Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowe przekładane masą z daktyli

To czekoladowe ciasto przekładane daktylową masą, to mój pierwszy akcent w rozpoczynającym się dzisiaj Czekoladowym Weekendzie. Nie za słodkie, bo przełożone lekko kwaskowatą masą z daktyli, która jednocześnie dodaje temu ciastu wilgotności. Dla wielbicieli nieco mniej słodkich słodkości będzie doskonałe.
Ciasto czekoladowe przekładane masą z daktyli




 Ciasto czekoladowe przekładane masą z daktyli

  • 115 g czekolady deserowej, połamanej
  • 1 łyżka grenadyny( można zastąpić maple syrup lub golden syrup)
  • 1 łyżka złotego syropu
  • 115 g masła
  • 55 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 85 g mąki ze spulchniaczem
  • 2 łyżki mielonego ryżu(dałam kaszy mannej)
  • 1 łyżka cukru pudru, do dekoracji

Masa daktylowa:
  • 115 g suszonych daktyli, pokrojonych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżka cukru demarara
  • 25 g migdałów, pokrojonych
  • 2 łyżki dżemu z moreli

Natłuszczamy dwie okrągłe foremki o średnicy 18 cm(natłuściłam jedną, o średnicy 20 cm i ciasto przekroiłam na pół)
Czekoladę, grenadynę, i złoty syrop rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy po jednym jajku i ostudzona czekoladową miksturę. Przesiewamy mąkę i mieszamy z mielonym ryżem. Ostrożnie mieszamy z czekoladowo-jajeczną mieszanką. Masę rozdzielamy pomiędzy dwie foremki(lub wlewamy do jednej)Pieczemy w temperaturze 180 st C 20-25 minut. Wykładamy na kratkę i studzimy.
Wszystkie składniki na masę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na niewielkim ogniu ok 4-5 minut. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Smarujemy jedną część ciasta masą i przykrywamy drugim krążkiem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki "Chocolate" wydawnictwa Parragon.

Ciasto czekoladowe przekładane masą z daktyli

Komentarze

  1. Wyglada przepysznie. I do tego daktyle...to musi niebiansko smakowac .)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ciasto. Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko, co to za cudo. Ależ ono musi byc pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam! Ależ cudowne ciacho!!! :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. najbardziej podoba mi się masa :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. normalnie coś niezwykle smakowitego i daktyle i czekolada

    OdpowiedzUsuń
  7. Majka, no, tak trochę jak dżem daktylowy smakuje;))

    Anoushka, proszę bardzo:))

    Kasia, spoko ciasto:))

    Wiosenka, :))

    Majana, dzięki:))

    Asieja, :))

    Margot, pasują do siebie te smaki, choć cała masa jest dość kwaskowa:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeju! Nie no to to ja muszę dla D zrobić ;)
    Ta masa jest obłędna. Niezła jesteś z wyszukiwaniem fajnych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Eweno, jak zwykle zaskakujesz czyms niezwykle ciekawym!
    Ciasto brzmi i wyglada oblednie!

    Pozdrawiam serdecznie! I dziekuje za udzial w CzekoWeekendzie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Poleczko, żeby Ci tylko to ciacho za bardzo Tortu Sachera nie przypominało;))Bo "masa" to też taki "dżemik". Choć muszę przyznać, że z dnia na dzień, coraz lepsze to było.

    Beo, gdy jadłam to ciasto, smak był znajomy. Przypominał piernik przekładany marmoladą, który kiedyś dawno temu można było kupić w delikatesach Społemowskich.
    To ja dziękuję za ten CzekoWeekend:))Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)