sobota, 30 stycznia 2010

Shortbread

Żałuję bardzo, że z braku czasu, mogę zamieścić tylko jeden przepis w czasie trwających Dni Kuchni Brytyjskiej, które przygotowała dla nas Tatter. Ale cieszę się, że udało mi się wstawić chociaż ten jeden przepis na kruche maślane ciasteczka. Receptura ta jest bajecznie prosta i chociaż robiłam je pierwszy raz(prawie wogóle nie piekę ciastek) to nie mam im nic do zarzucenia. Shortbread wyszły wyśmienite. Lekkie, kruche, bardzo maślane, z delikatnym aromatem skórki cytrynowej. Niewiele pracy i składników a efekt znakomity. Jak stwierdziła moja córka...pycha!
Shortbread

Shortbread

  • 275 g (2 1/2 szklanki) mąki
  • 25 g (1/4 szklanki) mielonych migdałów
  • 225 g (6 łyżek) masła, miękkiego
  • 75 g drobnego cukru
  • starta skórka z pół cytryny

Nastawić piekarnik na 180 st C i natłuścić prostokątną foremkę do rolad.
Przesiać mąkę i migdały do miski. W innej misce ubić do białości masło, cukier i skórkę cytrynową. Dodać mąkę i migdały, wymieszać, najpierw drewniana łyżką a potem rękami zagnieść gładkie ciasto.
Umieścić ciasto w foremce i wygładzić. Piec 20 minut lub do momentu gdy ciasto nabierze złotego koloru.
Wyjąć z piekarnika i natychmiast pokroić w prostokąty lub kwadraty. Pozwolić, by nieco przestygły po czym przenieść je na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Przepis pochodzi z książki "Afternoon tea"

11 komentarzy:

  1. Muszą cudownie smakować, bo wyglądają przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje ulubione angielskie ciasteczka! fajny przepis, zapisuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Ależ apetycznie wyglądają, chciałoby się sięgnąć po jednego, albo dwa :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietnie wygladaja:) Przyznam sie ze uwielbiam te ciasteczka:) Zawsze ciezko jest mi porzestac na jednym,...

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie takie ciasteczka są dla mnie doskonałe. :) Kruche i maślane.... mmmm... Królowie wśród małych słodkości. :)
    Pozdrowienia Eweno! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszedzie widze te ciasteczka. Musza byc naprawde pyszne skoro na tylu blogach juz sie pojawily. I pewnie sa pyszne bo u Ciebie prezentuja sie doskonale :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Atino, i takie też są:)

    Cudawianki, polecam! Prosto, szybko i smacznie:)

    Majanko, chętnie bym Ci podrzuciła:)

    Gosia99, mam podobny problem;)

    Małgosiu, to też i moje ulubione ciasteczka, kruche, maślane...:) Pozdrawiam Cię również:))

    Majko, polecam abyś nie zwlekała, tylko przyłączyła się do licznego grona wielbicieli;))

    OdpowiedzUsuń
  8. ja jestem ich fanką -tych ciasteczek , a robiłam dopiero raz ,ale tyle nowych przepisów się ukazało to będę robić inne np twoje pysznie wygladaja

    OdpowiedzUsuń
  9. Proste i smakowite! na pewno skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
  10. Margot, ja też mam zamiar wypróbowywać inne, a te polecam, są naprawdę pyszne i szybkie:)

    Beato, polecam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow Ewena, jakie rowniotkie, perfekcyjen shortbread - naprawde nie sciemniam, uwielbiam rowniotkie ciasteczka :-))

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)