czwartek, 11 lutego 2010

Prosta zapiekanka z fasolki i kiełbasy

Zdarzają się takie chwile, gdy lodówka świeci pustkami (moja zaczęła mrozić, więc mam ostatnio trochę utrudnień, mam nadzieję, że jutro fachowiec ją naprawi), mam niewiele czasu na przygotowanie posiłku, albo zwyczajnie nie mam ochoty na dłuższe przebywanie w kuchni. Wtedy uwielbiam takie przepisy jak ta zapiekanka z fasolki i kiełbasy. Proste, łatwe w przyrządzaniu, nie wymagające wielu składników. I taka właśnie jest ta zapiekanka. Na dodatek jest smaczna i łatwo ją podgrzać.
Przepis pochodzi z książki Rachel Allen "Bake"
Prosta zapiekanka z fasolki i kiełbasy



 Prosta zapiekanka z fasolki i kiełbasy

  • 3 łyżki oleju z oliwek
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w plastry
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • puszka pomidorów(400 g)
  • puszka białej fasolki(410 g) ja dałam cannelloni
  • kilka szczypt cukru
  • 225 g kiełbasy(dowolnej) ja dałam cumberland sausages

Nastawiamy piekarnik na temp. 200 st C
Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę i czosnek przyprawiamy sola i pieprzem, przykrywamy i dusimy, mieszając od czasu do czasu, przez 5-8 minut, aż cebula będzie miękka.
Dodajemy pomidory i fasolkę i doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy cukrem i solą, jeśli będzie to konieczne.
Dodajemy kiełbaski, pokrojone na 2 cm kawałki oraz fasolkę i całość przekładamy do żaroodpornego naczynia. Zapiekamy 40 minut.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami, makaronem lub chlebem.

Prosta zapiekanka z fasolki i kiełbasy

8 komentarzy:

  1. Mniam! Aż zgłodniałam. Pięknie i pysznie wygląda ta zapiekanka. Ja mam fasolkę czerwoną na stanie, myslisz, ze też by się nadawała do tej zapiekanki?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne. Taka fasolka po bretońsku tyle, że na gęsto;-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepisy Rachel Allen są naprawdę świetne.
    Zapiekanka musi smakować wyśmienicie!
    Przypomina mi fasolkę po bretońsku, którą wprost uwielbiam!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Eweno a gdzie kupilas ta kielbase? U rzeznika czy w jakims sklepie?
    Ja chyba na weekend zrobie taka klasyczna polska tylko musze dobra kielbase znalezc.
    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne i niezmiernie apetyczne zdjęcia :) Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Majana, myślę, że czerwona będzie spoko:))

    Grumko, no troszkę podobna, ale jednak smak inny:) Pozdrawiam również:)

    Goś, ja fasolkę po bretońsku też uwielbiam, a z przepisów Rachel Allen, dopiero ze trzy wypróbowałam:)

    Polko, w jakimś sklepie, ale były niezłe te akurat. A polka na pewno będzie lepsza. Buziaki:)

    Kasiu, dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie moge ogladac takich pysznosci przed obiadem :) Od razu glodna sie zrobilam :))

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)