Przejdź do głównej zawartości

Ciasto orzechowe z polewą czekoladową

Kolejna moja propozycja do Orzechowego Tygodnia, to coś na słodko. Proste, maślane, orzechowe ciasto. I choć samo w sobie jest dość suche, to jednak polewa z czekolady, wystarczająco to ciasto nawilża, i wcale ta suchość nie przeszkadza. Dodatkowo, te kawałeczki orzechów, mniam.


Ciasto orzechowe z polewą czekoladową

  • 185 g masła
  • 95 g cukru brązowego
  • 2 jajka, o temperaturze pokojowej
  • 185 g mąki ze środkiem spulchniajacym
  • 90 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 3 łyżki mleka
Polewa:
  • 125 g ciemnej czekolady, w kawałkach
  • 20 g masła

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy tortownicę o średnicy 20 cm i wykaładamy papierem do pieczenia.
Cukier z masłem ubijamy przez 5 minut, dodajemy po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Mieszamy z mąką, 60 g orzechów i mlekiem, na przemian. Wykładamy ciasto do torownicy. Pieczemy przez 35 minut. Pozostawiamy w foremce przez 5 minut, po czym wyjmujemy i studzimy na kratce.
Rozpuszczamy czekoladę z masłem w rondelku, mieszając do momentu rozpuszczenia czekolady. Lekko studzimy i smarujemy wierzch ciasta. Posypujemy pozostałymi orzechami.
Przepis pochodzi z książki "Cakes & slices" wydawnictwa Murdoch.


Komentarze

  1. Jakie pyszne ciasto :) Orzechy i czekolada, to duet wyśmienity :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciast wcale nie wygląda na suche, ale na zdecydowanie pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda! ja to mogę wszystko co z orzechami i jeszcze te twoje zdjęcia .... pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Matko, tak wieczorem po oczach takim cudenkiem!!! Przepadlam, musze zrobic to ciasto po niedzieli. Wiesz, ze mam zakladke w ksiazce przy nim od jakiegos czasu? Telepatia ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo mniamniusnie wyglada i kusi,oj kusi.......
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kawalki orzechow w ciescie. Twoje ciasto na pewno by mi smakowalo :)) Wyglada przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Biorę to ciacho~! Uwielbiam takie i zrobię kiedyś :)) Muszę:))
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię te lekko suche ciasta
    z kubkiem zimnego mleka

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale ciacho zachwycające :) Poproszę kawałeczek :)

    Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  10. O, przynajmniej raz na rok piekę bardzo podobne ciacho. Jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ewena, no ja biore wszystko co z brazowym cukrem, a jak juz czytam ze wszyscy pieka takie ciasto to i mi trezba bedzie :-) cudne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Kasiu, potwierdzam, dobrze im razem;)

    Agatko, nie jest rzeczywiście takie suche, a czekolada je "nawilża";)

    Atinko, ja też tak do orzechów...:)

    Beo, ja chętnie poczekam, aż Ty coś wypróbujesz pierwsza z tej książeczki...;)

    Gosiu, skuś się więc...:)

    Majka, ja z orzechami to wszystko zjem:)

    Majano, bierz je!...:)

    Martuś, mniam:)

    Asiejko ono tylko takie lekko suche, ale na pewno z mlekiem byloby ekstra:)

    Tilianaro, ależ proszę bardzo:)

    Aniu, u mnie jeszcze nie gości raz do roku, ale pewnie od czasu do czasu powtórzę...:)

    Mirabelko, dziękuję:)

    Buruuberii, a ja to się złapałam, że prawie wszystko z brązowym robię, tak nieświadomie zupełnie;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piekne - że też dopiero teraz je zobaczylam. Bo takie ciasto idealnie pasuje na zimowe wieczory. Zapisze sobie w brulionie, aby o nim zima nie zapomniec :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …