Chińska kuchnia to do niedawna, była dla mnie "chińska" mieszanka warzywna z kiełkami i egzotycznymi grzybkami usmażona z pokrojonym kurczakiem i podana z ryżem. Tutaj w Anglii, chcąc niechcąc dość regularnie odwiedzaliśmy chiński bufet w miejscowym Chinatown, bo to wielka gratka, dla mojego małżonka, od czasu do czasu zjeść 3 talerze z przyrządzonym na chiński sposób mięsem. Ostatnio zaopatrzyłam się w książkę z przepisami kuchni chińskiej i nakupiłam przyprawowych niezbędników. Tydzień temu miałam okazję odwiedzić chińską restaurację, gdzie chińskie małżeństwo, serwowało naprawdę smaczne i egzotyczne dla nas potrawy. To przyspieszyło decyzję o zrobieniu tego pysznego kurczaka stir-fry. Mięso trzeba przygotować dzień wcześniej, gdyż wymaga całonocnego marynowania a jego przyrządzenie, tuż przed podaniem, zajmuje dosłownie kilka minut. Zjedliśmy je z ugotowanym ryżem i sałatą lodową. Było mięciutkie i pyszne. Przepis pochodzi z książki Kylie Kwong "Simple Chinese Cooking".
Pierś z kurczaka z miodem i imbirem po chińsku
- 800 g filetów z ud kurczaka( u mnie z indyka)pokrojonych na 2 cm kawałki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
na marynatę:
- 1/4 szklanki miodu
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki wina shao hsing lub wytrawnego sherry(u mnie wino czerwone)
- 2 łyżki startego imbiru
- 1 łyżka sosu z ostryg(oyster sauce)
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
Mieszamy wszystkie składniki na marynatę w misce, dodajemy mięso, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na noc w lodówce.
Rozgrzewamy olej w gorącym woku, dodajemy połowę marynowanego mięsa razem z marynatą i cały czas mieszając smażymy przez 1 minutę. Wykładamy na talerz. Resztę miesa wkładamy na rozgrzany olej i smażymy ciągle mieszając przez 1 minutę po czym dodajemy mięso z talerza, jasny sos sojowy i całość smażymy dalej, cały czas mieszając, przez 2 minuty lub do momentu, kiedy mięso jest usmażone i lekko skarmelizowane.
Lubimy tego typu połączenia smakowe, a przyprawę 5 smaków bardzo sobie cenimy.
OdpowiedzUsuń