Przejdź do głównej zawartości

Pierś z kurczaka z miodem i imbirem po chińsku


Chińska kuchnia to do niedawna, była dla mnie "chińska" mieszanka warzywna z kiełkami i egzotycznymi grzybkami usmażona z pokrojonym kurczakiem i podana z ryżem. Tutaj w Anglii, chcąc niechcąc dość regularnie odwiedzaliśmy chiński bufet w miejscowym Chinatown, bo to wielka gratka, dla mojego małżonka, od czasu do czasu zjeść 3 talerze z przyrządzonym na chiński sposób mięsem. Ostatnio zaopatrzyłam się w książkę z przepisami kuchni chińskiej i nakupiłam przyprawowych niezbędników. Tydzień temu miałam okazję odwiedzić chińską restaurację, gdzie chińskie małżeństwo, serwowało naprawdę smaczne i egzotyczne dla nas potrawy. To przyspieszyło decyzję o zrobieniu tego pysznego kurczaka stir-fry. Mięso trzeba przygotować dzień wcześniej, gdyż wymaga całonocnego marynowania a jego przyrządzenie, tuż przed podaniem, zajmuje dosłownie kilka minut. Zjedliśmy je z ugotowanym ryżem i sałatą lodową. Było mięciutkie i pyszne. Przepis pochodzi z książki Kylie Kwong "Simple Chinese Cooking".

Pierś z kurczaka z miodem i imbirem po chińsku
  • 800 g filetów z ud kurczaka( u mnie z indyka)pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego

na marynatę:
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wina shao hsing lub wytrawnego sherry(u mnie wino czerwone)
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 1 łyżka sosu z ostryg(oyster sauce)
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego

Mieszamy wszystkie składniki na marynatę w misce, dodajemy mięso, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na noc w lodówce.
Rozgrzewamy olej w gorącym woku, dodajemy połowę marynowanego mięsa razem z marynatą i cały czas mieszając smażymy przez 1 minutę. Wykładamy na talerz. Resztę miesa wkładamy na rozgrzany olej i smażymy ciągle mieszając przez 1 minutę po czym dodajemy mięso z talerza, jasny sos sojowy i całość smażymy dalej, cały czas mieszając, przez 2 minuty lub do momentu, kiedy mięso jest usmażone i lekko skarmelizowane.

Komentarze

  1. Lubimy tego typu połączenia smakowe, a przyprawę 5 smaków bardzo sobie cenimy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)