W domowym wypieku muffinek nie mam zbyt wielkiego doświadczenia, ale mam za soba już kilka prób. I choć nie należą do moich ulubionych słodyczy, to stwierdzam, że jako wycieczkowo-piknikowy prowiant są idealne. Na pewno świetne też jako drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Muffiny czereśniowo-migdałowe, które prezentuję, dzięki czereśniom(można zastąpić wiśniami oczywiście) są wilgotne, z lekko wyczuwalną strukturą zmielonych migdałów. Przepis pochodzi z BBC Good Food.
Muffiny czereśniowo-migdałowe
- 150 g drobnego cukru(golden caster) i dodatkowo do posypania
- 1 jajko
- 125 g masła, rozpuszczonego
- 175 ml jogurtu greckiego
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g mielonych migdałów
- 250 g czereśni, wydrylowanych i przepołowionych
Nastawić piekarnik na 180 st, wyłożyć formę na 12 muffinek papilotami lub wysmarować masłem.
Wymieszać cukier, jajko, rozpuszczone masło i jogurt.
W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i migdały.
Płynną masę dodać do suchych składników i szybko wymieszać, dodać czereśnie i wymieszać.
Foremki wypełnić masą posypując każdą muffinkę odrobiną cukru. Piec ok 20 min. Ja piekłam 30.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)