Przepis pochodzi z książki Rachel Allen "Bake"
Prosta zapiekanka z fasolki i kiełbasy
- 3 łyżki oleju z oliwek
- 1 cebula, obrana i pokrojona w plastry
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- sól i świeżo zmielony pieprz
- puszka pomidorów(400 g)
- puszka białej fasolki(410 g) ja dałam cannelloni
- kilka szczypt cukru
- 225 g kiełbasy(dowolnej) ja dałam cumberland sausages
Nastawiamy piekarnik na temp. 200 st C
Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę i czosnek przyprawiamy sola i pieprzem, przykrywamy i dusimy, mieszając od czasu do czasu, przez 5-8 minut, aż cebula będzie miękka.
Dodajemy pomidory i fasolkę i doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy cukrem i solą, jeśli będzie to konieczne.
Dodajemy kiełbaski, pokrojone na 2 cm kawałki oraz fasolkę i całość przekładamy do żaroodpornego naczynia. Zapiekamy 40 minut.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami, makaronem lub chlebem.
Mniam! Aż zgłodniałam. Pięknie i pysznie wygląda ta zapiekanka. Ja mam fasolkę czerwoną na stanie, myslisz, ze też by się nadawała do tej zapiekanki?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Fajne. Taka fasolka po bretońsku tyle, że na gęsto;-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPrzepisy Rachel Allen są naprawdę świetne.
OdpowiedzUsuńZapiekanka musi smakować wyśmienicie!
Przypomina mi fasolkę po bretońsku, którą wprost uwielbiam!
:)
Eweno a gdzie kupilas ta kielbase? U rzeznika czy w jakims sklepie?
OdpowiedzUsuńJa chyba na weekend zrobie taka klasyczna polska tylko musze dobra kielbase znalezc.
Buziaki ;*
Piękne i niezmiernie apetyczne zdjęcia :) Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńMajana, myślę, że czerwona będzie spoko:))
OdpowiedzUsuńGrumko, no troszkę podobna, ale jednak smak inny:) Pozdrawiam również:)
Goś, ja fasolkę po bretońsku też uwielbiam, a z przepisów Rachel Allen, dopiero ze trzy wypróbowałam:)
Polko, w jakimś sklepie, ale były niezłe te akurat. A polka na pewno będzie lepsza. Buziaki:)
Kasiu, dzięki:)
Super zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńNie moge ogladac takich pysznosci przed obiadem :) Od razu glodna sie zrobilam :))
OdpowiedzUsuń