Przejdź do głównej zawartości

Fasola szparagowa z pomidorami i bazylią


Fasolka szparagowa to jedno z moich ulubionych warzyw, które dość często gości w mojej kuchni. Ugotowana i podana z masłem lub bułką tartą to bardzo popularny i pyszny sposób jej przyrządzania. Gdy przychodził sezon na to warzywo, moja mama, zapalona działkowiczka, obdarowywała mnie całymi siatkami fasolki i przyznam szczerze, że czasami zalegała w lodówce, bo brakło mi pomysłu na urozmaicenie menu z tym warzywem.
Pierwszy raz, z innym sposobem podania fasolki, zetknęłam się u znajomej w Austrii, która podawała ją wymieszaną z masłem, czosnkiem i octem winnym.
Dzisiejsza propozycja to coś dla znudzonych smakiem fasoli z masłem i bułką tartą. Moja rodzina zgodnie twierdzi, że fasolka w ten sposób przyrządzona, z pomidorami i bazylią jest znacznie lepsza niż ta, którą przyrządzamy w tradycyjny sposób. Pomysł zaczerpnęłam z książki F. Dattori "Italian family cookbook". Zamiast zwykłej fasolki użyłam runner beans, o długich i grubych strąkach.

Fasola szparagowa z pomidorami i bazylią
  • 750 g fasolki szparagowej
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • szczypta cukru
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • spora garść świeżej posiekanej bazylii

Gotujemy fasolkę w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej drobno posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek( uważając, żeby nie zbrązowiały). Do cebuli i czosnku dodajemy fasolę(ja swoją pokroiłam ukośnie na mniejsze części)
oraz pomidory i cukier. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 min. Podajemy z posiekaną bazylią. Świetne jako dodatek do potraw jak i samodzielne danie.


Komentarze

  1. to i ja chyba wykorzystam ten przepis na zalegająca fasolkę w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. śmiało możesz robić Margot, zawsze to jakies urozmaicenie, a moi, byli zachwyceni tą fasolką(pewnie teraz tylko taką będę robiła, przynajmniej przez jakiś czas;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)