Przejdź do głównej zawartości

Filety z dorsza zapiekane w porach

Ryba na obiad jest u mnie ostatnio bardzo często. Raz albo dwa razy w tygodniu. Kiedyś, zanim nie odkryłam, że można szybko przyrządzić rybę pieczoną, smażyłam. Znacznie rzadziej, ciągle w tej samej panierce, mniej lub bardziej ociekającą tłuszczem. Teraz z rybami eksperymentuję, jak na razie z sukcesem, bo takie pieczone rybki bardzo nam smakują. Filety z dorsza zapiekane w porach są bardzo smaczne a ich przygotowanie nie jest pracochłonne. Podsmażone pory i pyszny koperkowo śmietanowy sos z dodatkiem słodkiego sosu chilli komponuje się z taką rybką doskonale. Dorsza można zastąpić oczywiście inną rybą.
Filety z dorsza zapiekane w porach
Przepis ten, cytuję za bahusem :

Filety z dorsza zapiekane w porach

  • 50 dkg filetów z dorsza
  • 2 pory
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 łyżka sosu chilli
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól i biały pieprz do smaku

Filety opłukać, oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodopornego naczynia. Umyte pory pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Przykryć nimi rybę i wstawić na 20 min do nagrzanego do 200st C piekarnika. W miedzyczasie przygotować sos. Śmietanę wymieszać z sosem chili, mąką ziemniaczaną( ja dałam kukurydzianą) i koperkiem. Powstałym sosem polać rybę. Zapiekać jeszcze przez 15 min

Filety z dorsza zapiekane w porach

Komentarze

  1. Powiem Ci, ze dla mnnie polaczenie ryb/owocow morza i porow w potrawach to kombinacja idealna.
    Z 20 lat temu, moja sasiadka Ewa podzielila sie kalmarami z porami, a smak tej zupy mam w ustach do dzis. Nie dziwie sie zatem, ze Wam smakowalo! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem dlaczego, zawsze bałam się dodawania porów, może przez niezbyt ładnie wyglądające rozgotowane pory w zupie? Porom przecież tak blisko do cebuli, a cebulę bardzo lubię. Pory już teraz też!
    Faktem jest, że ryby smażone czy pieczone z "czymś" (oprócz polskiej ryby po grecku:))to u mnie nowość, ale rozwijam się, rozwijam:D

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczny przepis. dziękuję i polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Just_ice, zgadzam się, to bardzo udany przepis...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj na obiad mialam przyjemnosc zaserwowac owe danie! Noo i musze przynac rewelacja! nawet dziecko, ktore na ogół wybrzydza jedzeniowo dzis zjadlo ze smakiem!
    Dzieki i polecamy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się bardzo, że się przepis przydał a ryba smakowała...i chyba jutro też zrobię na obiad. Dziękuję za przypomnienie:))

    OdpowiedzUsuń
  7. polecam dodac do sosu 1 smietankowy serek topiony-bedzie lepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)