Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z jabłek i ryżu

Jabłko jest dla mnie szczególnym owocem. Otóż mogę się obyć przez dłuższy czas bez malin, truskawek, jagód, gruszek, niektórych owoców wcale mogę nie jeść, ale nie mogę obyć się bez jabłka. Ono musi byc u mnie cały rok. Świeże, twarde, soczyste, dostępne w każdej chwili, w której mam na nie ochotę. Ale choć najlepsze to dla mnie jabłko świeże, to jednak nie wzbraniam się przed wykorzystaniem go w potrawach. To jabłko, daje potrawom kwaskowość, winność, wyrazistość.
Dzisiejsza propozycja to bardzo prosta i smaczna trzyskładnikowa sałatka. Ryż, orzechy i jabłko z odrobiną majonezu. Przepis na sałatkę z jabłek i ryżu z książeczki A. Chomicz "100 potraw z jabłkiem" dodaję jako mój wkład w organizowany przez Tatter Dzień Jabłka.

Sałatka z jabłek i ryżu

Przepis na sałatkę z jabłek i ryżu
  • 2 duże jabłka
  • 1 szklanka ryżu
  • 150 g łuskanych orzechów włoskich
  • olej lub majonez
  • natka pietruszki
  • cukier, sól, pieprz

Ryż gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody i na sicie przelewamy zimna wodą. Mieszamy z obranymi i pokrojonymi jabłkami, niezbyt drobno posiekanymi orzechami oraz pieprzem, cukrem i solą do smaku. Dodajemy posiekaną natkę i kilka łyżek oleju lub majonezu. Olej lub majonez można również podać osobno.

Komentarze

  1. a ja mam tą książkę , i robiłam kilka potraw ale tej sałatki nie
    a wiedzę ,że jest bardzo dekoracyjna

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bez jablek tez zyc nie moge :) Zajadam sie nimi codziennie. Ale musze przyznac, ze rzadko je "przetwarzam". Przepis na salatke zapisuje bo brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ,,a widzę " miało być , ups

    OdpowiedzUsuń
  4. I ja miłośniczka jabłek - melduję się. :) Sałatka super. Orzechy wydłubałabym i zjadła w pierwszej kolejności. :D

    OdpowiedzUsuń
  5. taką sałatką to ja bym się chętnie poczęstowała:)

    OdpowiedzUsuń
  6. I ja jestem miłośniczką jabłek, a do takiej sałatki bym się zaraz z wielką chęcią przysiadła! Kocham jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyznaje, ze jablek w wersji wytrawnej jem malo; moze pora to zmienic? ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. I ja też :) Jak Te Panienki wszystkie co się wpisały przede mną wszystkiego nie zjadły, to i ja się piszę na porcyjkę :) Koniecznie z majonezem :)))

    Miłego weekendu!

    ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. prosta, ale na bank smaczna
    też lubię ryż z jabłkami i orzechami, a w wersji z majonezem jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  10. Margot, to cieszę, że Ci się podoba, warto zrobić, bardzo smaczna jest:)

    Majko, polecam, szybko i prosto a smacznie:)

    Małgosiu, to my chyba mamy podobne preferencje...:))

    Atinko, a ja bym chętnie poczęstowała:))

    Majanko, polecam, dobra rzecz!...:)

    Beo, a ja to chyba sporo dodaję jabłek do wytrawnych potraw, no ale najbardziej to na surowo ida...:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Poleczko, niestety te panienki nie zjadły, bo ta panienka co siedzi przed kompem bezczelnie wszystko prawie spałaszowała...a majonez jest pycha:))

    Ago, na bank! A z majonezem jest fajnie;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)