Ciasto jabłkowo-czekoladowe
- 185 g masła
- 275 g (1 1/4 szklanki) drobnego cukru
- 3 jajka
- 2 jabłka, obrane, pokrojone na ćwiartki
- 300 g (2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym
- 35 g (1/3 szklanki) kakao
- 1/4 łyzeczki sody
- 80 ml (1/3 szklanki) wody
Wierzch:
- 160 g (1 szklanka) cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka miękkiego masła
- 1 łyżka mleka (około)
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o bokach 23 cm.
Mieszamy masło, cukier, jajka, jabłka, mąkę, kakao wymieszane z sodą i wodę w malakserze do momentu, gdy mikstura stanie się gładka.
Wlewamy miksturę do formy i pieczemy ok 1 godziny. Trzymamy przez 5 minut w foremce i wyjmujemy na kratkę.
Przygotowujemy wierzch i smarujemy zimne ciasto.
By przygotować wierzch, wsypujemy cukier puder i kakao do małego naczynia, dodajemy masło i taką ilość mleka(ok 1 łyżki), by uzyskać konsystencję pasty. By pasta lepiej się rozprowadzała, można dodać odrobinę gorącej wody.
Obśliniłam monitor! Cudne. Już jest na mojej liście 'do zrobienia'
OdpowiedzUsuńslicznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńBoskie to ciasto! Dobrze,ze je umiesciłaś na blogu, wygląda przepysznie ! :)))
OdpowiedzUsuńFajne to ciasto ,hm ,wpisuje na listę do zrobienia..
OdpowiedzUsuńZdjęcia brązowo zielone cudne
Bardzo Wam dziękuję za komentarze...hmm, nie przypuszczałam, że tak się spodoba...:))
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto. :) Z wyglądu to ono własnie bardziej jak brownies wygląda. Murzynka ja w nim nie widzę. ;-)
OdpowiedzUsuńTak, zgadzam się, wygląd bardziej jak brownies ale smak bardziej murzynkowaty, choć ciasto nie jest suche, lecz ma wilgotność brownies...;))
OdpowiedzUsuńProsze Pani...jak juz pisalam na Cinie...te brazy i zielenie mnie zniewalaja. Ciasto na liscie ;D
OdpowiedzUsuńDziekuje Tatter:D
OdpowiedzUsuńhmm, czyli jabłka nie są zmiksowane tylko pokrojone na drobne kawałki? tzn, jedząc ciasto czuc je jako zmiksowane czy jako normalne kawałki? wiem, głupie pytanie ;)
OdpowiedzUsuńJabłka są pokrojone na kawałki, ale potem są zmiksowane w malakserze (robi się z nich miazga), wieć nie ma w cieście kawałków, jabłka stanowią tylko jeden ze składników stanowiących "ciasto" :-)
Usuń