Przejdź do głównej zawartości

Sałatka caprese - przepis

Na Pomidorowy Tydzień przygotowałam najprostszą sałatkę na świecie. Znam ją od niedawna, ale zdążyłam ją już zrobić wiele razy. Na sałatkę caprese mam czasami takiego smaka, że potrafię robić na śniadanie kilka kolejnych dni pod rząd. Zdarza mi się brać ją do pracy jako lunch, w wersji uproszczonej(kulka, pomidorki koktajlowe, bazylia, sól i pieprz), gdzie wzbudza żywe zainteresowanie wśród amatorów fast foodów. Połączenie tych trzech smaków, pomidorów, mozarelli i bazyli uważam za doskonałe. Pycha.
Sałatka caprese

Przepis na sałatkę caprese
  • 1 kulka sera mozarella
  • 2 dojrzałe pomidory
  • liście bazylii
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Mozarellę i pomidory kroimy w plastry, układamy na talerzu na przemian, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym(niekoniecznie) dekorujemy listkami bazylii. Jest to porcja dla 1 osoby(ja dla siebie robię z połowy).

Komentarze

  1. Zgadzam sie, polaczenie tych trzech skladnikow jest naprawde wspaniale! Ta salatka chyba nigdy mi sie nie znudzi :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyka smaku. I co jeszcze jest ważne - wspaniała uczta dla oczu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam, super smak! Dzis tez zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubimy - fantastyczna sałatka!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję wszystkim za komentarze:))... ta sałatka chyba tylko potwierdza regułę, że czasami im prościej tym lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  6. juz wiem do czego wykorzystam bazylie:) dziekuje za porade:)
    pozdrawiam iwona

    OdpowiedzUsuń
  7. ja też ją zrobiłam i jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …