wtorek, 29 grudnia 2009

Victoria sandwich cake czyli najprostsze ciasto przekładane


Victoria sandwich cake to chyba najprostsze ciasto przekładane jakie znam. Nie jest jakieś wyszukane ale ostatnio sprawdziło się z okazji pewnej małej uroczystości i "robiło" za tort. Bitą śmietanę w połączeniu z dżemem malinowym uwielbiam. Idealne, gdy nie dysponujemy czasem a musimy mieć jakieś ciasto "z masą". Przepis pochodzi z książki "Coffee morning cakes" wydawnictwa Parragon Books.


Victoria sandwich cake czyli najprostsze ciasto przekładane

  • 175 g masła
  • 175 g drobnego cukru
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 175 g mąki ze środkiem spulchniającym
  • 3 łyżki dżemu malinowego
  • 1 kubek słodkiej śmietany(double cream)
  • cukier puder do posypania

Nastawiamy piekarnik na 180 st C. Smarujemy dwie 18 cm okrągłe foremki i wykładamy je papierem do pieczenia(użyłam jednej 20 cm i ciasto przecięłam na pół).
Masło i cukier ucieramy razem do białości. Stopniowo dodajemy po jednym jajku dokładnie ubijając po każdym dodaniu. Przesianą mąke i sól dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Przekładamy ciasto do obu foremek(lub do jednej) i pieczemy 25-30 minut(najlepiej sprawdzić patyczkiem, zwłaszcza gdy pieczemy w jednej, czas pieczenia nieco się wydłuży).
Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy ok minuty. Oddzielamy nożem ciasto od boków foremki , wyjmujemy na czystą ściereczkę i usuwamy papier. Gdy wystygnie smarujemy jedno ciasto dżemem i nakładamy na to bitą śmietanę, przykrywamy drugim ciastem(lub drugą połówkę). Posypujemy cukrem pudrem.

Kuchnia Świąteczna 2009

7 komentarzy:

  1. Lubię takie nieskomplikowane ciasta, które leżąc na stole sprawiają wrażenie, jakby przygotowywano je godzinami. Takie małe... oszustewko. ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne!
    Moja mama jest zwolenniczką takich właśnie prostych a jednocześnie przepysznych ciast!
    Chyba zrobię jej niespodziankę i upiekę:)
    Pyycha!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przecudnie Eweno! :) Podoba mi się, śliczne zdjęcia :)
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale apetyczne! Pięknie zastępuje tort!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie wolę ciasta tego typu niż okazałe torty z ciężkimi masami :) pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Eweno zyczę Ci pięknego ,wspaniałego Nowego Roku!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zytoon, a tam, od razu oszustewko;) po prostu jest nie skomplikowane a wygląda jak torcik;))

    Goś, i co, upiekłaś?...:)

    Agatko, w sytuacjach awaryjnych może spełnić rolę tortu:)

    Mirabelko, tak, to jest raczej lżejsze ciasto, a bita śmietana z malinam i...pycha:)

    Majanko dziękuję za życzenia i oczywiście wszystkiego dobrego w Nowym Roku również:))

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)