Filety rybne w sosie pomidorowym
- filety rybne 600 g
- olej do smażenia
- mąka do obtaczania
- sól i pieprz
sos pomidorowy:
- 1 spora cebula
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy extra virgin
- puszka pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- chilli
- cukier
- sól
Pokrojoną cebulę i posiekany czosnek smażymy na oliwie uważając, żeby nie zbrązowiały. Dodajemy pomidory, koncentrat i ok pół szklanki wody, mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok 15 min, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą, chilli i cukrem.
Filety obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Podajemy polane sosem.
Uwielbiam ryby z pomidorami. Doskonałe połączenie.
OdpowiedzUsuńPiękne ! Uwielbiam rybki , wiec zjadłabym od razu :)
OdpowiedzUsuńZ tego co piszesz lubicie rybę po grecku. Polecam Ci wersję pochodzącą z książki "Grecja od kuchni". Bez warzyw, za to z fantastycznym sosem. http://grumko.blox.pl/2007/11/032-Ryba-po-grecku.html
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam za komentarze...:)
OdpowiedzUsuńFajnie, że lubicie ryby, są pyszne i zdrowe:) Ja mogłabym je jeść codziennie.
Grumko, dzięki za linka, zapewne skorzystam.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń