Przejdź do głównej zawartości

Aromatyczna kapusta z pomidorami, kurkumą i papryką

Kolejne danie na Pomidorowy Tydzień to ten egzotyczny "bigos". Przepis na to danie pochodzi z książki Marleny Spieler "Kosher cooking" a przyprawy do niego dodane są charakterystyczne dla kuchni jemeńskiej. Tego rodzaj kapustę, bardzo aromatyczną jadłam pierwszy raz i naprawdę bardzo się różni od tego, co zwykle spotykamy na naszych stołach. Jednak to przyprawy, są tym najważniejszym czynnikiem wpływającym na smak potrawy. Kapusta mi smakowała, a gdy dodałam jeszcze do tego chleb z masłem(tak najbardziej lubię jeść bigos) to już prawie byłam w siódmym niebie!


Aromatyczna kapusta z pomidorami, kurkumą i papryką
  • 1 główka kapusty, poszatkowana
  • 30- 60 ml oliwy
  • 2 cebule, pokrojone
  • 5-8 ząbków czosnku, pokrojonego
  • pół zielonej papryki, pokrojonej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, nie kminku!
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • ziarna z 3-5 strąków kardamonu
  • 1 świeża chilli, pokrojona lub 2-3 szczypty suszonych płatków chilli
  • puszka pomidorów(400g)
  • szczypta cukru
  • sok z pół cytryny
  • 3-4 łyżki pokrojonej, świeżej kolendry

Do gotującej się wody wrzucamy poszatkowaną kapustę i gotujemy ok 8 minut. Odcedzamy. W międzyczasie, na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, dodajemy połowę czosnku, paprykę i smażymy ok 3-4 minut.
Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i smażymy ok 1-2 minuty, po czym dodajemy kapustę, pomidory i cukier, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok 30 minur. Dodajemy sok cytrynowy i resztę czosnku i gotujemy jeszcze ok 10 minut. Ja dodatkowo posoliłam, i posypałam zielona pietruszką zamiast kolendry, za którą nie przepadam. Można jeść na gorąco i na zimno, ale ja wolę na gorąco, najlepiej z chlebem z masłem:)

Komentarze

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …