Przejdź do głównej zawartości

Odwrócone brownies z jabłkami|(Upside-Down Toffee Apple Brownies)

Odwrócone brownies z jabłkami zaciekawiło mnie już dawno i potrzebowałam tylko takiego poranka jak dziś, żeby je zrobić. Zdjęcie w książeczce i przepis przeglądałam kilka razy, nie wiem dlaczego dopiero wtedy gdy już byłam w trakcie robienia ciasta, zauważyłam małe "brownies" w nazwie. Tak to, brownies, ale nie typowo czekoladowe. Swą brązowa barwę zawdzięcza cukrowi trzcinowemu muscovado. Cukier ten jest też sprawcą pysznej skorupki toffi, która w czasie pieczenia jest na dole, a po nim, na górze ciasta. To "do góry nogami" ciasto, ma lekko piernikowy aromat, pochodzącą z jabłek wilgotność i chrupiące laskowe orzeszki. W sam raz do porannej kawy:)
Przepis pochodzi z książeczki "Coffee morning cakes".



Odwrócone brownies z jabłkami

  • 115 g masła, plus dodatkowo do natłuszczenia
  • 175 g cukru light muscovado
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 1/2 łyżeczki przyprawy mixed spice(do pierników)
  • 2 jabłka, oczyszczone z gniazd nasiennych, obrane i starte
  • 85 g orzechów laskowych, posiekanych

"polewa"
  • 85 g cukru light muscovado
  • 55 g masła
  • 1 jabłko deserowe, oczyszczone z gniazda nasiennego i pokrojone w cienkie plastry

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 st C. Natłuszczamy kwadratową formę o wymiarach 23 cm.
Aby zrobić wierzch ciasta czyli "polewę", cukier muscovado i masło umieszczamy w naczyniu i delikatnie podgrzewamy aż do rozpuszczenia składników. Wlewamy do przygotowanej foremki. Na miksturę kładziemy plasterki jabłka.
Aby zrobić brownies, masło i cukier umieszczamy w misce i dobrze ucieramy, stopniowo dodajemy jajka i ucieramy.
Mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mieszankę przypraw i dodajemy do przygotowanej mikstury. Mieszamy, dodajemy starte jabłka i posiekane orzechy i znowu mieszamy.
Miksturę wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy 35-40 minut. Pozostawiamy w foremce 10 min aby przestygło, po czym odwracamy foremkę do góry nogami, w ten sposób wyjmując ciasto. Kroimy na kwadraty.



Komentarze

  1. Eweno , pięknie się prezentuje to ciasto, niezwykle apetyczne zdjecia. ! :)) Nigdy takiego ciasteczka nie robiłam i nie jadłam. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo zachęcające ciasto! Jabłonka w moim ogródku w tym roku bardzo obrodziła i cały czas szukam przepisów z jabłkami. Może wykonam to ciasto, ale zamiast jednego, dodam 3 jabłka? Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Majana - to też dla mnie debiut, ale ciasto jest proste w wykonaniu i smaczne. Pozdrawiam ciepło również:)

    Jstnk - Tak naprawdę to w tym cieście są właśnie 3 jabłka, 1 w "polewie" i 2 tarte w środku:)) Również pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny:))

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ciasta tego typu. Przepis już stoi w kolejce ciast do upieczenia. Pozdrawiam. Kasia

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam Kasiac, tym bardziej, że ciasto bardzo długo utrzymuje swą świeżość, powiedziałabym nawet, że im starsze tym lepsze:))

    OdpowiedzUsuń
  6. mialam dzis reszte cukru muskovado, jablka, maslo i maka. zamiast tradycyjnej szarlotki skusilam sie na Twoj przepis. ciasto juz jest w piecu, nie moge sie doczekac degustacji :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)