Babka ziemniaczana z kaszą gryczaną i serem
- 1 kg ugotowanych białych ziemniaków
- 100 g kaszy gryczanej ( 1 torebka)
- 200 g śmietany(małe opakowanie)
- 250 g sera feta
- 4 jajka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
- sól i czarny, mielony pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W drugim garnku gotujemy kaszę gryczaną. Ugotowane ziemniaki tłuczemy. Do dużej miski wkładamy ziemniaki, kaszę, starty na tarce ser feta, pokrojone cebulkę ze szczypiorkiem i pietruszkę. Dokładamy jajka i śmietanę oraz sól i pieprz. Całość mieszamy i przekładamy do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Pieczemy w temperaturze 180 st C, na dolnej półce, około godziny.
moja babcia bardzo podobny placek kiedys robila, ale chyba z inna kaszą, chociaz nie pamietam bo to z 7 lat temu bylo i sie wtedy nie interesowalam tym:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis z kasza gryczana, której szczerze nie lubię, ale do której postanowiłam się przekonać :) Może mi się uda dzięki Tobie?
OdpowiedzUsuń:)
Czy można użyć nie palonej całej kaszy gryczanej czy potrzebny jest ten smaczek ? Placek fajny :) z przyjemnością bym się skusiła:) i stad moje pytanie :)
OdpowiedzUsuńpołączenie kaszy gryczanej i białego sera lubię bardzo
OdpowiedzUsuńnajbardziej jako nadzienie pierogów
a jeśli twaróg zastąpiony fetą.. musi byc bardziej wyraziście
Viridianko, ja się też tym nie interesowałam wtedy, no i to było trochę dawniej;))
OdpowiedzUsuńAnoushka, a ja na kaszę to mam czasami ogromną ochotę, i ostatnio coraz częściej sobie robię, zwłaszcza z sosem pieczarkowym bardzo lubię, polecam do spróbowania:)
Szarlotku, aż takim ekspertem od kasz to nie jestem:)) Ja użyłam prażonej, nie mam pojęcia czy jest to konieczne...:)
Asiejko, zgadza się, bardziej wyrazista jest taka mieszanka z fetą:)
uwielbiam babke ziemniaczana i strasznie ciekawi mnie smak tej Twoej Eweno, z ta kasza to napewno by ja cala wchlonal moj Lukasz :-)
OdpowiedzUsuńJaka pyszniutka! Chyba tylko raz w zyciu jadłam babkę ziemniaczaną, ale bardzo mi smakowała.
OdpowiedzUsuńPozdrówki:
Buruuberii, skoro jesteś pewna, że Twój Łukasz to wchłonie, to się nie zastanawiaj tylko próbuj...:))
OdpowiedzUsuńMajana, polecam, ciekawe uzupełnienie jadłospisu:))
Bardzo podoba mi się ten przepis. Uwielbiam klasyczną babkę ziemniaczaną z surowych ziemniaków, uwielbiam też kaszę gryczaną i bardzo chętnie wypróbuję co wychodzi z takiego połączenia :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłem tą babkę wg. w/w przepisu. Użyłem śmietany 12%, posypałem jeszcze z wierzchu majerankiem (wg. tradycji Podlaskiej). Muszę przyznać - BARDZO DOBRA! Myślałem, że ser feta zdominuje smak potrawy a duża ilość soli w tym serze może spowodować, że potrawa będzie za słona - nic bardziej mylnego, masę jeszcze dosalałem. Przepis dobry, zachowałem wszelakie proporcje.
OdpowiedzUsuń