Przejdź do głównej zawartości

Młoda kapusta - przepis

Kapustę lubię praktycznie pod każdą postacią. Kiszoną, zarówno podskubywaną z woreczka, w drodze z targu(to już niestety dawne dzieje), zjadaną ze świeżym chlebem z masłem, jak i w postaci tradycyjnej surówki, surówki z białej, gołąbki, kapuściane farsze no i wreszcie wszelkiej maści bigosy. Z utęsknieniem więc czekam zawsze na młodą kapustę, by ugotować pierwszy wiosenno-letni bigos z olbrzymią ilościa koperku.
Robiłam już różne wersje takiej kapusty, bezmięsną, z dodatkiem konserwy tłuszczowej(było coś takiego w słoikach), z wołowiną w sosie własnym lub z kiełbasą. Dzisiejsza wersja, jest z boczkiem i kiełbasą.


Młoda kapusta - przepis
  • 2 główki kapusty
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 10 dkg boczku
  • 20 dkg kiełbasy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • liść bobkowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kminek
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek koperku

Kapustę szatkujemy i wrzucamy na wrzącą wodę, solimy(można dodać kostkę rosołową). Dodajemy startą marchewkę, liść, ziele i kminek. Na oleju podsmażamy osobno cebulkę, boczek i kiełbasę. Wrzucamy do kapusty. Dodajemy koncentrat. Kapustę gotujemy do miękkości uzupełniając wodę(ja lubię jak jest trochę tego kapuścianego sosiku). Dosmaczamy solą i pieprzem( lubię jak jest dużo pieprzu). Gdy za mdły, możemy dodać więcej koncentratu lub odrobinkę kwasku cytrynowego. Z oleju i mąki robimy zasmażkę, dodajemy do kapusty, chwilkę gotujemy. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. Taką kapustę uwielbiam!
Niestety ta porcja nie jest za duża(dla 3 osobowej rodziny)... nie ma już czego odgrzewać wieczorem...;)



Komentarze

  1. Taka mloda kapuste "na czerwono" rowniez lubie, choc moim bezwzglednym faworytem jest slodko-kwasna zasmazana...kocham ja od dziecka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię i bez "czerwonego", ale chyba nie mam faworyta...i też kocham od dziecka;)...rozmarzyłam się, chyba znowu w tym tygodniu zrobię, tym bardziej, że tą miłość podziela cała rodzina:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Cóż za pyszności prezentujesz eweno. :) Młoda kapusta...mniam! Taka prosta, a rarytas dla podniebienia. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodam tylko, ze sezon kapusciany u mnie juz niedlugo i "glowie pustej" poswiece niejeden wpis...to i moze cos nowego "kalabresowego" dla siebie znajdziecie.
    Podobaja mi sie Twoje wpisy "o polskiej kuchni" i mam nadzieje, ze bedzie ich wiecej...Czekam na nastepne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czyżby to znaczyło, że i kapustę własną posiadasz??....chętnie skorzystam z jakichs nowych przepisów:)
    Ja się tu powoli "odpalszczam" w sensie żywieniowym, z różnych powodów, ale co by nie mówić, to sentyment do naszego, czasem przepysznego jedzenia posiadam i takie flaczki, żurki, bigosiki, śledziki, pierożki(że się tak pieszczotliwie wyrażę) chętnie znajdę na swoim stole. Bo przecież te potrawy są pyszne i niepowtarzalne( w sensie, niegdzie takich nie ma na świecie:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zrobiłam! Pycha! Jemy całą rodziną, porcja chyba na 3dni :D
    Moje dziecko zachwycone (oczywiście jej porcji nie doprawiałam przyprawami)
    Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej, taki stary przepis!...;-)Cieszę się bardzo, że kapusta smakowała. A z dziecka widać, rośnie "bigosiara". Tak z moją córką było i do dziś zostało;) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …