Przepis pochodzi z książeczki "Coffee morning cakes".
Odwrócone brownies z jabłkami
- 115 g masła, plus dodatkowo do natłuszczenia
- 175 g cukru light muscovado
- 2 jajka, roztrzepane
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 1/2 łyżeczki przyprawy mixed spice(do pierników)
- 2 jabłka, oczyszczone z gniazd nasiennych, obrane i starte
- 85 g orzechów laskowych, posiekanych
"polewa"
- 85 g cukru light muscovado
- 55 g masła
- 1 jabłko deserowe, oczyszczone z gniazda nasiennego i pokrojone w cienkie plastry
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 st C. Natłuszczamy kwadratową formę o wymiarach 23 cm.
Aby zrobić wierzch ciasta czyli "polewę", cukier muscovado i masło umieszczamy w naczyniu i delikatnie podgrzewamy aż do rozpuszczenia składników. Wlewamy do przygotowanej foremki. Na miksturę kładziemy plasterki jabłka.
Aby zrobić brownies, masło i cukier umieszczamy w misce i dobrze ucieramy, stopniowo dodajemy jajka i ucieramy.
Mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mieszankę przypraw i dodajemy do przygotowanej mikstury. Mieszamy, dodajemy starte jabłka i posiekane orzechy i znowu mieszamy.
Miksturę wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy 35-40 minut. Pozostawiamy w foremce 10 min aby przestygło, po czym odwracamy foremkę do góry nogami, w ten sposób wyjmując ciasto. Kroimy na kwadraty.
Eweno , pięknie się prezentuje to ciasto, niezwykle apetyczne zdjecia. ! :)) Nigdy takiego ciasteczka nie robiłam i nie jadłam. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcające ciasto! Jabłonka w moim ogródku w tym roku bardzo obrodziła i cały czas szukam przepisów z jabłkami. Może wykonam to ciasto, ale zamiast jednego, dodam 3 jabłka? Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńMajana - to też dla mnie debiut, ale ciasto jest proste w wykonaniu i smaczne. Pozdrawiam ciepło również:)
OdpowiedzUsuńJstnk - Tak naprawdę to w tym cieście są właśnie 3 jabłka, 1 w "polewie" i 2 tarte w środku:)) Również pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny:))
uwielbiam ciasta tego typu. Przepis już stoi w kolejce ciast do upieczenia. Pozdrawiam. Kasia
OdpowiedzUsuńPolecam Kasiac, tym bardziej, że ciasto bardzo długo utrzymuje swą świeżość, powiedziałabym nawet, że im starsze tym lepsze:))
OdpowiedzUsuńmialam dzis reszte cukru muskovado, jablka, maslo i maka. zamiast tradycyjnej szarlotki skusilam sie na Twoj przepis. ciasto juz jest w piecu, nie moge sie doczekac degustacji :-)
OdpowiedzUsuń