Przejdź do głównej zawartości

Muffiny czereśniowo-migdałowe

W kraju, w którym mieszkam, muffinki są wszędzie. Na półkach każdego sklepu, w kawiarniach, w stoiskach ze słodkościami, ba, są nawet specjalistyczne punkty sprzedaży, o wszystko mówiących nazwach "Muffin's break","Muffins", gdzie można kupić tylko muffinki lub do muffinek dokupić ewentualnie kawę. Te "kupcze" muffinki są pyszne.
W domowym wypieku muffinek nie mam zbyt wielkiego doświadczenia, ale mam za soba już kilka prób. I choć nie należą do moich ulubionych słodyczy, to stwierdzam, że jako wycieczkowo-piknikowy prowiant są idealne. Na pewno świetne też jako drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Muffiny czereśniowo-migdałowe, które prezentuję, dzięki czereśniom(można zastąpić wiśniami oczywiście) są wilgotne, z lekko wyczuwalną strukturą zmielonych migdałów. Przepis pochodzi z BBC Good Food.

Muffiny czereśniowo-migdałowe

  • 150 g drobnego cukru(golden caster) i dodatkowo do posypania
  • 1 jajko
  • 125 g masła, rozpuszczonego
  • 175 ml jogurtu greckiego
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych migdałów
  • 250 g czereśni, wydrylowanych i przepołowionych

Nastawić piekarnik na 180 st, wyłożyć formę na 12 muffinek papilotami lub wysmarować masłem.
Wymieszać cukier, jajko, rozpuszczone masło i jogurt.
W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i migdały.
Płynną masę dodać do suchych składników i szybko wymieszać, dodać czereśnie i wymieszać.

Foremki wypełnić masą posypując każdą muffinkę odrobiną cukru. Piec ok 20 min. Ja piekłam 30.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …