Pulpety wołowe w sosie cebulowym
- 400-500g mięsa mielonego wołowego(najlepiej chudego)
- 3 duże cebule
- 2 rosołki wołowe lub sos wołowy w kostkach
- liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
- mąka do obtaczania
- sól i pieprz
- woda
Do mielonego mięsa dodajemy sól i pieprz, wyrabiamy masę. Formujemy niewielkie kulki i obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju smażymy kulki z obu stron na bardzo rumiano. Wyjmujemy. Na tym samym tłuszczy smażymy pokrojoną w półplasterki cebulę. Zagotowujemy wodę(ok 1 litra) dodajemy ziele, liścia i kostki(ja użyłam kostek wołowych do sosów z Lidla). Wrzucamy mięsne kulki i cebulę. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok godziny. Sos zagęszczamy dwoma łyżkami mąki rozprowadzonymi uprzednio z zimną wodą. Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można posypać zieloną pietruszką.
kuleczki już usmażone, cebulka się dusi, a wywar czeka na swoich gości ... będzie niespodzianka dla męża :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie skończyłam - prosto, pysznie... zmodyfikowałam lekko do cebuli dodałam marchew i poddusiłam obie w głębokiej patelni - sos delikatny i wyrazisty zarazem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam i sama nabrałam chęci na takie pulpety. Cieszę się, że smakowały. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń