Shortbread
- 275 g (2 1/2 szklanki) mąki
- 25 g (1/4 szklanki) mielonych migdałów
- 225 g (6 łyżek) masła, miękkiego
- 75 g drobnego cukru
- starta skórka z pół cytryny
Nastawić piekarnik na 180 st C i natłuścić prostokątną foremkę do rolad.
Przesiać mąkę i migdały do miski. W innej misce ubić do białości masło, cukier i skórkę cytrynową. Dodać mąkę i migdały, wymieszać, najpierw drewniana łyżką a potem rękami zagnieść gładkie ciasto.
Umieścić ciasto w foremce i wygładzić. Piec 20 minut lub do momentu gdy ciasto nabierze złotego koloru.
Wyjąć z piekarnika i natychmiast pokroić w prostokąty lub kwadraty. Pozwolić, by nieco przestygły po czym przenieść je na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Przepis pochodzi z książki "Afternoon tea"
Muszą cudownie smakować, bo wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione angielskie ciasteczka! fajny przepis, zapisuje :-)
OdpowiedzUsuńMniam! Ależ apetycznie wyglądają, chciałoby się sięgnąć po jednego, albo dwa :)))
OdpowiedzUsuńSwietnie wygladaja:) Przyznam sie ze uwielbiam te ciasteczka:) Zawsze ciezko jest mi porzestac na jednym,...
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie ciasteczka są dla mnie doskonałe. :) Kruche i maślane.... mmmm... Królowie wśród małych słodkości. :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia Eweno! :)
Wszedzie widze te ciasteczka. Musza byc naprawde pyszne skoro na tylu blogach juz sie pojawily. I pewnie sa pyszne bo u Ciebie prezentuja sie doskonale :))
OdpowiedzUsuńAtino, i takie też są:)
OdpowiedzUsuńCudawianki, polecam! Prosto, szybko i smacznie:)
Majanko, chętnie bym Ci podrzuciła:)
Gosia99, mam podobny problem;)
Małgosiu, to też i moje ulubione ciasteczka, kruche, maślane...:) Pozdrawiam Cię również:))
Majko, polecam abyś nie zwlekała, tylko przyłączyła się do licznego grona wielbicieli;))
ja jestem ich fanką -tych ciasteczek , a robiłam dopiero raz ,ale tyle nowych przepisów się ukazało to będę robić inne np twoje pysznie wygladaja
OdpowiedzUsuńProste i smakowite! na pewno skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuńMargot, ja też mam zamiar wypróbowywać inne, a te polecam, są naprawdę pyszne i szybkie:)
OdpowiedzUsuńBeato, polecam gorąco!
Wow Ewena, jakie rowniotkie, perfekcyjen shortbread - naprawde nie sciemniam, uwielbiam rowniotkie ciasteczka :-))
OdpowiedzUsuń