Przejdź do głównej zawartości

Chocolate Kisses czyli ciasteczka czekoladowe


Te niewielkie ciasteczka są bardzo proste do zrobienia. Ciasto doskonale się lepi, więc kulki robi się błyskawicznie. Oba rodzaje ciasteczek maja delikatny posmak czekolady. Jedne białej, drugie deserowej. Są lekko półkruche, ale następnym razem spróbuję piec je w temp.180 i nieco krócej, bo choć pieczone tylko 10 minut, trochę mi się spody tych jasnych ciasteczek spiekły. Myślę, że krótsze pieczenie sprawi, że środki będą bardziej miękkie, jak przy brownies. Do kawy lub herbaty, jak znalazł.
Przepis z książki Hilaire Walden "The great big cookie book"
Chocolate Kisses czyli ciasteczka czekoladowe

Chocolate Kisses czyli ciasteczka czekoladowe
  • 75 g czekolady deserowej, pokrojonej
  • 75 g białej czekolady, pokrojonej
  • 115 g masła
  • 115 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 225 g mąki
  • cukier puder do posypania

Umieszczamy każdą z czekolad w niewielkiej miseczce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do wystudzenia.
Ucieramy masło z cukrem do białości. Dodajemy po jednym jajku.
Przesiewamy mąkę, dodajemy do masy maślano jajecznej i dokładnie mieszamy.
Dzielimy miksturę na pół i dodajemy do miseczek z czekoladami. Każdą czekoladę dokładnie mieszamy z masą. Gdy ciasto stanie się gładkie zawijamy w folię i umieszczamy na ok 1 godz. w lodówce.
Piekarnik nastawiamy na 190 st C i natłuszczamy dwie blaszki.
Z ciasta formujemy kulki. Umieszczamy je na natłuszczonych blachach i pieczemy ok 10-12 minut. Posypujemy cukrem pudrem i przenosimy na kratkę do wystygnięcia.

Komentarze

  1. wybieram z czekoladą białą
    chętnie je upiekę, bo przepisy na wszelkie ciasteczka skrzętnie zapisuję
    i próbuję..

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też najchętniej wypróbowałabym wersję z białą czekoladą! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam robić takie ciasteczka. Są niezmiernie urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie wyglądają - jakby zawisły w powietrzu nad sobą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie zjadłabym takie ciasteczka ;) Oczywiście ze szklanka mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie też dzisiaj ciasteczka.
    Lubię takie proste w wykonaniu małe słodkości:)

    OdpowiedzUsuń
  7. to ja z białą czekoladą poproszę! uwielbiam wypieki z białą czekoladą...

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne zdjęcie! i ciasteczka apetyczne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …