Ciasto jagodowe
Ciasto:
- 220g mąki
- 170g cukru
- 1 jajko
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- 55 g masła
- 180 ml mleka
- 300g jagód, mogą być mrożone
Kruszonka:
- 115 g cukru
- 40 g mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 55 g masła
Lukier:
- 60 g cukru pudru
- 1/4 łyżeczki esencji waniliowej(może byc cukier waniliowy)
- 1 1/2 do 2 łyzeczek gorącej wody
Piekarnik ustawiamy na 190 st. Tortownicę o wymiarach 22-23 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Lekko rozpuszczamy masło. Jajko dobrze ucieramy z cukrem, dodajemy mleko i masło. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i bardzo krótko mieszamy. Na końcu dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy.
Składniki na kruszonkę mieszamy w misce, aż do powstania "okruchów".
Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 40-50 min, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
Do cukru pudru dodajemy esencję i stopniowo wodę, aż do uzyskania lekko lejącej konsystencji. Lukrem polewamy wierzch ciast. Jemy na ciepło lub na zimno.
Wygląda przecudnie! Zawsze lubiłam chodzić na jagody i jesc je prosto z krzaczka. Te malutkie owoce są tak urokliwe i smaczne, ze aż slinka cieknie jak patrzy sie na Twoje ciacho.
OdpowiedzUsuńPiękne !
Pozdrawiam :)
Ślicznie wygląda! Ja wczoraj kupiłem po raz pierwszy w życiu borówki amerykańskie i będziemy dziś piec ciasto, ale wg przepisu podanego ostatnimi czasy przez Majanę. Jak nam wyjdzie to jutro efekt pracy naszych rąk ujawnimy na blogu;-)
OdpowiedzUsuńMajana - dziękuję, co prawda to borówki amerykańskie, więc dużo większe niż jagody, ale tak samo smaczne:)
OdpowiedzUsuńGrumko - dziękuję i życzę smacznego ciasta...:))