Przepis ten, cytuję za bahusem :
Filety z dorsza zapiekane w porach
- 50 dkg filetów z dorsza
- 2 pory
- 5 łyżek śmietany
- 1 łyżka sosu chilli
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól i biały pieprz do smaku
Filety opłukać, oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodopornego naczynia. Umyte pory pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Przykryć nimi rybę i wstawić na 20 min do nagrzanego do 200st C piekarnika. W miedzyczasie przygotować sos. Śmietanę wymieszać z sosem chili, mąką ziemniaczaną( ja dałam kukurydzianą) i koperkiem. Powstałym sosem polać rybę. Zapiekać jeszcze przez 15 min
Powiem Ci, ze dla mnnie polaczenie ryb/owocow morza i porow w potrawach to kombinacja idealna.
OdpowiedzUsuńZ 20 lat temu, moja sasiadka Ewa podzielila sie kalmarami z porami, a smak tej zupy mam w ustach do dzis. Nie dziwie sie zatem, ze Wam smakowalo! :D
Nie wiem dlaczego, zawsze bałam się dodawania porów, może przez niezbyt ładnie wyglądające rozgotowane pory w zupie? Porom przecież tak blisko do cebuli, a cebulę bardzo lubię. Pory już teraz też!
OdpowiedzUsuńFaktem jest, że ryby smażone czy pieczone z "czymś" (oprócz polskiej ryby po grecku:))to u mnie nowość, ale rozwijam się, rozwijam:D
fantastyczny przepis. dziękuję i polecam!
OdpowiedzUsuńJust_ice, zgadzam się, to bardzo udany przepis...:)
OdpowiedzUsuńDzisiaj na obiad mialam przyjemnosc zaserwowac owe danie! Noo i musze przynac rewelacja! nawet dziecko, ktore na ogół wybrzydza jedzeniowo dzis zjadlo ze smakiem!
OdpowiedzUsuńDzieki i polecamy!
Cieszę się bardzo, że się przepis przydał a ryba smakowała...i chyba jutro też zrobię na obiad. Dziękuję za przypomnienie:))
OdpowiedzUsuńpolecam dodac do sosu 1 smietankowy serek topiony-bedzie lepsze :)
OdpowiedzUsuńpotwierdzam ;)
Usuń