Przejdź do głównej zawartości

Babka ziemniaczana z kaszą gryczaną i serem

Kaszę gryczaną lubię bardzo. Choć nie zawsze pałałam do niej miłością. W dzieciństwie, w czasie moich corocznych wakacji u babci, bardzo często miałam okazję spróbować gryczanego placka, który był dość regularnie przez babcię pieczony. W tej chwili nie pamiętam już, czy był on z ziemniakami, czy tylko z białym serem, czy w cieście, pamiętam jedynie zapach i to, że tego placka nie jadałam. Dziś wiele bym dała, żeby móc zjeść kawałek. Babka, a właściwie ziemniaczany placek, z przepisu Olgi, choć to nie babciny placek, trochę przypomniał mi tamte klimaty i w jakiejś części zaspokoił mój apetyt na kaszę gryczaną. A przy okazji stanowił niecodzienny i zdrowy obiad.


Babka ziemniaczana z kaszą gryczaną i serem

  • 1 kg ugotowanych białych ziemniaków
  • 100 g kaszy gryczanej ( 1 torebka)
  • 200 g śmietany(małe opakowanie)
  • 250 g sera feta
  • 4 jajka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
  • sól i czarny, mielony pieprz

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W drugim garnku gotujemy kaszę gryczaną. Ugotowane ziemniaki tłuczemy. Do dużej miski wkładamy ziemniaki, kaszę, starty na tarce ser feta, pokrojone cebulkę ze szczypiorkiem i pietruszkę. Dokładamy jajka i śmietanę oraz sól i pieprz. Całość mieszamy i przekładamy do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Pieczemy w temperaturze 180 st C, na dolnej półce, około godziny.

Komentarze

  1. moja babcia bardzo podobny placek kiedys robila, ale chyba z inna kaszą, chociaz nie pamietam bo to z 7 lat temu bylo i sie wtedy nie interesowalam tym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis z kasza gryczana, której szczerze nie lubię, ale do której postanowiłam się przekonać :) Może mi się uda dzięki Tobie?
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można użyć nie palonej całej kaszy gryczanej czy potrzebny jest ten smaczek ? Placek fajny :) z przyjemnością bym się skusiła:) i stad moje pytanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. połączenie kaszy gryczanej i białego sera lubię bardzo
    najbardziej jako nadzienie pierogów
    a jeśli twaróg zastąpiony fetą.. musi byc bardziej wyraziście

    OdpowiedzUsuń
  5. Viridianko, ja się też tym nie interesowałam wtedy, no i to było trochę dawniej;))

    Anoushka, a ja na kaszę to mam czasami ogromną ochotę, i ostatnio coraz częściej sobie robię, zwłaszcza z sosem pieczarkowym bardzo lubię, polecam do spróbowania:)

    Szarlotku, aż takim ekspertem od kasz to nie jestem:)) Ja użyłam prażonej, nie mam pojęcia czy jest to konieczne...:)

    Asiejko, zgadza się, bardziej wyrazista jest taka mieszanka z fetą:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam babke ziemniaczana i strasznie ciekawi mnie smak tej Twoej Eweno, z ta kasza to napewno by ja cala wchlonal moj Lukasz :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka pyszniutka! Chyba tylko raz w zyciu jadłam babkę ziemniaczaną, ale bardzo mi smakowała.
    Pozdrówki:

    OdpowiedzUsuń
  8. Buruuberii, skoro jesteś pewna, że Twój Łukasz to wchłonie, to się nie zastanawiaj tylko próbuj...:))

    Majana, polecam, ciekawe uzupełnienie jadłospisu:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo podoba mi się ten przepis. Uwielbiam klasyczną babkę ziemniaczaną z surowych ziemniaków, uwielbiam też kaszę gryczaną i bardzo chętnie wypróbuję co wychodzi z takiego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie zrobiłem tą babkę wg. w/w przepisu. Użyłem śmietany 12%, posypałem jeszcze z wierzchu majerankiem (wg. tradycji Podlaskiej). Muszę przyznać - BARDZO DOBRA! Myślałem, że ser feta zdominuje smak potrawy a duża ilość soli w tym serze może spowodować, że potrawa będzie za słona - nic bardziej mylnego, masę jeszcze dosalałem. Przepis dobry, zachowałem wszelakie proporcje.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)