Przejdź do głównej zawartości

Shortbread

Żałuję bardzo, że z braku czasu, mogę zamieścić tylko jeden przepis w czasie trwających Dni Kuchni Brytyjskiej, które przygotowała dla nas Tatter. Ale cieszę się, że udało mi się wstawić chociaż ten jeden przepis na kruche maślane ciasteczka. Receptura ta jest bajecznie prosta i chociaż robiłam je pierwszy raz(prawie wogóle nie piekę ciastek) to nie mam im nic do zarzucenia. Shortbread wyszły wyśmienite. Lekkie, kruche, bardzo maślane, z delikatnym aromatem skórki cytrynowej. Niewiele pracy i składników a efekt znakomity. Jak stwierdziła moja córka...pycha!
Shortbread

Shortbread

  • 275 g (2 1/2 szklanki) mąki
  • 25 g (1/4 szklanki) mielonych migdałów
  • 225 g (6 łyżek) masła, miękkiego
  • 75 g drobnego cukru
  • starta skórka z pół cytryny

Nastawić piekarnik na 180 st C i natłuścić prostokątną foremkę do rolad.
Przesiać mąkę i migdały do miski. W innej misce ubić do białości masło, cukier i skórkę cytrynową. Dodać mąkę i migdały, wymieszać, najpierw drewniana łyżką a potem rękami zagnieść gładkie ciasto.
Umieścić ciasto w foremce i wygładzić. Piec 20 minut lub do momentu gdy ciasto nabierze złotego koloru.
Wyjąć z piekarnika i natychmiast pokroić w prostokąty lub kwadraty. Pozwolić, by nieco przestygły po czym przenieść je na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Przepis pochodzi z książki "Afternoon tea"

Komentarze

  1. Muszą cudownie smakować, bo wyglądają przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje ulubione angielskie ciasteczka! fajny przepis, zapisuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Ależ apetycznie wyglądają, chciałoby się sięgnąć po jednego, albo dwa :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietnie wygladaja:) Przyznam sie ze uwielbiam te ciasteczka:) Zawsze ciezko jest mi porzestac na jednym,...

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie takie ciasteczka są dla mnie doskonałe. :) Kruche i maślane.... mmmm... Królowie wśród małych słodkości. :)
    Pozdrowienia Eweno! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszedzie widze te ciasteczka. Musza byc naprawde pyszne skoro na tylu blogach juz sie pojawily. I pewnie sa pyszne bo u Ciebie prezentuja sie doskonale :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Atino, i takie też są:)

    Cudawianki, polecam! Prosto, szybko i smacznie:)

    Majanko, chętnie bym Ci podrzuciła:)

    Gosia99, mam podobny problem;)

    Małgosiu, to też i moje ulubione ciasteczka, kruche, maślane...:) Pozdrawiam Cię również:))

    Majko, polecam abyś nie zwlekała, tylko przyłączyła się do licznego grona wielbicieli;))

    OdpowiedzUsuń
  8. ja jestem ich fanką -tych ciasteczek , a robiłam dopiero raz ,ale tyle nowych przepisów się ukazało to będę robić inne np twoje pysznie wygladaja

    OdpowiedzUsuń
  9. Proste i smakowite! na pewno skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
  10. Margot, ja też mam zamiar wypróbowywać inne, a te polecam, są naprawdę pyszne i szybkie:)

    Beato, polecam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow Ewena, jakie rowniotkie, perfekcyjen shortbread - naprawde nie sciemniam, uwielbiam rowniotkie ciasteczka :-))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)