Przejdź do głównej zawartości

Chilli con carne


Chilli con carne to danie, które przyrządzam bardzo często. Raz, że lubię ostre potrawy, dwa, że jest to potrawa, której przyrządzenie nie zabiera wiele czasu. Wypróbowałam już wiele przepisów i ten, choć prosty, uważam za jeden z lepszych. Chilli con carne, to danie jednogarnkowe, w którym głównymi składnikami są mielona wołowina i fasolka, a wszystko w pomidorowym sosie z przyprawami, z czego najważniejsza z nich to chilli. Choć przyznaję, że nie zawsze trzymam się ściśle receptury, ale bardzo dbam, żeby było osstrrro...
Chilli con carne

Chilli con carne

  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej przyprawy chilli
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 kostka rosołku wołowego
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka(410 g) czerwonej fasolki

  • śmietana i ryż do podania

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ok 5 minut na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojona paprykę, czosnek, chilli, mieloną paprykę i kumin. Mieszamy i podgrzewamy kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Mięso podsmażamy na oddzielnej patelni do momentu aż nabierze brązowej barwy i dodajemy do mieszanki warzywnej. Smażymy mieszając, po czym dodajemy kostkę rosołową rozpuszczoną w 300 ml gorącej wody, pomidory, majeranek, koncentrat, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Zmniejszamy gaz, przykrywamy patelnię i podgrzewamy potrawę ok 20 minut mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolewamy niewielka ilość wody.
Fasolkę odcedzamy i dodajemy do potrawy. Gotujemy na niewielkim ogniu jeszcze ok 10 minut, dolewając wody w razie gdyby potrawa była za sucha.
Przepis pochodzi ze strony BBC Good Food

Komentarze

  1. Ależ apetycznie wygląda !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy chili con carne!
    U nas zawsze obowiązkowo z odrobiną czekolady. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fenomenalnie to wygląda! Spróbuję, jeśli tylko uda mi się namówić rodzinkę na odrobinę Meksyku. Pozdrawiam! :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Eweno, czytasz w moich myslach! wlasnie mam na ch.c.c. ochote! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widziałam ten przepis! Widziałam :) I mam wielką ochotę ogromną na to danie, ale nie mogę :( Będę zdychać od papryki, a bez niej to już nie to samo.
    Szkoda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O mniam,alez pysznosci! Zawsze mam chęć to zrobić,ale jakoś nigdy się nie składało i jeszcze tego dania nie jadłam.

    Pysznie wygląda u Ciebie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Do chili con carne na ostro nie trzeba mnie namawiac :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kilka razy przymierzałam sie do tego dania, ale jeszcze nigdy nie robiłam. twoja propozycja wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ivon, dziekuję:)

    Agatko, z czekoladą też próbowałam;))

    Olu, koniecznie namów rodzinkę:)

    Cudawianki, to zakasuj rękawy i rób ch.c.c. :-))

    Polko, ale tam jest tylko jedna mała papryczka....nie dasz rady?

    Majano, to koniecznie musisz spróbować, tym bardziej, że to prosta potrawa:)

    Monikucha, mnie raczej też nie...:)

    Atinko, polecam gorąco, spróbuj...:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam ochotę łyżkę w ekran zanurzyć...!

    OdpowiedzUsuń
  11. Za mną ostatnio też chodzi chilli con carne. Idealne na takie zimowe mroźne dni! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Trzy razy TAK dla serwowanych przez Ciebie pysznosci :) Chili con carne to danie, ktore uwielbiam. Nie dosc, ze pyszne to jeszcze takie szybkie do przygotowania :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Dragonfly, śmiało;))

    Komarko, u mnie mrozu za bardzo nie ma, ale w taką szarówę jak dziś idealne;)

    Majko, ta szybkość to niewątpliwie duża zaleta tego dania:)

    OdpowiedzUsuń
  14. zrobilam wedlug Twojego przepisu, dodalam troszke wiecej chilli ;) . wysmienite danie w sam raz na romantyczna kolacje walentynkowa. moj mezczyzna byl w siodmym niebie. nic nie zostalo, palce liiiizac ;)
    pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  15. M., bardzo się ciesze, że smakowało i kolacja była udana...ja osobiście chilli też sypię od serca;))
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …