Przejdź do głównej zawartości

Brownies z ciemnym muscovado


Brownies z ciemnym muscovado nie pierwsze i nie ostatnie brownies na moim blogu. Bo przepisów mam sporo, a brownies bardzo lubię, więc będę próbować. To wersja bez dodatków, ale za to z ciemnym cukrem muscovado. Ciasto jest gęste, wilgotne, bardzo mocno czekoladowe, bardzo smaczne. Rozpływa się w ustach...i o to chodzi:) Przepis z książki Sue Lawrence "Book of Baking".

Brownies z ciemnym muscovado

  • 350 g ciemnej czekolady(55-70 % kakao)
  • 200 g masła
  • 250 g ciemnego cukru muscovado
  • 3 duże jajka
  • 70 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kwadratową formke o bokach 23 cm smarujemy masłem. Piekarnik nastawiamy na 170 st C.
Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Do cukru, stopniowo dodajemy po jajku, dobrze ucierając. Do masy cukrowo jajecznej powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i mieszamy. Dodajemy makę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Delikatnie mieszamy. Wlewamy do przygotowanej foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 35 minut. Studzimy w foremce przez 30 minut, kroimy na kwadraty. Wyjmujemy aż ciasto całkowicie wystygnie.


Komentarze

  1. Eweno robisz zachwycające zdjęcia! Wyglądają na takie prawdziwe brownies, wilgotne, ciężkie, sycące. Słowem jak te z najlepszych książek kucharskich!
    Gratuluje i pozdrawiam ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjecia, aż pachnie czekoladą. Biorę przepis, bo lubimy brownies bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkrabeka - dziękuję Ci za sympatyczny komentarz. Robiąc zdjęcia chcę się trochę wyżyć artystycznie, choć trochę mi brakuje technicznych umiejętności, więc tak metodą prób i błędów się uczę. A że wychodzą prawdziwie, to tym bardziej się cieszę, bo tak ma być...ale co się napstrykam, to moje:)))

    Majana - dziękuję...bierz, mocno czekoladowe są;))

    OdpowiedzUsuń
  4. To fajnie, że masz sporo przepisów na brownies. Chętnie je poczytam, poogladam, a i niektóre pewnie wypróbuję;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aj! Znów czekoladowo! Bosko - czekoladowo. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Grumko - muszę sobie trochę odpocząć od tej czekolady, ale po krótkiej przerwie na pewno wrócę:))

    Małgosia.dz - zaczekoladziłam się i musze odpocząć, chociaż czekolady czekają;))

    OdpowiedzUsuń
  7. niesamowite ciasto, pięknie wygląda w Twoim wykonaniu. na ten przepis wpadłam przypadkiem, inspiracją był dla mnie więc właśnie ciasto siedzi w piekarniku i czeka na gotowość.
    dodałam jeszcze pył migdałowy zamiast połowy mąki, skórke pomarańczową i orzechy włoskie.
    rany, jak pięknie juz pachnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. wszystkie Twoje brownies zachwycają, ale to jest totalnym królem: klasyczne, mocno czekoladowe. Dodaję do ulubionych i będzie czekać w kolejce do upieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Co tu dużo mówić...trzeba piec!...:))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …