Przejdź do głównej zawartości

Chińczyk vel Miodownik

Chińczyk lub inaczej miodownik, to jedno z pierwszych ciast, jakie upiekłam w swoim życiu. Przepis dostałam od koleżanki, wiele lat temu, kiedy jeszcze o komputerach nikt nie marzył a ja byłam młodą mamą. Ciasto to stało się jednym z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast, a to dlatego, że wyjątkowo posmakowało mojemu synowi. Obowiązkowo musiało być na wszelkie święta, bo moje dziecko praktycznie niczego innego ze słodkości nie jadło. Dziecko już urosło i nie mieszkamy razem, a ja zaprzestałam piec miodownika. Okazją do przypomnienia sobie tego ciasta była wizyta mojego syna z dziewczyną. Zaplanowałam sobie, że jak przyjadą to zrobię to ciasto. Walizki jeszcze stały w progu, gdy mój syn powiedział...."Mam do ciebie dwie prośby...pierwsza...upieczesz miodownika? A druga...nauczysz Kaśkę piec miodownika?"....no cóż, prośbę spełniłam:)

Chińczyk vel Miodownik

ciasto:
  • kostka masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • łyżka miodu
  • łyżeczka sody
  • 3 łyżki mleka

masa:
  • kostka masła
  • 1/2 litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki kaszy manny

Wszystkie składniki na ciasto siekamy. Dzielimy na 3 części. Rozprowadzamy jedną część na dużej, prostokątnej blaszce, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy krótko 7-10 minut, aż do uzyskania pięknego miodowego koloru ciasta(trzeba uważać, bo ciasto bardzo szybko może zbrązowieć). Wyjmujemy z blaszki(Nalepiej odwrócić ją do góry dnem i obstukać. Czynność powtarzamy z każda częścią ciasta.

Gotujemy mleko z cukrem i kaszą. Studzimy. Mieszamy z masłem. Powstałą masę dzielimy na pół i przekładamy nią płaty ciasta.


Komentarze

  1. No prosze, a ja jeszcze nigdy tego ciasta nie pieklam... chyba zrobie niebawem, skoro takie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Eweno, piekny opis i sliczne ciasto.:))) Teraz Kaśka bedzie piekła Twemu Dziecięciu miodownika ;)
    Jak ten czas leci... Moje dziecko idzie do zerówki , jutro rozpoczęcie roku... a niedawno było takie maleńkie...
    Pozdrawiam Mamusie .
    Mamusia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bea - myślę, że to jedno ze smaczniejszych ciast, taka kaszka mannna z cukrem, dzięki niej jest wilgotne no i lubiane przez młodszych i starszych facetów...;))

    Majano - dziekuję...no niestety czas leci baardzo szybko i ani się obejrzysz, a Twój maluszek będzie dorosły...ciesz się tymi chwilami, bo mijają szybko i bezpowrotnie...ale wspomnienia zostają, no i zawsze możesz upiec jakieś ulubione ciasto...:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno jest pyszne, chociaż ciężkie. Takie na zimne jesienne dni :) Zastanawiam się, jak smakowałyby te miodowe placki przełożone podduszonymi jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaletą tego ciasta, jak dla mnie, jest pyszna kaszka manna, która zmiękcza to ciasto...przez co, całość jest wilgotna. Jak by to było z jabłkami...nie wiem...pewnie szarlotkowo:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pragnę zauważyć, iż Dziecięcie Eweny stwierdziło po wizycie, że jednak świat nie kończy się na Miodowniku ;) tylko kręci się trochę dalej w okolicach Tiramisu Torte :D
    PS. A zdjęcia na prawdę bardzo ładne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Moim zdaniem tiramisu torte jest nie tylko bogatsze, wykwintniejsze, ładniej wygląda, ale i łatwiej się robi, bo odpada pieczenie cienkich placuszków i, nie zawsze udane, wyciąganie ich z blachy...;))
    A poza tym tiramisu torte, to już ciasto dla dorosłych a nie dzieci:)))

    Powodzenia i pozdrowienia...Kasiu:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Az sie usmiechnelam, jak przeczytalam wstep:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie ciacho pieklismy w gastronomiku do szkolnego sklepiku.Sprzedawalo sie najlepiej ze wszystkich ciast.Z tym ze jedna warstwa byla przelozona dzemem truskawkowym a druga kaszka.Na wierzchu byla polewa z cukru pudru :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …