Przejdź do głównej zawartości

Ciasto maślano - pomarańczowe

Ciasta na lato, to zwykle ciasta owocowe, ale ponieważ jedynymi owocami jakie miałam dzisiaj w domu były pomarańcze, więc poszperałam w dostępnych mi przepisach i upiekłam to bardzo proste ciasto maślano-pomarańczowe. Ciasto pachniało obłędnie pomarańczami w czasie przygotowywania i pieczenia. Do tego okazało się, że jest bardzo smaczne i bardzo wilgotne. I choć był to wypiek w ciemno, bo książka z której korzystałam, a mianowicie "Everyday cakes and cookies" wydawnictwa The Australian Women's Weekly, nie ma ani jednego zdjęcia...to był to wypiek bardzo udany!


Ciasto maślano - pomarańczowe
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 łyżki startej skórki pomarańczy
  • 1 1/2 szklanki(330 g) drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 1 1/2 szklanki(225 g) mąki ze środkiem spulchniającym(self-raising)
  • 1/2 szklanki(75 g) zwykłej mąki
  • 3/4 szklanki(180 ml) soku pomarańczowego(u mnie sok wyciśnięty z 3 1/2 pomarańczy)

lukier:
  • 1 1/2 szklanki(240 g) cukru pudru
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 2 łyżki soku z pomarańczy

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 170 st. Głęboką foremkę o średnicy 22 cm smarujemy i wykładamy papierem tak, aby papier wystawał ok 5 cm powyżej końca bocznych ścianek.
Masło, skórkę i cukier ubijamy mikserem aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodajemy kolejno po 1 jajku i ubijamy. Dodajemy mąkę i sok, w dwóch partiach. Miksturę wlewamy w przygotowaną foremkę.
Pieczemy ok 1 godziny. Pozostawiamy jeszcze 5 minut w formce, po czym wyjmujemy i studzimy.

Przygotowanie lukru
Cukier puder umieszczemy w żaroodpornej misce, dodajemy masło i sok i rozcieramy aż uzyskamy pastę. Miskę umieszczamy w naczyniu z parującą wodą i mieszamy cukier aż masę będzie można łatwo rozsmarować na cieście.

To ciasto bardzo długo utrzymuje swą świeżość.

Komentarze

  1. Wygląda pięknie ! Pewnie cudownie pachnie i smakuje wybornie. POzdrawiam.
    Majana

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre ciasto...i bardzo wilgotne. Na drugi dzień, nic nie straciło ze swojego smaku i wilgotności.
    Dziękuję i też pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zapraszam takze do siebie np na muffiny, ale nie tylko :)
    majanaboxing.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. ale piękne ciasto ,i takie jak lubię
    pachnące
    Zapisuję do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  5. Majana - dziękuję za zaproszenie:)

    Margot - ciasto jest naprawdę warte zrobienia...po trzech dniach było tak samo świeże jak tuż po upieczeniu...czwartego dnia nie będzie..;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyobrażam sobie ,jak to ciasto pachnie :)
    Bardzo lubię ciasta z dodatkiem pomarańczy , a Twoje wygląda bardzo zachęcająco !

    OdpowiedzUsuń
  7. A dzisiaj sobie nawet myślałam o tym cieście, bo było to jedno z najsmaczniejszych ciast jakie piekłam. Ten pomarańczowy zapach i smak pamiętam do dziś, bardzo, bardzo polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Obiecywałam sobie po tym cieście tak wiele... A efekt był tragiczny ! Super zakalec, to mało powiedziane. Ciasto odmówiło całkowicie współpracy - nie uniosło się w piekarniku nawet na pół milimetra. Co zrobiłam nie tak ? Nie mam pojęcia. :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Dorotko, bardzo mi przykro, ale też nie mam pojęcia co się stało. Mi wyrosło pięknie. A tak spytam, czy używałaś mąki ze środkiem spulchniającym?

    OdpowiedzUsuń
  10. Użyłam zwykłej mąki i dodałam 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Czy myślisz, że tu tkwi błąd ? Dlaczego? Jaka jest wówczas różnica?
    :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak dodałaś proszku do pieczenia, to myslę, że ok. i to nie wplyneło na zakalca.Sama się zastanawiam, może za krótko ubijane? Ja swoje ciasta bardzo dokładnie ucieram, chociaż to nie ma reguły, bo mi też czasami zakalce się trafiają, choć przyznaję, że ostatnio znacznie mniej;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Eweno, jeśli uda Ci się przeczytać ten komentarz dziś to powiedz mi proszę czemu ma służyć ten papier do pieczenia - czy wysmarowana forma nie wystarczy? Chce upiec jutro bo uwielbiam takie ciasta.
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  13. Aniu, nie przypominam sobie by te wystające brzegi papieru pełniły jakąś kluczową rolę w tym wypieku, po prostu w angielskojęzycznych przepisach papier jest powszechnie stosowany. Ja tez już sie do tego przyzwyczaiłam bo jest łatwiej z wyciąganiem ciasta z formki. Myślę, że z powodzeniem obędzie się i bez papieru.
    A ciasto Ci bardzo polecam bo było pyszne, sama przymierzam się do powtórki. Powodzenia!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wielkie dzięki, będę piec, jak nie dziś to w weekend. Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …