Przejdź do głównej zawartości

Filety rybne w sosie pomidorowym

Kolejną moją propozycją na Pomidorowy Tydzień są filety rybne w sosie pomidorowym. Pomidorowy sos jest bardzo prosty i z rybą komponuje się znakomicie. Moja córka stwierdziła, że "przypomina rybę po grecku, ale lepsze";) Przygotowanie sosu nie zabiera wiele czasu, można go zrobić nawet dzień czy dwa wcześniej. Rybę można również zapiec razem z sosem w piekarniku. Bardzo smaczne i szybkie danie.
Filety rybne w sosie pomidorowym


Filety rybne w sosie pomidorowym

  • filety rybne 600 g
  • olej do smażenia
  • mąka do obtaczania
  • sól i pieprz

sos pomidorowy:
  • 1 spora cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • chilli
  • cukier
  • sól

Pokrojoną cebulę i posiekany czosnek smażymy na oliwie uważając, żeby nie zbrązowiały. Dodajemy pomidory, koncentrat i ok pół szklanki wody, mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok 15 min, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą, chilli i cukrem.
Filety obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Podajemy polane sosem.

Filety rybne w sosie pomidorowym

Komentarze

  1. Uwielbiam ryby z pomidorami. Doskonałe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ! Uwielbiam rybki , wiec zjadłabym od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tego co piszesz lubicie rybę po grecku. Polecam Ci wersję pochodzącą z książki "Grecja od kuchni". Bez warzyw, za to z fantastycznym sosem. http://grumko.blox.pl/2007/11/032-Ryba-po-grecku.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Wam za komentarze...:)

    Fajnie, że lubicie ryby, są pyszne i zdrowe:) Ja mogłabym je jeść codziennie.

    Grumko, dzięki za linka, zapewne skorzystam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)