Przejdź do głównej zawartości

Pieczony sernik cytrynowy

Chyba skończyły się moje problemy z sernikami. Oto własnie trafiłam na fantastyczną mieszankę serową a wynik przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Pieczony sernik cytrynowy wyszedł pyszny, a to za sprawą sera, nie słonego(!), puszystego, o właściwej konsystencji...takiego, jaki powinien być. Dodatkowa zaletą jest, że oba serki "występujące" w mieszance( serek kremowy o zawartości soli 0,5 g na 100 g - niektóre potrafią mieć do 2 g! - oraz ricotta), są dostępne w sklepie, w którym regularnie robię zakupy, więc odpada jeżdżenie "specjalnie po". Sam sernik, ma intensywny, cytrynowy, naturalny aromat i choć nie jest zbyt słodki, rozpływa się w ustach. Pieczony bez żadnych metod gazetowych ani kąpieli wodnych, pomimo to...nie opadł, co dodatkowo wywołało uśmiech na mojej twarzy, bo przecież serniki lubią opadać. Ten świetny przepis znalazłam w książce wydawnictwa Murdoch "Cakes & slices"



Pieczony sernik cytrynowy

  • 100 g zwykłych, słodkich herbatników, pokruszonych
  • 75 g masła, rozpuszczonego
  • 300 g sera ricotta
  • 200 g sera kremowego
  • 125 g drobnego cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 1 jajko, o temp. pokojowej
  • 1 białko, o temp. pokojowej

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 160 st C. Natłuszczamy lekko 18 cm, okrągłą foremkę i wykładamy papierem do wypieków.
Pokruszone ciasteczka mieszamy z rozpuszczonym masłem i ciasteczkową masą wykładamy dno foremki. Wstawiamy do lodówki na 30 min.
Ubijamy ricottę, serek kremowy, cukier, sok z cytryny i 3 łyżeczki skórki z cytryny, aż masa będzie gładka. Dodajemy jajko i białko. Ubijamy.
Mieszankę wylewamy do foremki i posypujemy resztą utartej skórki z cytryny. Pieczemy 45 minut. Studzimy a potem chłodzimy w lodówce 5 godzin przed podaniem.




Komentarze

  1. No tak, rozumiem ten 'problem', bo trafienie na odpowiedni ser na obczyznie niestety wcale nie jest latwe :(
    Chetnie wyprobuje kiedys ten przepis!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis super i na pewno wykorzystam, bo uwielbiam piec serniki, a jeść jeszcze bardziej. Cytrynowego jeszcze nie robiłam.
    Podobają mi się zdjecia, swietne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmm, hmmm... Moja sernikowa droga była kręta jak rogi barana. Kiedyś przeszłabym obojętnie, teraz przystaję i się zastanawiam... ;-) Wygląda pięknie. A cytynowego jeszcze nie próbowałam...

    OdpowiedzUsuń
  4. ostatnio również piekłam cytrynowy sernik...bardzo je lubię! świeżość cytrynki i kremowa masa ;)

    Twój wygląda baaaardzo apetycznie, zdjęcia super,
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bea - tym bardziej się cieszę, że w końcu trafiłam. Bo to nie tylko rodzaj sera ale i jego jakość. Różne ricotty, różne mascarpone, różne serki kremowe, tak jak i polski twaróg bywa różny...a ja jestem baardzo wybredna, jeśli chodzi o ser...;))

    Majana - to się nie zastanawiaj, tylko piecz...sernik z cytryną się lubią...:)

    Małgosia.dz - a ja to jestem sernikowa od dzieciństwa, począwszy od babcinych serników mocno arakowych z kratką z ciasta, poprzez moje, pieczone przez lata wiedeńskie, skończywszy na teraźniejszych eksperymentach...:) Dodatkowa zaleta tegoż cytrynowego, to niewielka ilość cukru(co tym razem mi nie przeszkadzało;))

    Szkrabeka - prawda, że fajne takie połączenie?

    Dziekuję Wam za komentowanie i komplementowanie....pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda! Piekłam kiedyś cytrynowy sernik z serków wiejskich z przepisu Dorotus. Był przepyszny! A Twój wygląda bardzo podobnie. Kiedyś też muszę wypróbować w wersji z ricottą.

    OdpowiedzUsuń
  7. Byłam sama bardzo zaskoczona efektem, a serki wiejskie jako "serowe tworzywo" muszę koniecznie wypróbować:))

    OdpowiedzUsuń
  8. śliczny sernik, aż by się chciało zjeść kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  9. Droga Eweno :) Proszę o pomoc :) zamierzam upiec Twój sernik aczkolwiek dla pewności chciałam zapytać odnoście przepisu czy dodając jajko do masy mowa o 1 jajku czyli żółtko i białko czy też 1 jajko plus dodatkowe białko? I czy dodajemy je do masy bez uprzedniego ubijania białka?
    Proszę o pomoc. Pozdrawiam cieplutko

    Chciałabym aby wyszło bo jest przewidziane na specjalną okazję
    asia

    OdpowiedzUsuń
  10. Asiu, dodajemy 1 jajko i 1 białko, czyli półtorej jajka;), bez uprzedniego ubijania. Mam nadzieję, że sernik się uda:) Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …