Przejdź do głównej zawartości

Chińczyk vel Miodownik

Chińczyk lub inaczej miodownik, to jedno z pierwszych ciast, jakie upiekłam w swoim życiu. Przepis dostałam od koleżanki, wiele lat temu, kiedy jeszcze o komputerach nikt nie marzył a ja byłam młodą mamą. Ciasto to stało się jednym z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast, a to dlatego, że wyjątkowo posmakowało mojemu synowi. Obowiązkowo musiało być na wszelkie święta, bo moje dziecko praktycznie niczego innego ze słodkości nie jadło. Dziecko już urosło i nie mieszkamy razem, a ja zaprzestałam piec miodownika. Okazją do przypomnienia sobie tego ciasta była wizyta mojego syna z dziewczyną. Zaplanowałam sobie, że jak przyjadą to zrobię to ciasto. Walizki jeszcze stały w progu, gdy mój syn powiedział...."Mam do ciebie dwie prośby...pierwsza...upieczesz miodownika? A druga...nauczysz Kaśkę piec miodownika?"....no cóż, prośbę spełniłam:)

Chińczyk vel Miodownik

ciasto:
  • kostka masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • łyżka miodu
  • łyżeczka sody
  • 3 łyżki mleka

masa:
  • kostka masła
  • 1/2 litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki kaszy manny

Wszystkie składniki na ciasto siekamy. Dzielimy na 3 części. Rozprowadzamy jedną część na dużej, prostokątnej blaszce, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy krótko 7-10 minut, aż do uzyskania pięknego miodowego koloru ciasta(trzeba uważać, bo ciasto bardzo szybko może zbrązowieć). Wyjmujemy z blaszki(Nalepiej odwrócić ją do góry dnem i obstukać. Czynność powtarzamy z każda częścią ciasta.

Gotujemy mleko z cukrem i kaszą. Studzimy. Mieszamy z masłem. Powstałą masę dzielimy na pół i przekładamy nią płaty ciasta.


Komentarze

  1. No prosze, a ja jeszcze nigdy tego ciasta nie pieklam... chyba zrobie niebawem, skoro takie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Eweno, piekny opis i sliczne ciasto.:))) Teraz Kaśka bedzie piekła Twemu Dziecięciu miodownika ;)
    Jak ten czas leci... Moje dziecko idzie do zerówki , jutro rozpoczęcie roku... a niedawno było takie maleńkie...
    Pozdrawiam Mamusie .
    Mamusia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bea - myślę, że to jedno ze smaczniejszych ciast, taka kaszka mannna z cukrem, dzięki niej jest wilgotne no i lubiane przez młodszych i starszych facetów...;))

    Majano - dziekuję...no niestety czas leci baardzo szybko i ani się obejrzysz, a Twój maluszek będzie dorosły...ciesz się tymi chwilami, bo mijają szybko i bezpowrotnie...ale wspomnienia zostają, no i zawsze możesz upiec jakieś ulubione ciasto...:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno jest pyszne, chociaż ciężkie. Takie na zimne jesienne dni :) Zastanawiam się, jak smakowałyby te miodowe placki przełożone podduszonymi jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaletą tego ciasta, jak dla mnie, jest pyszna kaszka manna, która zmiękcza to ciasto...przez co, całość jest wilgotna. Jak by to było z jabłkami...nie wiem...pewnie szarlotkowo:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pragnę zauważyć, iż Dziecięcie Eweny stwierdziło po wizycie, że jednak świat nie kończy się na Miodowniku ;) tylko kręci się trochę dalej w okolicach Tiramisu Torte :D
    PS. A zdjęcia na prawdę bardzo ładne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Moim zdaniem tiramisu torte jest nie tylko bogatsze, wykwintniejsze, ładniej wygląda, ale i łatwiej się robi, bo odpada pieczenie cienkich placuszków i, nie zawsze udane, wyciąganie ich z blachy...;))
    A poza tym tiramisu torte, to już ciasto dla dorosłych a nie dzieci:)))

    Powodzenia i pozdrowienia...Kasiu:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Az sie usmiechnelam, jak przeczytalam wstep:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie ciacho pieklismy w gastronomiku do szkolnego sklepiku.Sprzedawalo sie najlepiej ze wszystkich ciast.Z tym ze jedna warstwa byla przelozona dzemem truskawkowym a druga kaszka.Na wierzchu byla polewa z cukru pudru :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)