Przejdź do głównej zawartości

Udka z szałwią


Drób lubię bardzo. Nie tylko ja zresztą, bowiem cała moja rodzina przepada za kurczakami. Dania z kurczaka przygotowuję bardzo często. Są to zazwyczaj uda, bo mieso z nich najbardziej nam smakuje.
Ostatnio dużo eksperymentuję z nowymi dodatkami. Dziś przyszła kolej na szałwię i pyszne udka z szałwią
Tę roślinę kojarzyłam jak dotąd z apteką, naparami, płukankami, wywarami, ziołowymi herbatkami. Nigdy nie próbowałam używać jej w kuchni jako dodatek do potraw. Przeglądając angielskie książki i czasopisma kulinarne, zauważyłam obecność szałwi w niejednym przepisie. Nabyłam więc pęczek świeżej szałwi i zaczęłam wertować przepisy.
W książce Sophie Michell(byłej dietetyczki Claudi Schiffer) "Irresistible" znalazłam przepis na kurczaka z szałwią. Na swój użytek zmodyfikowałam go nieco. Udka wyszły super a dodatek szałwi sprawił, że to proste i pospolite danie nabrało nowego smakowego wymiaru.




 Udka  z szałwią

  • 4 uda z kurczaka
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • mały pęczek świeżej szałwi
  • po łyżeczce suszonego tymianku i rozmarynu
  • sól i pieprz

Udka umyć, podzielić na 2 części, natrzeć solą i pieprzem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Z posiekanej szałwi, 1 rozdrobnionego ząbka czosnku, oliwy, odrobiny soli i pieprzu oraz startej cytrynowej skórki zrobić sos. Oddzielić delikatnie palcami skórę z udek i w powstałe kieszonki włożyć sos. Resztę czosnku ułożyć między udkami. Uda posypać tymiankiem i rozmarynem. Wstawić do nagrzanego do ok 200 st piekarnika. Piec, aż skórka się zarumieni(ok 1 godz). W czasie pieczenia dobrze jest polewać uda wytopionym podczas pieczenia tłuszczem.


Komentarze

  1. Kury jak kury, ale zdjecia szalwi...prosze Pani...cuda! Wspanialy prop...mmm...chyba jutro cos "szalwiowego" stworze...

    OdpowiedzUsuń
  2. O to to! Szałwia prezentuje się jak malowana. :) Chociaż kurakowi też nic nie brakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, dziękuję dziewczyny...za malowanie, to ja się setki lat zabieram, fotografia jest szybsza:)...no i roślinki są fotogeniczne bardzo...a kuraki smaczne:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Podsunęłaś mi świetny pomysł na spożytkowanie szałwi, która u mnie w tym roku przepięknie się rozrosła, a ja kompletnie nie wiedziałam co począć z tą 'kleską urodzaju'. Dzięki! :)
    --
    Pozd. Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! U mnie przeciwnie, mam mnóstwo przepisów z szałwią, tylko szałwii brak;-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …