Przejdź do głównej zawartości

Keks królewski

Ciasta z bakaliami to jedne z moich ulubionych ciast. Niegdyś, gdy jeszcze nie znałam brownies i różnych alkoholowych wynalazków, keks, był dla mnie ciastem najlepszym. Miłość do bakalii pozostała i zawsze bardzo chętnie ciasta z bakaliami konsumuję. Keks królewski jest bardzo maślany, wilgotny i smaczny. I choć tego rodzaju ciasta mogą poleżeć długo, to jednak ten egzemplarz nie miał tego szczęści i zniknął błyskawicznie. Idealny na święta.

Keks królewski

  • 1 1/2 szklanki maki
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 1 1/2 szklanki bakalii(rodzynki, suszone morele, figi, daktyle, orzechy, migdały)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej

Bakalie zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na 25 minut a gdy napęcznieją, osączamy. Morele, figi i daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy i migdały siekamy. Bakalie obtaczamy w mące ziemniaczanej. Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na puszystą masę. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy proszek do pieczenia. Bakalie mieszamy z mąką i łączymy z masą. Ciasto wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st i pieczemy 45 minut. Upieczone ciasto zostawiamy w formie do przestudzenia po czym jeszcze ciepłe wyjmujemy i całkowicie studzimy.

Kuchnia Świąteczna 2009

Komentarze

  1. A co robimy z białkami?

    OdpowiedzUsuń
  2. Już poprawiłam, dziękuję;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam. wygląda pysznie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie takze keks to najlepsze ciasto na swiecie. A juz w wersji dla doroslych z bakaliami z nalewki bozonarodzeniowej to absolutny hit. Przeraza mnie, ze swieta juz prawie za tydzien, bo ja jeszcze nic nie rozplanowalam. Ale keks na pewno bedzie! :) (tak sobie mysle teraz, ze moze nawet dwa :) Usciski :)

    OdpowiedzUsuń
  5. w moim Domu niezwykle rzadko pojawiał się keks
    ale jeśli już Mama go upiekła to znikał w błyskawicznych ilościach
    cudownie wilgotny i pełen pysznych bakalii

    OdpowiedzUsuń
  6. Święta bez keksa to nie święta :) Mam bardzo podobny ulubiony przepis i to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Masz racje, nie ma to jak dobry keks... Prawdziwie swiateczny wypiek :)
    Twoj prezentuje sie naprawde smakowicie!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki piękny! My tez bardzo uwielbiamy keksy. Chyba w tym roku nie będę go robiła, moze zrobie innym razem.
    Twój wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Keks to dla mnie ciasto wybitnie świąteczne :)
    Wygląda smakowicie

    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  10. Tylko raz robiłam keks, ale bardzo mi smakował. Chętnie bym się poczęstowała Twoim :)

    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  11. W którym momencie dodajemy mąkę? Nie mogę się doczytać, a chciałabym wypróbować Twój przepis na keks. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Haha, ja tam się nie dziwię, że szybko zniknął. ;-) U mnie dziej się zawsze podobnie. :) No bo kto nie lubi nafaszerowanych pysznościami ciast? :) Piękne ciacho. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja muszę przyznać, że ze wszystkich świątecznych ciast najmniej lubię keks. Bo moja mama robi go inaczej. Jest suchy i jakiś taki... nijaki. Próbowałam namówić ją do zmiany przepisu, ale ona jest niereformowalna. Jej odpowiada tylko JEJ przepis :/

    OdpowiedzUsuń
  14. Udanych Świąt życzy Andrzej z Ireną;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ewenko - radosnych, pogodnych i rodzinnych Świąt!

    A takie ciasta to ja uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Eweno radosnych, pięknych, wspaniałych Świąt Bozego Narodzenia dla Ciebie i Twoich Bliskich:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Eweno wszystkiego najlepszego na Święta zyczy Aga

    OdpowiedzUsuń
  18. Eweno, wszytkiego najlepszego: zdrowia i usmiechu :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspanialych, radosnych Swiat Eweno!

    OdpowiedzUsuń
  20. Kucharzy Trzech, dziękuję i pozdrawiam również:)

    Elu, no u mnie niestety keksu nie było na święta, z keksem zawsze wygrywają inne ciasta więc ten pewnie by leżał i się suszył;) a tak na kilka dni przed świętami został ze smakiem skonsumowany;)

    Asiejko, wszystkie ciasta z bakaliami bardzo lubię, cóż dopiero wilgotne:)

    Komarko, co prawda na święta nie upiekłam keksa, ale myślę, że ten przedświąteczny też "sie liczy"...:)

    Majanko, ja też na tegoroczne święta nie zrobiłam, ale przed świętami był;)

    Aga z Zapiecka, dziękuję i ściskam rónwież:)

    Kasia, dziękuję za życzenia:)

    Cherris, przepraszam za zwłokę w odpowiedzi, mąkę w całości dodajemy do bakalii i to razem do masy:)

    Małgosiu, dziękuję:)

    Mirabelko, proponuję abyś upiekła samodzielnie;))

    Grumko, dziękuję Wam za życzenia:)

    Atinko, dziękuję za życzenia:)

    Majanko, dziękuje za życzenia:)

    Anoushko, dziękuje za życzenia:)

    Beo, dziękuję za życzenia:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)