Przejdź do głównej zawartości

Ciasto śliwkowe z sernikową falą

Na powitanie jesieni, upiekłam to kolorowe, pachnące śliwkami i karmelem ciasto. Połączenie śliwki i sernika. Jego przygotowanie nie jest pracochłonne, a efekt znakomity. Ciasto jest wilgotne dzięki śliwkom, puszyste i pachnące, przełamane delikatnymi falami z sera. Zadowoli i amatorów serników i wielbicieli śliwek, a charakterystyczny smak i zapach cukru muscovado dodaje mu ciekawego i egzotycznego posmaku, choć myślę, że i ze zwykłym cukrem by się sprawdziło, choć na pewno nie byłoby tak pachnące i nie miałoby tej pięknej miodowej barwy. Przepis na to pyszne ciasto, wzięłam ze strony sieci Waitrose.

Ciasto śliwkowe z sernikową falą

  • 200 g serka kremowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 4 średnie jajka
  • 175 g masła. miękkiego
  • 175 g ciemnego cukru muscovado
  • 200 g mąki ze środkiem spulchniającym
  • 400 g dojrzałych śliwek, przepołowionych, wypestkowanych i grubo pokrojonych


Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy blachę o wymiarach 28 na 18 cm i wykładamy papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał ponad brzeg blachy.
W misce, ucieramy serek, dodajemy ekstrakt wanilii, cukier i jedno z jajek. Ucieramy za pomocą ręcznego miksera, aż masa serowa będzie gładka.
W oddzielnej misce umieszczamy pozostałe jajka, masło, cukier muscovado i mąkę. Ucieramy przez ok 2 minuty aż masa będzie kremowa i jasna.
Wykładamy połowę masy z mąką na blachę, a na nią połowę masy serowej, rozsmarowując ją w nierówne zawijasy. Umieszczamy na to połowę śliwek. Na śliwki wykładamy resztę masy z mąką i pozostałą masą serową. Na wierzch rozsypujemy pozostałe śliwki.
Pieczemy przez 45 min. Nie spiekać za bardzo, gdyż ciasto utraci wtedy swą wilgotność. Pozostawić w blaszce do wystygnięcia. Podawać na cieplo lulb na zimno, z lodami...ale obędzie się i bez lodów:)



Komentarze

  1. Eweno, sliczne to ciasto! ja kocham i sliwki, i serniki wszelakie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Eweno, piękne jest to ciasto. Podobnie jak Bea kocham śliwki i serniki! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne! Po ostatnich moich wypiekach jabłkowych muszę chyba zacząć używać innych owoców;) Twoje ciasto śliwkowe wygląda bardzo smakowicie!:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne! Przypomina mi moje fale Wełtawy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bea, dziękuję Ci bardzo:))I ja kocham serniki wszelakie i śliwki...:))

    Margot, dla Ciebie to przecież żaden problem "wziąć" i upiec...:D

    Majana, dzięki...to witam w klubie miłośników serników i śliwek..:D

    Jstnk, dziękuję! Osobiście to wolę w ciastach śliwki niż jabłka:)

    Malta, dziękuję i witam Cię:)...a co to są fale Wałtawy?;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fale Dunaju, tylko ze śliwką :D
    Popatrz :) - http://kociolstregi.blox.pl/2008/03/Fale-Weltawy-w-wersji-MM.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Fale Dunaju znam...ale...z wiśnią:))
    A do Twoich fal Wełtawy rzeczywiście podobne...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fale Dunaju z wiśnią to fale Renu :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …