie! Wlasnie spisuje sobie przepis :) Mam zamiar upiec to brownie na sobote (bede miala gosci). Mam tylko pytanie: czy pomaracze kroimy ze skorka? Pewnie tak, ale chce sie jeszcze upewnic :))

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  17. Majko, tak, pomarańczę kroimy ze skórką. Myślę, że i Tobie i gościom będzie smakować:))

    OdpowiedzUsuń
  18. Upieklam :) To brownie jest obledne!!!! Gdybym mogla zjadlabym sama cala blaszke :))

    Za jakis czas umieszcze zdjecia na swoim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Czekam więc na zdjęcia Majko:)a sama się przymierzam do powtórki;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wlasnie zamiescilam to brownie na swoim blogu :))

    Jeszcze na sama mysl o tym, jak smakowalo, wciaz sie oblizuje :))

    OdpowiedzUsuń
  21. Majko, byłam, widziałam i też się oblizywałam;))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)