Przejdź do głównej zawartości

Ciasto maślano - pomarańczowe

Ciasta na lato, to zwykle ciasta owocowe, ale ponieważ jedynymi owocami jakie miałam dzisiaj w domu były pomarańcze, więc poszperałam w dostępnych mi przepisach i upiekłam to bardzo proste ciasto maślano-pomarańczowe. Ciasto pachniało obłędnie pomarańczami w czasie przygotowywania i pieczenia. Do tego okazało się, że jest bardzo smaczne i bardzo wilgotne. I choć był to wypiek w ciemno, bo książka z której korzystałam, a mianowicie "Everyday cakes and cookies" wydawnictwa The Australian Women's Weekly, nie ma ani jednego zdjęcia...to był to wypiek bardzo udany!


Ciasto maślano - pomarańczowe
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 łyżki startej skórki pomarańczy
  • 1 1/2 szklanki(330 g) drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 1 1/2 szklanki(225 g) mąki ze środkiem spulchniającym(self-raising)
  • 1/2 szklanki(75 g) zwykłej mąki
  • 3/4 szklanki(180 ml) soku pomarańczowego(u mnie sok wyciśnięty z 3 1/2 pomarańczy)

lukier:
  • 1 1/2 szklanki(240 g) cukru pudru
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 2 łyżki soku z pomarańczy

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 170 st. Głęboką foremkę o średnicy 22 cm smarujemy i wykładamy papierem tak, aby papier wystawał ok 5 cm powyżej końca bocznych ścianek.
Masło, skórkę i cukier ubijamy mikserem aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodajemy kolejno po 1 jajku i ubijamy. Dodajemy mąkę i sok, w dwóch partiach. Miksturę wlewamy w przygotowaną foremkę.
Pieczemy ok 1 godziny. Pozostawiamy jeszcze 5 minut w formce, po czym wyjmujemy i studzimy.

Przygotowanie lukru
Cukier puder umieszczemy w żaroodpornej misce, dodajemy masło i sok i rozcieramy aż uzyskamy pastę. Miskę umieszczamy w naczyniu z parującą wodą i mieszamy cukier aż masę będzie można łatwo rozsmarować na cieście.

To ciasto bardzo długo utrzymuje swą świeżość.

Komentarze

  1. Wygląda pięknie ! Pewnie cudownie pachnie i smakuje wybornie. POzdrawiam.
    Majana

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre ciasto...i bardzo wilgotne. Na drugi dzień, nic nie straciło ze swojego smaku i wilgotności.
    Dziękuję i też pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zapraszam takze do siebie np na muffiny, ale nie tylko :)
    majanaboxing.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. ale piękne ciasto ,i takie jak lubię
    pachnące
    Zapisuję do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  5. Majana - dziękuję za zaproszenie:)

    Margot - ciasto jest naprawdę warte zrobienia...po trzech dniach było tak samo świeże jak tuż po upieczeniu...czwartego dnia nie będzie..;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyobrażam sobie ,jak to ciasto pachnie :)
    Bardzo lubię ciasta z dodatkiem pomarańczy , a Twoje wygląda bardzo zachęcająco !

    OdpowiedzUsuń
  7. A dzisiaj sobie nawet myślałam o tym cieście, bo było to jedno z najsmaczniejszych ciast jakie piekłam. Ten pomarańczowy zapach i smak pamiętam do dziś, bardzo, bardzo polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Obiecywałam sobie po tym cieście tak wiele... A efekt był tragiczny ! Super zakalec, to mało powiedziane. Ciasto odmówiło całkowicie współpracy - nie uniosło się w piekarniku nawet na pół milimetra. Co zrobiłam nie tak ? Nie mam pojęcia. :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Dorotko, bardzo mi przykro, ale też nie mam pojęcia co się stało. Mi wyrosło pięknie. A tak spytam, czy używałaś mąki ze środkiem spulchniającym?

    OdpowiedzUsuń
  10. Użyłam zwykłej mąki i dodałam 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Czy myślisz, że tu tkwi błąd ? Dlaczego? Jaka jest wówczas różnica?
    :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak dodałaś proszku do pieczenia, to myslę, że ok. i to nie wplyneło na zakalca.Sama się zastanawiam, może za krótko ubijane? Ja swoje ciasta bardzo dokładnie ucieram, chociaż to nie ma reguły, bo mi też czasami zakalce się trafiają, choć przyznaję, że ostatnio znacznie mniej;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Eweno, jeśli uda Ci się przeczytać ten komentarz dziś to powiedz mi proszę czemu ma służyć ten papier do pieczenia - czy wysmarowana forma nie wystarczy? Chce upiec jutro bo uwielbiam takie ciasta.
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  13. Aniu, nie przypominam sobie by te wystające brzegi papieru pełniły jakąś kluczową rolę w tym wypieku, po prostu w angielskojęzycznych przepisach papier jest powszechnie stosowany. Ja tez już sie do tego przyzwyczaiłam bo jest łatwiej z wyciąganiem ciasta z formki. Myślę, że z powodzeniem obędzie się i bez papieru.
    A ciasto Ci bardzo polecam bo było pyszne, sama przymierzam się do powtórki. Powodzenia!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wielkie dzięki, będę piec, jak nie dziś to w weekend. Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)