wtorek, 9 września 2008

Odwrócone brownies z jabłkami|(Upside-Down Toffee Apple Brownies)

Odwrócone brownies z jabłkami zaciekawiło mnie już dawno i potrzebowałam tylko takiego poranka jak dziś, żeby je zrobić. Zdjęcie w książeczce i przepis przeglądałam kilka razy, nie wiem dlaczego dopiero wtedy gdy już byłam w trakcie robienia ciasta, zauważyłam małe "brownies" w nazwie. Tak to, brownies, ale nie typowo czekoladowe. Swą brązowa barwę zawdzięcza cukrowi trzcinowemu muscovado. Cukier ten jest też sprawcą pysznej skorupki toffi, która w czasie pieczenia jest na dole, a po nim, na górze ciasta. To "do góry nogami" ciasto, ma lekko piernikowy aromat, pochodzącą z jabłek wilgotność i chrupiące laskowe orzeszki. W sam raz do porannej kawy:)
Przepis pochodzi z książeczki "Coffee morning cakes".



Odwrócone brownies z jabłkami

  • 115 g masła, plus dodatkowo do natłuszczenia
  • 175 g cukru light muscovado
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 1/2 łyżeczki przyprawy mixed spice(do pierników)
  • 2 jabłka, oczyszczone z gniazd nasiennych, obrane i starte
  • 85 g orzechów laskowych, posiekanych

"polewa"
  • 85 g cukru light muscovado
  • 55 g masła
  • 1 jabłko deserowe, oczyszczone z gniazda nasiennego i pokrojone w cienkie plastry

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 st C. Natłuszczamy kwadratową formę o wymiarach 23 cm.
Aby zrobić wierzch ciasta czyli "polewę", cukier muscovado i masło umieszczamy w naczyniu i delikatnie podgrzewamy aż do rozpuszczenia składników. Wlewamy do przygotowanej foremki. Na miksturę kładziemy plasterki jabłka.
Aby zrobić brownies, masło i cukier umieszczamy w misce i dobrze ucieramy, stopniowo dodajemy jajka i ucieramy.
Mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mieszankę przypraw i dodajemy do przygotowanej mikstury. Mieszamy, dodajemy starte jabłka i posiekane orzechy i znowu mieszamy.
Miksturę wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy 35-40 minut. Pozostawiamy w foremce 10 min aby przestygło, po czym odwracamy foremkę do góry nogami, w ten sposób wyjmując ciasto. Kroimy na kwadraty.



6 komentarzy:

  1. Eweno , pięknie się prezentuje to ciasto, niezwykle apetyczne zdjecia. ! :)) Nigdy takiego ciasteczka nie robiłam i nie jadłam. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo zachęcające ciasto! Jabłonka w moim ogródku w tym roku bardzo obrodziła i cały czas szukam przepisów z jabłkami. Może wykonam to ciasto, ale zamiast jednego, dodam 3 jabłka? Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Majana - to też dla mnie debiut, ale ciasto jest proste w wykonaniu i smaczne. Pozdrawiam ciepło również:)

    Jstnk - Tak naprawdę to w tym cieście są właśnie 3 jabłka, 1 w "polewie" i 2 tarte w środku:)) Również pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny:))

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ciasta tego typu. Przepis już stoi w kolejce ciast do upieczenia. Pozdrawiam. Kasia

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam Kasiac, tym bardziej, że ciasto bardzo długo utrzymuje swą świeżość, powiedziałabym nawet, że im starsze tym lepsze:))

    OdpowiedzUsuń
  6. mialam dzis reszte cukru muskovado, jablka, maslo i maka. zamiast tradycyjnej szarlotki skusilam sie na Twoj przepis. ciasto juz jest w piecu, nie moge sie doczekac degustacji :-)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)