Przejdź do głównej zawartości

Gnocchi z sosem pomidorowym i mozarellą

Kolejną propozycją na Pomidorowy Tydzień są gnocchi w sosie pomidorowym i z mozarellą. Przyznam się, że bardzo rzadko robię tego typu mączne potrawy, bądź co bądź, to "brudna robota", ale może zachęcona dzisiejszym entuzjazmem mojej rodziny będę robić częściej. Gnocchi, to kluski ziemniaczane i chyba pierwszy raz robiłam je z sosem pomidorowym. Sos jest bardzo prosty i mocno pomidorowy a dodatek mozarelli sprawia, że cała potrawa ma bardzo fajny smak. Przepis pochodzi z książki Aldo Zilli "The Zilli Cookbook".


Gnocchi z sosem pomidorowym i mozarellą


Gnocchi:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 żółtka
  • 200 g mąki plus dodatkowo do posypania blatu
  • 1 litr wody
  • sól

Ziemniaki gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Obieramy ze skórki i tłuczemy je na puree, przyprawiamy solą, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Rolujemy ciasto na dobrze podsypanym blacie(lub stolnicy) na wałek o średnicy ok 1 cm i kroimy na 2 cm części. Każdą cząstkę nakładamy na widelec i dociskamy palcem. Do gotującej się wody, dodajemy gnocchi, ok 40 naraz, gdy wypłyną, gotujemy jeszcze ok 40 sek i wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.


Sos pomidorowy:

  • 60m ml oliwy
  • 1 mała cebula, pokrojona
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdzony
  • puszka pomidorów
  • pęczek świeżej bazylii
  • 2 liście laurowe
  • 8 plastrów sera mozarella
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, uważając, żeby nie zbrązowiała. Dodajemy czosnek, pomidory, bazylię i liscie laurowe i gotujemy na małym ogniu ok 30 min. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Gnocchi mieszamy z sosem, rozkładamy na talerze i na każdym kładziemy po 2 plastry mozarelli. Grillujemy, aż do momentu, gdy ser delikatnie zbrązowieje.



Komentarze

  1. Mniam! Ależ cudnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Co to znaczy grillujemy? Czyli jak wyłożymy na talerz, co mamy zrobić z tą mozarellą?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zerknęłam jeszcze raz do książki, z której brałam przepis, ale niczego nowego tam nie zobaczyłam, czyli tak jak zrobiłam to ja, każdy talerz wstawiłam na "grillowanie" do mikrofalówki. Myślę, że można by też wymieszać sos z gnocchi na patelni, położyć na to plastry mozarelli, przykryć pokrywką i podgrzewać aż do rozpuszczenia sera, a dopiero potem na talerze...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na ile osób jest ten przepis?!

    OdpowiedzUsuń
  5. Na 4, ale nas było troje i wcale nie było za dużo:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)