piątek, 30 października 2009

Zapiekanka z ziemniaków i porów


To prościutka i bardzo dobra zapiekanka z ziemniaków i porów. Przygotowanie nie jest pracochłonne, a smażone pory w połączeniu z ziemniakami, to naprawdę pyszna mieszanka. Bardzo polecam amatorom zapiekanek, szczególnie tych ziemniaczanych.

Zapiekanka z ziemniaków i porów

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 4 pory
  • 15 dkg kiełbasy
  • 2 jajka
  • kubeczek śmietany 200 g
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g żółtego sera
  • sól i pieprz

Ziemniaki gotujemy w łupinkach, w osolonej wodzie. Odcedzamy, obieramy ze skórki(jak lekko przestygną) kroimy na plastry. Białe części porów kroimy na plastry i smażymy do miękkości na oleju, razem z pokrojoną w kostki kiełbasą. Jajka bełtamy i mieszamy ze śmietaną. Solimy i pieprzymy do smaku. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy warstwami ziemniaki, połowę porów z kiełbasą polewamy mieszaniną jajeczno-śmietanową. Powtarzamy. Wierzch przykrywamy ziemniakami i posypujemy startym serem. Pieprzymy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st i zapiekamy ok 30 minut.

Ziemniaczany Sezon 2009

3 komentarze:

  1. Brzmi i wygląda smakowicie! Apetycznie sfotografowałaś swoją zapiekankę, mnie to się nigdy nie udaje z zapiekankami , sałatkami hmmm... ;))
    Nie jadłam nigdy połączenia ziemniaków i pora w zapiekance, ale brzmi smacznie!:)
    Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  2. po prostu pycha!!!!!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Majano dziękuję, a ja byłam taka niezadowolona z tego zdjęcia, niestety przy sztucznym świetle. A zapiekankę polecam, bardzo prosta i smaczna. Pozdrawiam:))

    Gosiu, tak jest;)) Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)