Przejdź do głównej zawartości

Babka grecka


Ta babka, to ideał mojej córki. Bez rodzynek, z jej ulubioną polewą, znana od dzieciństwa. I choć generalnie moja córka nie przepada za ciastami, to mogę z całą stanowczością stwierdzić, że ma swoje dwa wyjątki, pavlovą i tą właśnie babkę. Babka grecka jest mięciutka, smaczna, ładnie wyrasta i jest nieskomplikowana w przygotowaniu. Gdy ją zrobię, mam zawsze pewność, że zostaną tylko okruszki.
Babka grecka

Babka grecka

  • 2 niepełne szklanki maki
  • 4 jaja
  • 3/4 kostki masła
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek waniliowy

  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej, migdały, do posypania
lub
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżka wody
  • 4 łyżki cukru
  • 70 g masła

Masło ucieramy na puch. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka ze szklanką cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru. Masło ucieramy z masą żółtkową, następnie dodajemy na przemian partiami pianę z białek i mąkę, wlewamy olejek waniliowy. Ciasto wykładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczemi wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok godziny w temp 180 st C. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie. Po 5 minutach wyjmujemy na talerz, obsypujemy utartą czekoladą i rozdrobnionymi migdałami(lub płatkami). Ja to ciasto polewam polewą. Rozpuszczam wszystkie składniki na polewę(kakao, wodę, cukier, masło) w rondelku. Polewam gorącą polewą ciasto i posypuję płatkami migdałowymi.
Przepis pochodzi z książeczki Biblioteczki Poradnika Domowego "Ciasta i ciasteczka".

Babka grecka

Komentarze

  1. Och jaka ona musi być pyszna !!!!
    Wygląda niesamowicie :DDDDD

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdę mówiąc nie rozumiem niechęci do rodzynek, ale ta babeczka zapowiada się na tyle pyszną, ze nawet brak rodzynek nie przeszkadza. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też nie znoszę rodzynek więc bym ich nie dodała :) A ta babka bardzo mi się podoba, nie wiem czemu nie zwróciłam na nią uwagi w tej książeczce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ivon, dzięki, dla mojej córki na pewno jest pyszna:)

    Poswix, tak, ta babka obywa się bez rodzynek, choć ja rodzynki lubię:)

    Kasiu, rozumiem tą niechęć do rodzynek, "na szczęście" ich tu nie ma;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała jest ta babeczka! :))Ja bym zjadła i z rodzynkami i bez, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Majano, dla mnie też nie ma różnicy, z bakaliami czy bez...:))

    Atinko, dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Upiekłam ją dzisiaj...ciekawi mnie jej smak.
    Twoja wygląda super:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …