Przejdź do głównej zawartości

Sernik z rodzynkami nasączonymi wódką i makową posypką

Ten sernik, a raczej jego piękne zdjęcia w książce Annie Bell "Gorgeous cakes", kusił mnie już od dawna. i Chociaż jestem zwolenniczką tradycyjnych serników, to z ochotą wypróbowałam ten sernik, gdzie masło zastąpione jest śmietanką a twaróg serkiem kremowym(lekko słonym). Jest lekki, puszysty, wysoki a makowa posypka dodaje mu niewątpliwego uroku. Co prawda nasączone wódką rodzynki opadły niegrzecznie w dół, ale nie przeszkodziło to w delektowaniu się każdym kęsem tego apetycznego sernika.
Przepis bierze udział w zabawie Olgi Smile "Kuchnia świąteczna i noworoczna".



 Sernik z rodzynkami nasączonymi wódką i makową posypką

Spód:
  • 25 g masła, miekkiego
  • 25 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka drobnego cukru

Masa serowa:
  • 50 g rodzynek
  • 4 łyżki wódki(cytrynowej lub innej)
  • 700 g serka kremowego
  • 225 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 350 g słodkiej śmietanki(whipping cream, ja dodałam double cream)
  • 40 g mąki, przesianej
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1-2 łyżki maku

Rodzynki umieszczamy w miseczce, zalewamy wódką i pozostawiamy na noc.
Piekarnik nastawiamy na temp 180 st C. Natłuszczamy tortownicę o średnicy 20 cm i wysokości 9 cm. Bułkę tartą mieszamy z cukrem(1 łyżeczką) i obsypujemy tą mieszanką foremkę.

Ser ucieramy razem z cukrem, dodajemy jajka i śmietanę a następnie mąkę i ekstrakt waniliowy. Na koniec dodajemy rodzynki wraz z alkoholem, w którym się moczyły. Ostroznie wykładamy miksturę do foremki. Posypujemy makiem, tak aby przykrył wierzch sernika. Pieczemy 45 minut. Wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy tam sernik jeszcze przez godzinę. Wyjmujemy i studzimy. Najlepszy dzień później.


Kuchnia Świąteczna 2009

Komentarze

  1. Wspaniale wygąda ten sernik. Musiał byc pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. z tym makiem wygląda rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda po prostu wspaniale! I ten mak , mniam! Super sernik i super apetyczne zdjęcia!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, niegrzeczne te rodzynki, niegrzeczne... :D Moje często też takie nieposłuszne i nawet otaczanie ich w mące nie zawsze pomaga. ;-)
    Ale sam sernik wygląda zdecydowanie wyśmienicie. :)
    Wszystkiego dobrego Eweno na ten Nowy Rok Ci życzę! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rodzynki bym pominęła ale reszta mega apetycznie wygląda!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda zabójczo!
    przepis zapisuję do szybkiego wypróbowania :)

    Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł z tym makiem. Wygląda dzięki temu bardzo oryginalnie (: Pozdrawiam słodziutko!

    OdpowiedzUsuń
  8. Eena i Ty teraz zamiescilas tak swietne zdjecie, ze nie bede mogla zapomniec - powaga! Doskonaly pomysl z ta makowa posypka, a wodkowe rodzynki - mmm :-) nie bede mogla o nim zapomniec... Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  9. Wiosenko, sernik był pyszny!:)

    Margot, niewiele ten mak czuć, ale przyznaję, że wygląd mnie skusił:)

    Majanko, sernik polecam i dziękuję:)

    Agatek, dziękuję:)

    Małgosiu, mnie tam te rodzynki na dole to wcale nie przeszkadzają, byle by były;), a za życzenia dziękuję i również wszystkiego dobrego w Nowym Roku zyczę:)

    Mynolinko, to tak jakbym swoją córkę słyszała;)

    Anoushko, polecam serniczek i dziękuję za życzenia noworoczne o czywiście wszystkiego dobrego w Nowym Roku również życzę:)

    Mirabelko, dzieki:)

    Kasia, mak jako ozdoba się spisał;)

    Buruuberii, to tak jak i ja nie mogłam go zapomnieć, z rok sobie o nim przypominałam;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …