Przejdź do głównej zawartości

Pierre Herme, brownies, Absolut i bursztyn


Do wzięcia udziału w Weekendowej Cukierni zabierałam się już od dawna. Ale tak się składało, że dowiadywałam się o kolejnych wypiekach już w momencie jak ciasta pojawiały się na blogach. Tym razem, nie dość, że szybko zauważyłam zaproszenie do kolejnego, trzynastego już wydania, to jeszcze w bardzo pouczającej wymianie zdań między Anoushką a słynną Młodą, czyli główną Gospodynią WC dowiedziałam się jakie są zasady.
Choć przepis podany przez Anoushkę wydawał się być nader skomplikowany, to ostatecznie zdecydowałam się, chyba głównie przez moją miłość do wszelkich słodyczy z alkoholem. Przeszkód było co niemiara. Głównie brak możliwości kupienia wszystkich potrzebnych składników typu zółte rodzynki czy polewa żelująca i w pierwszej chwili miałam poprzestać tylko na brownies, ale zdjęcia wykonanego już ciasta, które ukazało się na blogu Anoushki ostatecznie przekonały mnie, żeby "pójść dalej". Zrezygnowałam z polewy, żółte rodzynki zastąpiłam zwykłymi, zamiast koniaku dodałam wódkę Absolut, która zalega już u mnie 2 lata.
Uprościłam też sposób wykonania, głównie wszelkie oziębianie, sprawdzanie temperatury itp co wyglądało dla mnie najbardziej przerażająco i spokojnie wszystko wyszło.
W trakcie robienia ciasta musiałam też wyjść do pracy, ale akurat ta przerwa, dobrze mi zrobiła.
I co otrzymałam? Wykwintne, bogate, przepyszne czekoladowe ciasto z niesamowicie smaczną waniliowo-śmietanową masą wyostrzoną alkoholem, przypominające mi nieco Tiramisu torte, rodzaj ciast jaki chyba najbardziej lubię. Fantastyczne!
Anoushko, dziękuję za przepis i możliwość doznania tak niezwykłych wrażeń smakowych.
Przepis oryginalny tutaj, poniżej moja uproszczona i zmieniona nieco wersja.



Pierre Herme, brownies, Absolut i bursztyn

Bursztyn, czyli rodzynki

  • 120 g rodzynek
  • 70 g wody
  • 70 g wódki(koniaku, rumu)

Rodzynki umieszczamy w niewielkim garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy 1-2 minuty, aż woda całkowicie wyparuje. Zdejmujemy garnek z ognie zalewamy alkoholem i podpalamy. Potrząsamy energicznie garnkiem do momentu aż ognień zgaśnie(ja go po prostu ugasiłam, niebezpiecznie to wyglądało;) Przekładamy do miseczki, dokładnie przykrywamy i studzimy. Można przechować w lodówce nawet do 5 dni.

Brownies

  • 70 g poszatkowanej gorzkiej czekolady
  • 130 g miękkiego masła
  • 2 jajka średniej wielkości, w temperaturze pokojowej, lekko ubite
  • 125 g cukru
  • 6o g przesianej maki
  • 100 g grubo poszatkowanych orzechów pecan(lub włoskich)

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, smarujemy tortownicę o wymiarach 22 cm i wykładamy papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Do czekolady dodajemy masło, cukier, jajka, makę oraz orzechy, cały czas dokładnie mieszając.
Przekładamy ciasto do tortownicy. Pieczemy ok 10-13 minut. Ciasto powinno mieć suche brzegi i delikatnie kleić się pośrodku. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto, dokładnie owinięte można przechowywać przez 2 dni w lodówce lub przez 1 miesiąc w zamrażalniku.

Creme patissiere

  • 125 g pełnotłustego mleka
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 małe żółtka
  • 25 g cukru
  • 11 g przesianej Maizeny(maki ziemniaczanej)
  • 12 g miękkiego masła

Laskę wanilii rozcinamy i wyskrobujemy nasionka. Zalewamy wszystko mlekiem. Zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
W garnuszku z grubym dnem ubijamy razem żółtka, cukier oraz przesianą Maizenę.
Dodajemy 1/4 mleka i nadal ubijamy. Gdy wszystko dokładnie się połączy dodajemy resztę mleka. Wyjmujemy laskę wanilii.
Podgrzewamy delikatnie krem bez przerwy ubijając, aż do momentu, gdy się zagotuje. Gotujemy 1-2 minuty cały czas ubijając. Zdejmujemy z ognia, wkładamy garnuszek do miski z wodą i schładzamy energicznie mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Gdy krem będzie lekko przestudzony dodajemy po trochu masło mieszając, aż dokładnie się rozpuści i połączy z kremem. Studzimy.
Szczelnie przykryty creme patissiere można przechowywać do 2 dni w lodówce.

Krem z alkoholem

  • 340 g śmietanki(double cream)
  • 4 g żelatyny(2 listki)
  • 3 i 1/2 łyżki alkoholu
  • 190 g kremu pateissere

Namaczamy listki żelatyny w zimnej wodzie. Odciskamy i odstawiamy na bok. Ubijamy śmietanę. Odstawiamy na bok. W garnuszku rozpuszczamy żelatynę. Dodajemy alkohol i dokładnie mieszamy. Dodajemy 1/4 kremu pateissere i dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostały krem i delikatnie mieszamy. Dodajemy ubitą śmietankę i ponownie delikatnie mieszamy.

Połowę kremu wykładamy na brownies i posypujemy rodzynkami, przykrywamy kolejną warstwą kremu. Dekorujemy pozostałymi rodzynkami.
Wstawiamy ciasto na godzine do zamrażalnika. Tak przygotowane ciasto, dokładnie zawinięte w folię można przechowywać w zamrażalniku 2 tygodnie.

Komentarze

  1. ślicznie wygląda , piękne zdjęcia , a wiem jakie jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Magot, dziękuję, wyjątkowo pyszne!...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooooo :)))) Ale fajnie że się udało tym razem! :D
    Wygląda bosko! Ja jestem okropnie wygłodniała po grypie i bardzo walczę ze sobą żeby nie sięgnąć do lodówki bo koleny kawałek....... Boczki rosną a ono takie smaczne :))))
    Hihi też nie miałam jasnych rodzynek
    Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie się prezentuje ciacho :) Mogę kawałeczek? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Eweno, wspaniale wygląda to ciasto! No cudowne! Ja się go przestraszyłam,ale może kiedyś na specjalną okazję się skuszę.
    Piekne, smakowite zdjęcia !:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada prawie jak cheescake! Piekne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ma za co! Polecam się na przyszłość ;)

    Cudo! Wyszło Ci po prostu cudo :)
    Ciemne rodzynki tez pięknie wyglądają. I bardzo mi się podoba konsystencja kremu. hmmmm... :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. jest niesamowite:)
    miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  10. Polko, no wreszcie mi się udało! I nie było tak strasznie. A ja się wzięłam na sposób i połowę zamroziłam(i to niby nie dla mnie), co by nie zjeść za dużej dawki kalorii, bo to niestety ciasto z takich, co by się je jadło i jadło...:)))

    Tili, proszę bardzo...:))

    Majanko, naprawdę nie było straszne, ja trochę uprościłam obsługę, a na pewno jeszcze będę powtarzać, bo jest pyszne niesamowicie! Polecam bardzo!...dziekuje:))

    Beo i jeszcze do tego wspaniale smakuje! A serniczek trochę z wyglądu przypomina;))

    Anoushka, jeszcze raz Ci dzękuję za przepis i ja chętnie jakieś z alkoholem polecone zrobię...:) A konsystencja kremu taka wyszła, trzymałam się ściśle przepisu, w zasadzie tylko tą polewę pominęłam...:))
    Pozdrawiam również:)

    Gatko, tak, ono jest niesamowite:)...dziekuję:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyszło Ci przepiękne. Ja też nie wzięłam żółtych rodzynek, bo te co miałam żółte były takie gigantyczne i myślałam, że jak jeszcze spuchną od płynów to będą większe od winogron :)
    Wspaniały przepis, prawda?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. te zdjęcia sa niemożliwie pyszne

    mam taka ogromną ochotę na chocby maleńki kawałeczek..

    OdpowiedzUsuń
  13. Felluniu, zgadzam się, przepis fantastyczny!
    Pozdrawiam:)

    Asiejko, te zdjęcia nie kłamią...to ciasto jest pyszne! I ja bym zjadła kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne przepisy i jeszcze lepsze zdjęcia :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję MarTuś i pozdrawiam również:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda obłędnie! no cudowne zdjęcia:) Musi byc pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  17. no obledne, wykoncze sie ogladajac kolejne piekne zdjecia tego ciasta :D niewazne ze bez polewy!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ooo, matko! Boskie zdjęcia :). Szczególnie to ostatnie i przedostatnie, a zresztą to pierwsze też ;).
    Zjadłabym, zjadła! I to ile ;))! Hoo...

    OdpowiedzUsuń
  19. Atinko, dziękuję, jest naprawdę bardzo pyszne!...:)

    Basiu, przeżyjesz:)) a ciasto nie takie straszne(zwłaszcza bez polewy;)), naprawdę warte zrobienia! Dziekuję:)

    Ola, dziękuję Ci, to jedno z tych ciast, które by się jadło i jadło...:)

    OdpowiedzUsuń
  20. pięknie wygląda. dlatego nawet nie pytam, czy choć okruszek został ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wiedziałam, że nie powinnam była oglądać tych zdjęć. Ślinotok jak ocean. :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Zwegowani, a zaskoczę Was, wciąż połowa(!) czeka na kogoś w zamrażalniku;))

    Małgosiu, co to dla Ciebie zakasać rękawy i sobie upiec;))

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda bosko! Zjadłabym je natychmiast! ten puszysty jasny krem zapowiada się wyjątkowo kusząco! Szkoda, że nie mogę się zaraz zabrać do pieczenia... :/ ale przepis wart wypróbowania, to pewne!:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)