Przejdź do głównej zawartości

Prosta zapiekanka z fasolki i kiełbasy

Zdarzają się takie chwile, gdy lodówka świeci pustkami (moja zaczęła mrozić, więc mam ostatnio trochę utrudnień, mam nadzieję, że jutro fachowiec ją naprawi), mam niewiele czasu na przygotowanie posiłku, albo zwyczajnie nie mam ochoty na dłuższe przebywanie w kuchni. Wtedy uwielbiam takie przepisy jak ta zapiekanka z fasolki i kiełbasy. Proste, łatwe w przyrządzaniu, nie wymagające wielu składników. I taka właśnie jest ta zapiekanka. Na dodatek jest smaczna i łatwo ją podgrzać.
Przepis pochodzi z książki Rachel Allen "Bake"
Prosta zapiekanka z fasolki i kiełbasy



 Prosta zapiekanka z fasolki i kiełbasy

  • 3 łyżki oleju z oliwek
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w plastry
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • puszka pomidorów(400 g)
  • puszka białej fasolki(410 g) ja dałam cannelloni
  • kilka szczypt cukru
  • 225 g kiełbasy(dowolnej) ja dałam cumberland sausages

Nastawiamy piekarnik na temp. 200 st C
Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę i czosnek przyprawiamy sola i pieprzem, przykrywamy i dusimy, mieszając od czasu do czasu, przez 5-8 minut, aż cebula będzie miękka.
Dodajemy pomidory i fasolkę i doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy cukrem i solą, jeśli będzie to konieczne.
Dodajemy kiełbaski, pokrojone na 2 cm kawałki oraz fasolkę i całość przekładamy do żaroodpornego naczynia. Zapiekamy 40 minut.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami, makaronem lub chlebem.

Prosta zapiekanka z fasolki i kiełbasy

Komentarze

  1. Mniam! Aż zgłodniałam. Pięknie i pysznie wygląda ta zapiekanka. Ja mam fasolkę czerwoną na stanie, myslisz, ze też by się nadawała do tej zapiekanki?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne. Taka fasolka po bretońsku tyle, że na gęsto;-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepisy Rachel Allen są naprawdę świetne.
    Zapiekanka musi smakować wyśmienicie!
    Przypomina mi fasolkę po bretońsku, którą wprost uwielbiam!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Eweno a gdzie kupilas ta kielbase? U rzeznika czy w jakims sklepie?
    Ja chyba na weekend zrobie taka klasyczna polska tylko musze dobra kielbase znalezc.
    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne i niezmiernie apetyczne zdjęcia :) Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Majana, myślę, że czerwona będzie spoko:))

    Grumko, no troszkę podobna, ale jednak smak inny:) Pozdrawiam również:)

    Goś, ja fasolkę po bretońsku też uwielbiam, a z przepisów Rachel Allen, dopiero ze trzy wypróbowałam:)

    Polko, w jakimś sklepie, ale były niezłe te akurat. A polka na pewno będzie lepsza. Buziaki:)

    Kasiu, dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie moge ogladac takich pysznosci przed obiadem :) Od razu glodna sie zrobilam :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)