środa, 20 sierpnia 2008

Filety rybne w sosie pomidorowym

Kolejną moją propozycją na Pomidorowy Tydzień są filety rybne w sosie pomidorowym. Pomidorowy sos jest bardzo prosty i z rybą komponuje się znakomicie. Moja córka stwierdziła, że "przypomina rybę po grecku, ale lepsze";) Przygotowanie sosu nie zabiera wiele czasu, można go zrobić nawet dzień czy dwa wcześniej. Rybę można również zapiec razem z sosem w piekarniku. Bardzo smaczne i szybkie danie.
Filety rybne w sosie pomidorowym


Filety rybne w sosie pomidorowym

  • filety rybne 600 g
  • olej do smażenia
  • mąka do obtaczania
  • sól i pieprz

sos pomidorowy:
  • 1 spora cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • chilli
  • cukier
  • sól

Pokrojoną cebulę i posiekany czosnek smażymy na oliwie uważając, żeby nie zbrązowiały. Dodajemy pomidory, koncentrat i ok pół szklanki wody, mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok 15 min, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą, chilli i cukrem.
Filety obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Podajemy polane sosem.

Filety rybne w sosie pomidorowym

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam ryby z pomidorami. Doskonałe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ! Uwielbiam rybki , wiec zjadłabym od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tego co piszesz lubicie rybę po grecku. Polecam Ci wersję pochodzącą z książki "Grecja od kuchni". Bez warzyw, za to z fantastycznym sosem. http://grumko.blox.pl/2007/11/032-Ryba-po-grecku.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Wam za komentarze...:)

    Fajnie, że lubicie ryby, są pyszne i zdrowe:) Ja mogłabym je jeść codziennie.

    Grumko, dzięki za linka, zapewne skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)