Przejdź do głównej zawartości

Ciasto jabłkowo-czekoladowe

Do opublikowania tego przepisu na ciasto jabłkowo-czekoladowe, specjalnie przygotowanego na Dzień Jabłka przekonała mnie reakcja mojej córki na to ciasto. Moje pierwsze wrażenia bowiem, nie były najlepsze. Wydawało mi się, że ciasto jest za mało słodkie i gniotowate. Ku mojemu zdziwieniu, Klaudia nałożyła sobie trzy kawałki i jedząc wyrażała entuzjastyczne opinie o nim. Że "jejku, ale pyszne", że "wilgotne", że "cukru w sam raz", że "bez żadnych bakalii"i "bardzo dobra polewa"...i nie wiem, czy się jej opinią zasugerwałam, czy po prostu ciasto musiało trochę odstać, bo ostatecznie stwierdziłam, że nie jest takie złe. Skrzyżowanie murzynka z brownies. I co prawda jabłek w nim nie widać, ale są w nim całe dwa Granny Smith. Zaletą tego ciasta jest łatwość wykonania i niewielka ilość składników, w sam raz do zrobienia, gdy słodkiego się chce, a w domu nic nie ma:) Przepis pochodzi z książki Everyday cakes and cookies

Ciasto jabłkowo-czekoladowe
  • 185 g masła
  • 275 g (1 1/4 szklanki) drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 2 jabłka, obrane, pokrojone na ćwiartki
  • 300 g (2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym
  • 35 g (1/3 szklanki) kakao
  • 1/4 łyzeczki sody
  • 80 ml (1/3 szklanki) wody

Wierzch:

  • 160 g (1 szklanka) cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 1 łyżka mleka (około)

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o bokach 23 cm.
Mieszamy masło, cukier, jajka, jabłka, mąkę, kakao wymieszane z sodą i wodę w malakserze do momentu, gdy mikstura stanie się gładka.
Wlewamy miksturę do formy i pieczemy ok 1 godziny. Trzymamy przez 5 minut w foremce i wyjmujemy na kratkę.
Przygotowujemy wierzch i smarujemy zimne ciasto.

By przygotować wierzch, wsypujemy cukier puder i kakao do małego naczynia, dodajemy masło i taką ilość mleka(ok 1 łyżki), by uzyskać konsystencję pasty. By pasta lepiej się rozprowadzała, można dodać odrobinę gorącej wody.

Komentarze

  1. Obśliniłam monitor! Cudne. Już jest na mojej liście 'do zrobienia'

    OdpowiedzUsuń
  2. Boskie to ciasto! Dobrze,ze je umiesciłaś na blogu, wygląda przepysznie ! :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne to ciasto ,hm ,wpisuje na listę do zrobienia..
    Zdjęcia brązowo zielone cudne

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo Wam dziękuję za komentarze...hmm, nie przypuszczałam, że tak się spodoba...:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne ciasto. :) Z wyglądu to ono własnie bardziej jak brownies wygląda. Murzynka ja w nim nie widzę. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak, zgadzam się, wygląd bardziej jak brownies ale smak bardziej murzynkowaty, choć ciasto nie jest suche, lecz ma wilgotność brownies...;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Prosze Pani...jak juz pisalam na Cinie...te brazy i zielenie mnie zniewalaja. Ciasto na liscie ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. hmm, czyli jabłka nie są zmiksowane tylko pokrojone na drobne kawałki? tzn, jedząc ciasto czuc je jako zmiksowane czy jako normalne kawałki? wiem, głupie pytanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłka są pokrojone na kawałki, ale potem są zmiksowane w malakserze (robi się z nich miazga), wieć nie ma w cieście kawałków, jabłka stanowią tylko jeden ze składników stanowiących "ciasto" :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)