Przepis pochodzi z książczki Aleksandry Chomicz "100 potraw z jabłek"
Wątróbka drobiowa z jabłkami
- 50 dkg wątróbki drobiowej
- 2 jabłka
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka mąki
- 1/4 szklanki bulionu z drobiu(z kostki)
- 2 łyżki gęstej kwaśnej smietany
- cukier
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Wątróbkę czyścimy z błon, płuczemy i osuszamy. Cebulę kroimy w talarki. Rozgrzewamy sok z cytryny i cukier(ja dałam ok 1 łyżeczki cukru), dodajemy pokrojoną cebulę, zagotowujemy i studzimy. Jabłka dzielimy na ćwiartki i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy na cienkie plasterki. Stapiamy 1 łyżkę masła i dusimy w nim jabłka, aż staną się szkliste. Wątróbkę przyprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąka i smazymy ok 3 min na drugiej łyżce gorącego masła. Sos pozostały na patelni rozprowadzamy bulionem i mieszamy ze śmietaną. Podajemy razem jabłka, wątróbkę, sos i cebulę, najlepiej do ryżu(ja podałam do puree z ziemniaków i było super).
Taka watrobke tez kiedys bardzo lubilam...zestawienie smakow rzeczywiscie idealne!
OdpowiedzUsuńDziekuje Eweno za to, ze zachcialas wziac udzial w Jablkowym Swiecie D*
I ja dziekuje Tatter za zorganizowanie tego swieta:)...co by nie mowic, to gdyby na swiecie mial byc tylko jeden owoc, to chcialabym, zeby to bylo jablko...to jest moj numer jeden!:D
OdpowiedzUsuńmniami, uwielbiam wątróbkę! z jabłkami!
OdpowiedzUsuńWitaj aga-a...:) Ja wątróbkę też uwielbiam, czy z jabłkiem czy bez...:))
OdpowiedzUsuń