Przejdź do głównej zawartości

Tiramisu Torte - luksusowy sernik z mascarpone

Tiramisu Torte to bogate ciasto a właściwie  luksusowy sernik,  który należy do najwspanialszych ciast jakie miałam okazję próbować w swoim życiu. Ma chyba wszystko to, co najlepsze w klasycznym tiramisu, czyli ser mascarpone, intesnywny aromat kawy, chrupiące cząsteczki ciasteczek amaretti a to wszystko podkreślone i pogłębione alkoholem i gorzką czekoladą. Jak dla mnie - pycha! Ten rodzaj ciast, które dostarczają najwyższych kulinarnych wrażeń lubię najbardziej. I choć mocno kaloryczne, to warte spróbowania i rozkoszowania się...prawdziwy raj dla zmysłów!
Przepis z książki "Cakes and Bakes" wydawnictwa Good Housekeeping.



Przepis na Tiramisu torte - luksusowy sernik z mascarpone
  • 275 g ciasteczek amaretti
  • 75 g masła, rozpuszczonego
  • 700 g serka mascarpone
  • 150 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 25 g mąki
  • 3 łyżki ciemnego rumu lub whisky
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
  • 175 g ciemnej czekolady
  • 1 łyżka mielonej kawy
  • 3 łyżki likieru kawowego

Mielimy ciasteczka (możemy rozgnieść w woreczku foliowym), dodajemy masło i mieszamy. Okrągłą foremkę o średnicy 23 cm wykładamy masą z ciasteczek (razem z bokami na wys. ok 4 cm), dociskając łyżką. Chłodzimy w lodówce ok 1/2 godz.
Piekarnik nastawiamy na temp 200 st C. Ucieramy ser z cukrem, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Połowę masy przekładamy do innej miski i mieszamy z alkoholem, mąką i ekstraktem wanilii.
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, lekko studzimy, dodajemy kawę i likier kawowy, mieszamy z pozostałą częścią serowej mikstury.
W czystym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dzielimy na pół i każda połowę mieszamy z serowymi mieszankami(jasną i ciemną). Łyżką nakładamy na przemian ciemną i jasną masę, aż foremka będzie pełna. Za pomocą noża mieszamy ciasto w foremce, do uzyskania efektu marmuru.
Pieczemy 45 minut, przykrywając folią jeśli za bardzo się będzie przypiekać. Zostawiamy w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami, aż ciasto wystygnie. Chłodzimy kilka godzin.


Komentarze

  1. Piękne! Uwielbiam tiramisu, więc może skuszę sie na Twoje :) Bosko wygląda.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. I znów jestem pełen podziwu!;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczę świetne masz zdjęcia,a przepisy wprost boskie!:) Będę tu wpadała od czasu do czasu hehe. Wpadnij i do mnie- www.waniliowachmurka.blox.pl, będzie mi bardzo miło

    OdpowiedzUsuń
  4. Majana - dziękuję:) Nie jest to klasyczne tiramisu, ale naprawdę warto spróbować....pychota, pychota i bardzo wykwintne w smaku;)

    Grumko - dzięki;)

    Olciaky - dziękuję...już wpadam;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję :) i fajnie że wpadłaś;)
    www.waniliowachmurka.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Czuję się zastrzelona. ;-) Bo za takie ciasto oddałabym...wiele. ;-) Piękne, naprawdę piękne! Zanotuję sobie od razu żeby upiec, inaczej zapomnę, a jestem pewna, że warte grzechu i tych kalorii. ;-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Warte grzechu Małgosiu i im dłużej postoi w chłodzie, tym lepsze. To takie ciasto, którego nie możesz zjeść szybko, tylko powoli delektujesz się każdym kęsem, i jak już zostaje ostatni, to chcesz, żeby ten smak pozostał na dłużej...albo sięgasz do lodówki po następny kawałek...;))...mmmmm....rozmarzyłam się:D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…