Przejdź do głównej zawartości

Wątróbka drobiowa z jabłkami

Wątróbka drobiowa z jabłkami. Tak, na dzisiejszym obiedzie również nie zabrakło jabłkowego akcentu i w zasadzie do pełni szczęścia, aby uczcić ten Dzień Jabłka przygotowany przez Tatter, brakowało tylko jakiegoś trunku. Ha, w trakcie pisania, przypomniało mi się, że ostatnio kupiłam karton soku jabłkowego...więc będzie i szklaneczka napoju:) Ale wracając do obiadu, to muszę przyznać, że zbyt długo nie zastanawiałam się nad wyborem, bo zestaw jabłko - wątróbka, znam juz od dawna i wiem, że te smaki komponują się idealnie. A że wątróbkę bardzo lubię, to tym bardziej sprawiło mi przyjemność szukanie przepisu, przygotowywanie a potem spałaszowanie tego pysznego jedzonka.
Przepis pochodzi z książczki Aleksandry Chomicz "100 potraw z jabłek"

Wątróbka drobiowa z jabłkami

  • 50 dkg wątróbki drobiowej
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 szklanki bulionu z drobiu(z kostki)
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej smietany
  • cukier
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Wątróbkę czyścimy z błon, płuczemy i osuszamy. Cebulę kroimy w talarki. Rozgrzewamy sok z cytryny i cukier(ja dałam ok 1 łyżeczki cukru), dodajemy pokrojoną cebulę, zagotowujemy i studzimy. Jabłka dzielimy na ćwiartki i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy na cienkie plasterki. Stapiamy 1 łyżkę masła i dusimy w nim jabłka, aż staną się szkliste. Wątróbkę przyprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąka i smazymy ok 3 min na drugiej łyżce gorącego masła. Sos pozostały na patelni rozprowadzamy bulionem i mieszamy ze śmietaną. Podajemy razem jabłka, wątróbkę, sos i cebulę, najlepiej do ryżu(ja podałam do puree z ziemniaków i było super).


Komentarze

  1. Taka watrobke tez kiedys bardzo lubilam...zestawienie smakow rzeczywiscie idealne!
    Dziekuje Eweno za to, ze zachcialas wziac udzial w Jablkowym Swiecie D*

    OdpowiedzUsuń
  2. I ja dziekuje Tatter za zorganizowanie tego swieta:)...co by nie mowic, to gdyby na swiecie mial byc tylko jeden owoc, to chcialabym, zeby to bylo jablko...to jest moj numer jeden!:D

    OdpowiedzUsuń
  3. mniami, uwielbiam wątróbkę! z jabłkami!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj aga-a...:) Ja wątróbkę też uwielbiam, czy z jabłkiem czy bez...:))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …