Aromatyczna kapusta z pomidorami, kurkumą i papryką
- 1 główka kapusty, poszatkowana
- 30- 60 ml oliwy
- 2 cebule, pokrojone
- 5-8 ząbków czosnku, pokrojonego
- pół zielonej papryki, pokrojonej
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, nie kminku!
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- ziarna z 3-5 strąków kardamonu
- 1 świeża chilli, pokrojona lub 2-3 szczypty suszonych płatków chilli
- puszka pomidorów(400g)
- szczypta cukru
- sok z pół cytryny
- 3-4 łyżki pokrojonej, świeżej kolendry
Do gotującej się wody wrzucamy poszatkowaną kapustę i gotujemy ok 8 minut. Odcedzamy. W międzyczasie, na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, dodajemy połowę czosnku, paprykę i smażymy ok 3-4 minut.
Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i smażymy ok 1-2 minuty, po czym dodajemy kapustę, pomidory i cukier, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok 30 minur. Dodajemy sok cytrynowy i resztę czosnku i gotujemy jeszcze ok 10 minut. Ja dodatkowo posoliłam, i posypałam zielona pietruszką zamiast kolendry, za którą nie przepadam. Można jeść na gorąco i na zimno, ale ja wolę na gorąco, najlepiej z chlebem z masłem:)
Slinianki zaczely mi mocnej pracowac ! Wyglada przepysznie :)
OdpowiedzUsuń