niedziela, 13 lipca 2008

Filety z dorsza zapiekane w porach

Ryba na obiad jest u mnie ostatnio bardzo często. Raz albo dwa razy w tygodniu. Kiedyś, zanim nie odkryłam, że można szybko przyrządzić rybę pieczoną, smażyłam. Znacznie rzadziej, ciągle w tej samej panierce, mniej lub bardziej ociekającą tłuszczem. Teraz z rybami eksperymentuję, jak na razie z sukcesem, bo takie pieczone rybki bardzo nam smakują. Filety z dorsza zapiekane w porach są bardzo smaczne a ich przygotowanie nie jest pracochłonne. Podsmażone pory i pyszny koperkowo śmietanowy sos z dodatkiem słodkiego sosu chilli komponuje się z taką rybką doskonale. Dorsza można zastąpić oczywiście inną rybą.
Filety z dorsza zapiekane w porach
Przepis ten, cytuję za bahusem :

Filety z dorsza zapiekane w porach

  • 50 dkg filetów z dorsza
  • 2 pory
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 łyżka sosu chilli
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól i biały pieprz do smaku

Filety opłukać, oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodopornego naczynia. Umyte pory pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Przykryć nimi rybę i wstawić na 20 min do nagrzanego do 200st C piekarnika. W miedzyczasie przygotować sos. Śmietanę wymieszać z sosem chili, mąką ziemniaczaną( ja dałam kukurydzianą) i koperkiem. Powstałym sosem polać rybę. Zapiekać jeszcze przez 15 min

Filety z dorsza zapiekane w porach

8 komentarzy:

  1. Powiem Ci, ze dla mnnie polaczenie ryb/owocow morza i porow w potrawach to kombinacja idealna.
    Z 20 lat temu, moja sasiadka Ewa podzielila sie kalmarami z porami, a smak tej zupy mam w ustach do dzis. Nie dziwie sie zatem, ze Wam smakowalo! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem dlaczego, zawsze bałam się dodawania porów, może przez niezbyt ładnie wyglądające rozgotowane pory w zupie? Porom przecież tak blisko do cebuli, a cebulę bardzo lubię. Pory już teraz też!
    Faktem jest, że ryby smażone czy pieczone z "czymś" (oprócz polskiej ryby po grecku:))to u mnie nowość, ale rozwijam się, rozwijam:D

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczny przepis. dziękuję i polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Just_ice, zgadzam się, to bardzo udany przepis...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj na obiad mialam przyjemnosc zaserwowac owe danie! Noo i musze przynac rewelacja! nawet dziecko, ktore na ogół wybrzydza jedzeniowo dzis zjadlo ze smakiem!
    Dzieki i polecamy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się bardzo, że się przepis przydał a ryba smakowała...i chyba jutro też zrobię na obiad. Dziękuję za przypomnienie:))

    OdpowiedzUsuń
  7. polecam dodac do sosu 1 smietankowy serek topiony-bedzie lepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)