Przejdź do głównej zawartości

Naleśniki z serem, pieczarkami i bazylią

Gdy zobaczyłam ten przepis na naleśniki z serem, pieczarkami i bazylią na blogu "Kuchnia Ireny i Andrzeja", od razu postanowiłam, że je zrobię. "Smakował" mi sam opis, to raz, a dwa, w kuchni stała świeżo zakupiona doniczka z bazylią. Bazyli używałam w kuchni od lat, niestety tylko w postaci suszonej. Ze świeżą zapoznałam się dopiero w Anglii, gdzie można ją kupić w każdym supermarkecie. Pokochałam ją oczywiście od razu, a jej zapach mnie oszołamia i jednocześnie przypomina moje wakacje spędzane w przepięknej roztoczańskiej wiosce, gdzie powietrze aż drżało od feerii zapachów. I ten, tak znajomy... czyżby gdzieś u babci w ogródku rosła bazylia?
Pozwoliłam sobie zmienić nazwę przepisu i zrezygnowałam z sosu(dziękuję grumko:)). Zapiekłam naleśniki po prostu w samym maśle, przez co zachowały wspaniały serowo-pieczarkowy smak, z nutą bazyli w tle:)
Wersję oryginalną można zobaczyć tutaj. Podaję przepis lekko zmieniony.

Naleśniki z serem, pieczarkami i bazylią

ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki piwa
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła
  • sól

nadzienie:

  • 2 łyżki masła+2 łyżki do wysmarowania naczynia
  • mała, drobno posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 dkg posiekanych pieczarek
  • 25 dkg twarogu(użyłam quarka 0% tłuszczu)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Masło na nadzienie stapiamy na patelni, podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, czosnek i pieczarki. Odstawiamy. Gdy ostygnie, dodajemy resztę składników na nadzienie, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Składniki na ciasto miksujemy na gładką masę i odstawiamy co najmniej na godzinę. Po tym czasie smażymy naleśniki na złoty kolor. Następnie każdy naleśnik wypełniamy nadzieniem, zawijamy i układamy w żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym masłem. Zapiekamy ok 20 min w piekarnika nagrzanym do ok. 180st





Komentarze

  1. Dziękuję:))

    Naleśniki rzeczywiście bardzo smaczne i nie potrzebują już żadnego sosu moim zdaniem, no i jeszcze ciasto naleśnikowe, bezproblemowe(z tym, to u mnie różnie bywało...no, ale teraz mam dobrą patelnię..;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie one są pyszne!
    Połączenie pieczatek i twarożku jest genialne.
    Nie ma wątpliwości, że takie naleśniki zadomowią się u nas na stałe:) Dziękuję za świetny przepis!

    Mi

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się Mi, że Ci smakowały. Ja też je włączam na stałe:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie! Uwielbiam bazylię, w połaczeniu z pieczarkami i serem musi byc super :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…