Victoria sandwich cake to chyba najprostsze ciasto przekładane jakie znam. Nie jest jakieś wyszukane ale ostatnio sprawdziło się z okazji pewnej małej uroczystości i "robiło" za tort. Bitą śmietanę w połączeniu z dżemem malinowym uwielbiam. Idealne, gdy nie dysponujemy czasem a musimy mieć jakieś ciasto "z masą". Przepis pochodzi z książki "Coffee morning cakes" wydawnictwa Parragon Books.
Victoria sandwich cake czyli najprostsze ciasto przekładane
- 175 g masła
- 175 g drobnego cukru
- 3 jajka, roztrzepane
- 175 g mąki ze środkiem spulchniającym
- 3 łyżki dżemu malinowego
- 1 kubek słodkiej śmietany(double cream)
- cukier puder do posypania
Nastawiamy piekarnik na 180 st C. Smarujemy dwie 18 cm okrągłe foremki i wykładamy je papierem do pieczenia(użyłam jednej 20 cm i ciasto przecięłam na pół).
Masło i cukier ucieramy razem do białości. Stopniowo dodajemy po jednym jajku dokładnie ubijając po każdym dodaniu. Przesianą mąke i sól dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Przekładamy ciasto do obu foremek(lub do jednej) i pieczemy 25-30 minut(najlepiej sprawdzić patyczkiem, zwłaszcza gdy pieczemy w jednej, czas pieczenia nieco się wydłuży).
Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy ok minuty. Oddzielamy nożem ciasto od boków foremki , wyjmujemy na czystą ściereczkę i usuwamy papier. Gdy wystygnie smarujemy jedno ciasto dżemem i nakładamy na to bitą śmietanę, przykrywamy drugim ciastem(lub drugą połówkę). Posypujemy cukrem pudrem.
Lubię takie nieskomplikowane ciasta, które leżąc na stole sprawiają wrażenie, jakby przygotowywano je godzinami. Takie małe... oszustewko. ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Świetne!
OdpowiedzUsuńMoja mama jest zwolenniczką takich właśnie prostych a jednocześnie przepysznych ciast!
Chyba zrobię jej niespodziankę i upiekę:)
Pyycha!
Pozdrawiam:)
Wygląda przecudnie Eweno! :) Podoba mi się, śliczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:)
Ale apetyczne! Pięknie zastępuje tort!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie wolę ciasta tego typu niż okazałe torty z ciężkimi masami :) pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku :)
OdpowiedzUsuńEweno zyczę Ci pięknego ,wspaniałego Nowego Roku!:)
OdpowiedzUsuńZytoon, a tam, od razu oszustewko;) po prostu jest nie skomplikowane a wygląda jak torcik;))
OdpowiedzUsuńGoś, i co, upiekłaś?...:)
Agatko, w sytuacjach awaryjnych może spełnić rolę tortu:)
Mirabelko, tak, to jest raczej lżejsze ciasto, a bita śmietana z malinam i...pycha:)
Majanko dziękuję za życzenia i oczywiście wszystkiego dobrego w Nowym Roku również:))