Victoria sandwich cake czyli najprostsze ciasto przekładane


Victoria sandwich cake to chyba najprostsze ciasto przekładane jakie znam. Nie jest jakieś wyszukane ale ostatnio sprawdziło się z okazji pewnej małej uroczystości i "robiło" za tort. Bitą śmietanę w połączeniu z dżemem malinowym uwielbiam. Idealne, gdy nie dysponujemy czasem a musimy mieć jakieś ciasto "z masą". Przepis pochodzi z książki "Coffee morning cakes" wydawnictwa Parragon Books.


Victoria sandwich cake czyli najprostsze ciasto przekładane

  • 175 g masła
  • 175 g drobnego cukru
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 175 g mąki ze środkiem spulchniającym
  • 3 łyżki dżemu malinowego
  • 1 kubek słodkiej śmietany(double cream)
  • cukier puder do posypania

Nastawiamy piekarnik na 180 st C. Smarujemy dwie 18 cm okrągłe foremki i wykładamy je papierem do pieczenia(użyłam jednej 20 cm i ciasto przecięłam na pół).
Masło i cukier ucieramy razem do białości. Stopniowo dodajemy po jednym jajku dokładnie ubijając po każdym dodaniu. Przesianą mąke i sól dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Przekładamy ciasto do obu foremek(lub do jednej) i pieczemy 25-30 minut(najlepiej sprawdzić patyczkiem, zwłaszcza gdy pieczemy w jednej, czas pieczenia nieco się wydłuży).
Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy ok minuty. Oddzielamy nożem ciasto od boków foremki , wyjmujemy na czystą ściereczkę i usuwamy papier. Gdy wystygnie smarujemy jedno ciasto dżemem i nakładamy na to bitą śmietanę, przykrywamy drugim ciastem(lub drugą połówkę). Posypujemy cukrem pudrem.

Kuchnia Świąteczna 2009

Komentarze

  1. Lubię takie nieskomplikowane ciasta, które leżąc na stole sprawiają wrażenie, jakby przygotowywano je godzinami. Takie małe... oszustewko. ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne!
    Moja mama jest zwolenniczką takich właśnie prostych a jednocześnie przepysznych ciast!
    Chyba zrobię jej niespodziankę i upiekę:)
    Pyycha!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przecudnie Eweno! :) Podoba mi się, śliczne zdjęcia :)
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale apetyczne! Pięknie zastępuje tort!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie wolę ciasta tego typu niż okazałe torty z ciężkimi masami :) pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Eweno zyczę Ci pięknego ,wspaniałego Nowego Roku!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zytoon, a tam, od razu oszustewko;) po prostu jest nie skomplikowane a wygląda jak torcik;))

    Goś, i co, upiekłaś?...:)

    Agatko, w sytuacjach awaryjnych może spełnić rolę tortu:)

    Mirabelko, tak, to jest raczej lżejsze ciasto, a bita śmietana z malinam i...pycha:)

    Majanko dziękuję za życzenia i oczywiście wszystkiego dobrego w Nowym Roku również:))

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)