sobota, 2 stycznia 2010

Sernik z rodzynkami nasączonymi wódką i makową posypką

Ten sernik, a raczej jego piękne zdjęcia w książce Annie Bell "Gorgeous cakes", kusił mnie już od dawna. i Chociaż jestem zwolenniczką tradycyjnych serników, to z ochotą wypróbowałam ten sernik, gdzie masło zastąpione jest śmietanką a twaróg serkiem kremowym(lekko słonym). Jest lekki, puszysty, wysoki a makowa posypka dodaje mu niewątpliwego uroku. Co prawda nasączone wódką rodzynki opadły niegrzecznie w dół, ale nie przeszkodziło to w delektowaniu się każdym kęsem tego apetycznego sernika.
Przepis bierze udział w zabawie Olgi Smile "Kuchnia świąteczna i noworoczna".



 Sernik z rodzynkami nasączonymi wódką i makową posypką

Spód:
  • 25 g masła, miekkiego
  • 25 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka drobnego cukru

Masa serowa:
  • 50 g rodzynek
  • 4 łyżki wódki(cytrynowej lub innej)
  • 700 g serka kremowego
  • 225 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 350 g słodkiej śmietanki(whipping cream, ja dodałam double cream)
  • 40 g mąki, przesianej
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1-2 łyżki maku

Rodzynki umieszczamy w miseczce, zalewamy wódką i pozostawiamy na noc.
Piekarnik nastawiamy na temp 180 st C. Natłuszczamy tortownicę o średnicy 20 cm i wysokości 9 cm. Bułkę tartą mieszamy z cukrem(1 łyżeczką) i obsypujemy tą mieszanką foremkę.

Ser ucieramy razem z cukrem, dodajemy jajka i śmietanę a następnie mąkę i ekstrakt waniliowy. Na koniec dodajemy rodzynki wraz z alkoholem, w którym się moczyły. Ostroznie wykładamy miksturę do foremki. Posypujemy makiem, tak aby przykrył wierzch sernika. Pieczemy 45 minut. Wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy tam sernik jeszcze przez godzinę. Wyjmujemy i studzimy. Najlepszy dzień później.


Kuchnia Świąteczna 2009

11 komentarzy:

  1. Wspaniale wygąda ten sernik. Musiał byc pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. z tym makiem wygląda rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda po prostu wspaniale! I ten mak , mniam! Super sernik i super apetyczne zdjęcia!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, niegrzeczne te rodzynki, niegrzeczne... :D Moje często też takie nieposłuszne i nawet otaczanie ich w mące nie zawsze pomaga. ;-)
    Ale sam sernik wygląda zdecydowanie wyśmienicie. :)
    Wszystkiego dobrego Eweno na ten Nowy Rok Ci życzę! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rodzynki bym pominęła ale reszta mega apetycznie wygląda!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda zabójczo!
    przepis zapisuję do szybkiego wypróbowania :)

    Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł z tym makiem. Wygląda dzięki temu bardzo oryginalnie (: Pozdrawiam słodziutko!

    OdpowiedzUsuń
  8. Eena i Ty teraz zamiescilas tak swietne zdjecie, ze nie bede mogla zapomniec - powaga! Doskonaly pomysl z ta makowa posypka, a wodkowe rodzynki - mmm :-) nie bede mogla o nim zapomniec... Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  9. Wiosenko, sernik był pyszny!:)

    Margot, niewiele ten mak czuć, ale przyznaję, że wygląd mnie skusił:)

    Majanko, sernik polecam i dziękuję:)

    Agatek, dziękuję:)

    Małgosiu, mnie tam te rodzynki na dole to wcale nie przeszkadzają, byle by były;), a za życzenia dziękuję i również wszystkiego dobrego w Nowym Roku zyczę:)

    Mynolinko, to tak jakbym swoją córkę słyszała;)

    Anoushko, polecam serniczek i dziękuję za życzenia noworoczne o czywiście wszystkiego dobrego w Nowym Roku również życzę:)

    Mirabelko, dzieki:)

    Kasia, mak jako ozdoba się spisał;)

    Buruuberii, to tak jak i ja nie mogłam go zapomnieć, z rok sobie o nim przypominałam;)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)